Сагата за Своенравните деца на Шонин Макгуайър определено не е само за деца. В това се убеждаваме още от първата книга на тази мащабна ърбън фентъзи поредица, отнесла редица награди, включително „Хюго“, „Локус” и „Небюла“. „Всяко сърце е врата” (изд. „Кръг”) е книга, която се чете на един дъх… и ще ви остави без дъх! Родното издание на романа идва с плавен превод от Майре Буюклиева и грабваща корица от Стоян Атанасов.

Децата често прекрачват прага на познатия свят и се озовават в странни земи: някои са шарени и лудешки, други – мрачни и зловещи. Ала вълшебните земи прогонват всеки, когато вече не им е потребен. Нанси Уитман е напълно променена след престоя си в застиналите Дворци на мъртвите. Сега, когато се е завърнала, старият ѝ живот ѝ се струва чужд. Родителите ѝ са като непознати, не я разбират, а за капак я изпращат в мистериозния Дом за своенравни деца на Елинор Уест. Никой извън него не подозира, че всичките му обитатели са прокудени пътешественици, които мечтаят отново да открият вратата към истинския си дом. Но дори в това убежище за изгубени души дебне мрак. Изневиделица училището е връхлетяно от ужасна трагедия, а опасности причакват чудатите тийнейджъри. Нанси и приятелите ѝ трябва да разплетат загадката зад поредица от смразяващи убийства, преди да им бъде отнета и последната надежда да се завърнат в своите светове.

Замисляли ли сте се някога как продължава продължават историите на литературните герои, които се завръщат от вълшебни светове? Как продължава животът, след като си бил отвъд дрешника, отвъд огледалото, или пък си се завърнал от страната, в която торнадото е отвяло къщата ти? Същия ли си, след като излезеш от заешката дупка? На тези въпроси отговаря Шонин Макгуайър във „Всяко сърце е врата”.

Всички ония, тръгнали по стъпките на Бастия, Дороти и Алиса имат пред себе си две опции. Те могат или да се преструват, че всичко, което са преживели във вълшебните светове е било сън и не се е случило наистина, или… рискуват рано или късно да се озоват в Дома за своенравни деца на Елинор Уест. Това е мястото, където всички онези, станали жертва на „развинтено въображение”, „нездрави фантазии” и патологично „бягство от реалността” стават обекти (или пък жертви) на… да го наречем, терапия. Именно в Дома за своенравни деца се озовава и Нанси, при това точно когато из мястото е започнал да върлува убиец…

Ударна доза драматизъм и ърбън фентъзи в бързо четиво под 200 страници. Не бива да издаваме прекалено, но смелите и интересни взаимоотношения между персонажите превръщат романа в четиво, което далеч надминава средностатистическите YA заглавия, залагащи на фентъзи тропи. Криминалния привкус прави историята доста напрегната и държи до последната страница.

„Всяко сърце е врата” е адски свежа книга, изпълнена със страхотни идеи, нестандартни, но пълнокръвни герои, прекрасна атмосфера и невероятен потенциал за продължения. А продължения вече има, при това няколко, и не се и съмнявам, че ще искате да ги прочетете възможно най-скоро, веднага след като затворите книгата! Дано от изд. „Кръг” да не ни карат да чакаме дълго!

Още за книгата: https://kryg.eu/produkt/vsyako-sartse-e-vrata/

Шонин Макгуайър е родена в Мартинес, Калифорния. Увлича се по фентъзи културата от малка и бързо набира световна популярност с книгите си, някои от които пише под псевдонима Мира Грант. Шонин е носител на наградата на Джон У. Кембъл за 2010 г. за най-добър млад писател, а романът й Feed е определен за книга на годината на Publishers Weekly за 2010 г. През 2013 г. тя става първият писател с пет номинации в една година на наградите „Хюго“. „Страхувам се от лошото време и обожавам гърмящи змии. Гледам прекалено много филми на ужасите, чета твърде много комикси и споделям къщата си с две чудовища в котешка форма – Лили и Алис“, споделя за себе си тя.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s