Народът е казал, че всяка жаба трябва да си знае гьола. Но какво става с жабите, на които изобщо не им се нрави в гьола и им щуква да бъдат нещо друго? На този въпрос отговарят детската писателка Дев Пети и илюстраторът Майк Болд в хитовата картинна книга „Не искам да бъда жаба” (изд. „A&T Publishing”). Комиксова и комична, историята ни показва, че понякога да си именно себе си, а не някой друг, крие неочаквани плюсове.

Хитовата книжка за малката жабка, която не иска да бъде… жаба, вече може да бъде във вашите ръце! Tя иска да бъде всичко друго, освен слузеста, мокра жаба. Може би котка. Или заек. Бухал? Когато обаче пристига гладният вълк, който не яде жаби, нашият герой решава, че самият той не е толкова лош и всъщност да бъдеш себе си е най-добре. В тази история с закачливо послание, проследяваме оживеният диалог между младата жаба и неговия баща, поели по пътя към себеопознаването и възприемането на индивидуалните си различия.

Да, да си покрит с влажна, слузеста кожа и да похапваш насекоми може би наистина не звучи като повод за гордост. Изглежда ти сякаш си изтеглил късата клечка в живота. Сякаш природата е решила да се подиграе именно с теб. Заобиколен си от мекички и пухваки създания, които другите си умират да  гушкат, докато точно от теб май изпитват погнуса и пищят, когато те забележат… Изобщо – кофти работа е да си жаба. Но в определени случаи си има и своите предимства!

Е, сега, някои от вас може и да решат, че ако вместо вълк, наоколо се беше завъртял гладен щъркел нещата щяха да изглеждат по съвсем друг начин, но… Не това е идеята, нали? Дев Пети и Майк Болд са създали една шеговита, остроумна и  актуална съвременна басня. Обикновено приказките ни учат, че с постоянство и труд всичко се постига, но уви, да се превърнеш в нещо, което наистина не си е извън границите на постижимото, и няма нужда нито от заблуди, нито от самосъжаление. „Не искам да бъда жаба” не е история за примирението, а за реалистичната самооценка, за приемането на себе си, за откриването на собствените си качества, дори за превръщането на слабите ни страни в преимущества.

„Не искам да бъда жаба” е забавна дори и за възрастни. Диалогът „в балончета” прави книжката изключително бърза за четене, няма начин мъничето ви да изгуби интерес, а рисунките са изразителни и в тон с хумора на историята.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s