Винаги очакваме с огромно нетърпение всяка нова книга на Евгения Войнова и изд. „Давид”. „Матея”, „Цветна бъркотия”, „Давид” и „Сто жаби” са все книги, до които които наистина си струва да се докосне човек. А след прочита им – чувства, че на свой ред е бил докоснат. Петото заглавие в тази поредица се нарича „Мечта” – нова римувана приказка, написана и илюстрирана с много внимание и любов. И при все, че главният герой е една бяла мечка, от книгата струи повече топлина, от колкото можете да си представите. А сега тази бяла мечка е посетена от артистично вдъхновение и се изправя пред предизвикателството на бялото платно. Дали ще постигне своята „Мечта”?

Евгения Войнова споделя: „Обичам да ви представям нови книги, след дълги месеци работа! Вече знаете, че влагам цялата си любов и внимание в създаването им и това ми носи голямо удоволствие и истинска радост. Защото съм го мечтала.”

А кой по-добре ще разкаже на малките читатели за пътя към постигането на мечтите, от един творец, който вече нееднократно е вървял по този път и със сигурност знае колко резки завои и нелеки препятствия крие той? Не сме сигурни кое е по-трудното при днешните детски книги – тяхното създаване или тяхното издаване? Но в лицето на Евгения Войнова имаме човек, който не само се бори за творческите си мечти, но и успява да извоюва победа на всички фронтове. Тя е едновременно художник, автор и издател, и продължава да се развива и доказва с всяка следваща своя книга.

Със сигурност „Мечта” е история, която е особено близка на своята създателка. Петата „книга за обичане” на изд. „Давид” разказва не просто за въхновението, което понякога ни удря като гръм и ни наелектризира с творческа енергия, но и ни напомня за всичко онова, което е нужно, за да пуснем идеите си на свобода, за да им вдъхнем живот и да ги споделим със света. Белият мечок мечтае да окачи платната си в изложбена зала, и дори идеята за прилежащите „публика и слава” му се струва съблазнителна, но… Преди да се случи всичко това има толкова много работа!

Вместо обаче да дръпнем пред децата една лекция за упоритост, години къртовски труд, посвещаване на време и средства, инвестиране в развитие на себе си и в материалната база, нужна за постигането на дадена мечта… Достатъчно е просто да проследим всичко, през което преминава нашия пълен с креативност полярен мечок. Той се отправя към магазина на Маестро Хипо, където не само се запасява с куп платна, четки, бои и всичко останало, но и получава напътствия и съвети от опитния местен художник.

А през май задължителния период на опити и грешки, на обезсърчаващи поражения и смачкващи самочувствието провали, минаваме шеговито и с усмивка – МЕЧокът МЕЧтател си е избрал възможно най-неподходящия модел – един закачлив хамелеон!

Как ще завърши всичко ще разберете от книгата. А дали самата Евгения Войнова е работила с модели или не, това не знаем, но „Мечта” е пълна-препълнена с прелестни цветни илюстрации, които наистина карат историята да оживее пред очите ни.

С качеството на самото книжно тяло също не са правени никакви компромиси – луксозна твърда корица, голям формат, плътна, гланцирана хартия и първокласна полиграфия.

Още за книгата: https://www.evgeniavoinova.com/mechta

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s