„Къде ли да изхвърля това?” е нов книжен проект, който определено не е за изхвърляне! Това е поредното заглавие от поредицата „Туй-Онуй”, която се сдоби не само с множество почитатели, но и с редица номинации за наградата „Бисерче вълшебно”. Създателка на книжната серия е художничката Мая Бочева, носител на националната награда „Константин Константинов” в категория „Илюстратор” за 2018 година. Ако вече сте проследили приключенията на сладките герои от „Защо медът е толкова сладък?”, то може би си спомняте, че тази книга имаше и подзаглавие – „Защо си тръгнаха пчеличките? – първа част”. Е, ето я и част втора! „Къде ли да изхвърля това?” е дългоочакваното продължение, но за да се появи то на бял свят, няма да му е излишна и мъничка помощ от почитателите на Уики и Любка. „Къде ли да изхвърля това?” е вече достъпна за предварителна поръчка, а какво ви очаква в бъдещата книжка, ще научите от разговора ни с Мая Бочева!

Здравей, Мая! Ти си стар приятел на „Книжни Криле” и ние редовно отразяваме всички твои книги, но в случай, че някои от нашите читатели все още не са попадали на серията „Туй-Онуй” или статиите ни за нея, може би е добре да започнем с кратичко представяне?

Мая Бочева: „Къде ли да ихвърля това?“ е втора книга от трилогията „Защо си тръгнаха пчеличките?“, която поредица е част от проекта „Туй-Онуй“. Първата книга от трилогията е: „Защо медът е толкова сладък?“  Във всяка една от трите книги се разказва за някакъв аспект от екологията и причините, заради които пчеличките си тръгват от чудния свят „Туй-Онуй“. Този свят е огледален на нашия, само че живее в една вълшебна книга с това име и всичко в него е приказно. В него всякакви митологични същества се гружат за нещата около нас – да съществуват. Всяко заглавие е въпрос, защото поредицата разглежда любопитните детски въпроси.

Имах удоволствието да надникна зад кулисите на новата ти книга. Видях сред героите едни цветни контейнери за отпадъци, които ми се сториха леко познати. Спомням си, че преди доста години четох една твоя книжка с тези геройчета – образователна история с комикс елементи, която запознаваше децата с резиклирането и контейнерите на „Екобулпак”. Вярно, че темата за рециклирането ще е винаги важна и актуална, но как стана така, че геройчетата ти от старата книжка се завърнаха отново?

Мая Бочева:В „Къде ли да ихвърля това?“ показвам на децата кои отпадъци от опаковки могат да бъдат рециклирани, какво е рециклирането и в кои контейнери могат да ги хвърлят. Какво ще се случи след като са попаднали в двете кофи с имена Ина-Жълтинва и Стъкльо. Тези контейнери са на Екобулпак, които са наши партньори по проекта. Преди много години бяхме работили заедно с Екобулпак и тогава направих за тях една книга за рециклирането, която беше и моят пръв „експеримент“ да създам приказка с игри. Книгата се казваше „Приказка за Жъктурана-Сладурана и Стъкления Роби“. Изиадоха я в 50 000 тираж, а хората си я поръчваха дори от населени места в които нямаше контейнери на Екобулпак. Имаше голям успех. В тази книжка героиня беше малката Уики, която е друг персонаж от друга моя книга – „Пътешествието на Уики“. След нея аз бях спокойна, че този вариант – „приказка с игри“ се приема много добре от децата. Въпреки това издателствата с които говорих така и не посмяха да поемат „риска“ да издадат подобна книга. Ето защо започнах да ги издавам сама! Сега дойде ред на Любка Любопиткова да се запознае с двете приказни кофи на Екобулпак 🙂

Значи Любка отново ще е в главна роля. Но освен нея забелязах и нови персонажи. Зърнах една зловеща къщичка с надпис „Домът на Шонка”…

Мая Бочева: Това е къщата на Шонка – изперкала вещица, която отглежда зарзават, но го полива със странни отвари, които забърква от боклуци. Пред дървото виждаме различни краставици – продукт на нейните експерименти. Те са всичко друго, но не и вкусни краставици. Всъщност, името „Шонка“ идва от КорниШонка , защото обича краставици и прави експерименти, най-вече с корнишони. Любка пък е измислила план с който да спре Шонка да замърсява света.

