Йохан Волфганг фон Гьоте едва ли е сред първите имена, които ви хрумват, когато става въпрос за детска литература, но в своята книжна поредица „Детски шедьоври от велики писатели” изд. „Лист” рядко се спира на очевидните избори. С нов превод от Любомир Илиев и приказни илюстрации от Сотир Гелев, „Чиракът магьосник” е чисто книжно вълшебство!

„Тича, без да сяда,

носи, без да спре!

Ах, реки хиляда

сливат се в море!“

Йохан Волфганг Гьоте (1749 – 1832) е писател, поет, драматург, хуманист, учен, философ и политик. Вдъхновява Чарлз Дарвин с антропологичните си изследвания. Най-известното му произведение е „Фауст“. Пише поемата „Чиракът магьосник“ през 1797 г., която след това е пресъздавана многократно от различни артисти – в музиката, киното, видеоигрите, литературата, дори в Комунистическия манифест на Маркс и Енгелс. Уолт Дисни използва историята за анимацията с Мики Маус „Фантазия“.

И ако случайно не сте гледали „Фантазия” (а обезателно трябва да го направите!), то със сигурност сте виждали образа на Мики Маус, облечен в червена роба и нахлупил островърха магьосническа шапка, нали? Е, това е именно „гардеробът” му от „Чиракът магьосник”.

Поемата на Гьоте ни среща с чиракът, който е чакал с нетърпение да види гърба на своя майстор и учител и решава сам да си послужи с магия, за да се справи по-бързо и лесно с къщните задължения. С помощта на вълшебство, чиракът вдъхва  живот на една нищо и никаква метла, която послушно грабва ведрата и отива за вода, но… нататък нещата изобщо не тръгват по вода и скоро чиракът наистина се вижда в чудо!

А кой по-подходящ да нарисува подобна история, от един роден художник, за когото магьосниците са истински специалитет! Сотир Гелев, освен един от най-добрите съвременни български илюстратори, е и един от създателите на игралния филм „Магьосници”, както и поредиците „Приказки за физиката” и „Приказки за астрономията”. Феновете на списание „Дъга” пък го помнят като човека, нарисувал комикс-адаптациите „Билбо Бегинс” и „Господарят на пръстените” по романите на Толкин. Днешните деца пък, освен от приключенията на завърналите се за новото поколение комикс герои Илийчо и Август, познават Сотир Гелев и като автор на приказката „Как Лора се научи да брои до десет”.

Сега към този дълъг списък с любими заглавия прибавяме и „Чиракът магьосник”. И ако куплетите на Гьоте са семето на вдъхновението, то превъзходните илюстрации на Сотир Гелев са цъфналото цвете, на което читатели от всяка възраст могат да се възхитят.

Още за книгата: https://www.listpublishing.eu/chirakat_magyosnik/

Интервю със Сотир Гелев: https://troshanov.wordpress.com/2016/06/05/sotir-gelev/

Йохан Волфганг Гьоте е роден на 28 август 1749 г. във Франкфурт на Майн, по това време свободен град в рамките на Свещената Римска империя. Благородник от 1782 г., в продължение на десетилетие е държавен министър във Ваймар. Той остава в историята и e известен най-вече като писател, поет, драматург, хуманист, учен, философ и политик. Гьоте е сред основните фигури на немската литература и европейския неокласицизъм и романтизъм в края на XVIII в. и началото на XIX в. Автор на „Фауст“ и „Теория на цветовете“, той вдъхновява Чарлс Дарвин със своите антропологични изследвания и интереса си към еволюцията. Влиянието на Гьоте се разпростира в цяла Европа и през следващото столетие произведенията му оказват значително въздействие върху музиката, драматургията и поезията на континента.

Книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели” е плод на любовта ни към добрата литература и красивите илюстрации. В нея ще откриете малко известни приказки за деца, писани от големите автори на XIX и XX век (Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Мери Шели, Анатол Франс и др.). За всяка книга избрахме да работим с различни български художници, които да създадат илюстрациите. През 2017 г. поредицата получи приза „Златен лъв“ на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост, а през юни 2018 г. беше отличена с награда „Христо Г. Данов“ в раздел „Изкуството на книгата“. – изд. „Лист”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s