Да питам ли какво включва планът на Любка, или пък рискуваме да издадем прекалено много на бъдещите читатели на книгата?

 
Мая Бочева: За целта Любка ще отиде на „Зарзаватчийко“ – фестивал на зарзавата, в който Шонка участва всяка година. Любка иска да занесе там най-вкусните плодове и зеленчуци на него, а именно тези от градината на феята Цветка. Любка и нейният приятел Мъдрян са толкова впечатлени от чудната градина със зарзават на феята Цветка, че тя решава да им покаже как се отглежда такава градина. Това е важен момент от историята, който ще бъде решаващ за развръзката в третата книга. В тази част от приказката запознавам децата с устойчивото земедели и по-точно кой зеленчук или плод с кой обичат да съжителстват. Също така феята Цветка им дава природна рецепта с която, като поливат растенията ще ги пази от вредители. Всички тези толкова любопитни и важни неща ми ги разказаха и обясниха от фондация „Заедно“, които са други наши партньори по проекта.

Но до колкото познавам поредицата „Туй-Онуй”, ти обичаш да преплиташ различни сфери на знанието в едно. Въпреки, че екологията ще е в центъра на „Къде ли да ихвърля това?“, предполагам, че отново ще има застъпени и други познавателни елементи?

Мая Бочева: Например, преди Любка и Мъдрян да тръгнат към феста, те получават рецепта за вкусни малинови мъфини, в която отново има игри. Едната е за търсене на съставките за мъфините, които са сюрреалистично скрити наоколо. Другата игра е по време на правенето на мъфините – смята се времето за направа, грамажите, а накрая детето пресмята как да увеличи процентно тази рецепта, така че да има мъфини за повече гости. Т.е. книгата е наситена с много игри, има за видовете букви, сричкуване, за събиране и изваждане, за часовника и часовете, за геометричните форми, за пресмятане на време, за смятане на грамажи, за смятане дори на проценти, но обяснено така, че да го разбират и по-малките деца. Има много игри за наблюдателност, и най-вече в цялата книга има за разделното събиране на отпадъците от опаковки.Другото ново за поредицата е че най-накрая успяхме да добавим игра със стикери към книгата! Именно градината на Цветка ще изглежда подредена само, ако децата залепят стикерите с плодовете и зеленчуците на подходящите/правилните за това места.

Звучи много интересно, наистина. А какво е нужно да направи човек, за да се сдобие с книгата, когато тя излезе?

Мая Бочева: За издателството е от голямо значение хората просто да заявят своето желание да се сдобият с книгата, но сега – на предварителните поръчки. Книгата не се заплаща предварително! Сега могат да я получат на цена 14 лв – книга с твърди корици, луксозно издание, 24 на 24 см голяма – 44 страници и разтвор със стикери. След, като излезе на пазара цената й ще е 21 лв. Ако желаят също така – могат да си поръчат комплекта от първата с втората книга на обща цена 29 лв. Т.е. новата е 14 лв, а старата на 15 лв (иначе е 20 лв и цената на двете книги ще бъде 41 лв след като излезе от печат). Втората книга е с привършващ тираж! Т.е. бройките са й ограничени. И разбира се – ако искат, могат да получат автограф, само да го напишат при поръчката 🙂

Благодаря ти много, че отдели време и ни представи новия си проект! За мен лично беше много интересно да видя книгата в процес на създаване.

Мая Бочева: Е, книгата все още се довършва и текстовете ще минат през редакция и корекция съвсем скоро. Аз също благодаря на „Книжни Криле”, че помагат на нови книги и проекти да успеят да полетят към читателите.

За предварителна поръчка на „Къде ли да изхвърля това?” и специални оферти от „Туй-Онуй” посетете: http://www.tatcreative.com/bg/order.php

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s