Ето, че вече четем и кулминацията на трилогията за робота Чапек! Какво ли очаква пък сега този междузвезден посланик на човешката култура, сладкодумен разказвач на истории и магнит за неприятности? Крайно време е да разберем, нали? Героят на писателя Марин Трошанов и художника Петър Станимиров продължава своите приключения в „Роботът Чапек и лабиринтът на Сърдитото лигаво чудовище” (изд. „Кибеа”).

Къде е роботът Чапек? Едни казват, че се е възнесъл в Космоса. Други твърдят, че се е превърнал в 153 пеперуди с лилави крила на жълти точки. Случайно да сте го виждали? Отговорът е лесен: Чапек винаги е там, където са най-щурите приключения… Към него летят хищни жвъпи. Очаква го страховит лабиринт. Дебне го кошмарно зелено чудовище. А по-опасни от всичко са… фалшивите митове за самия него! Напред към нови весели истории и пътешествия!

Роботът Чапек на планетата с трите слънца” положи основите на серията Роботски приключения, запознавайки читателите с главния герой и необятния запас от истории, скътан в паметта му. Чапек 01 е нещо като ходеща база данни, съхранила митове, легенди, приказки и исторически събития, а тази съкровищница от знания и мъдрост от добрата стара Земя е накарала самочувствието на робота да надхвърли очакванията на древните му програмисти. Самоуверен и вирнал нос чак до комичност, Чапек веднага ни стана симпатичен. Попаднал далеч във времето и пространството, без изгледи за завръщане към Земята, Чапек хваща съдбата си в собствените си метални ръце и къде с помощна на късмет, къде чрез високо самочувствие, успява да се издигне не само в очите, но и в йерархията на извънземното население на незнайната планета с три слънца. И не пропуска възможност да разкаже някоя от своите истории – стига да са в контекста на създалата се ситуация, Чапек е готов да извади от архивите си поредната холограма, която ние, читателите виждаме под формата на комикс драматизация от Петър Станимиров, като всеки път художникът прибягва до по-различна стилистика и ни изненадва с нова визия, според тона и произхода на самата история. „Роботът Чапек и шпионската мисия на Пафуй Сянката” успешно разви установената структура с нови щури сюжети и интересни комикси, доказвайки, че форматът, развит от творческото дуо зад книгите работи прекрасно и дава голяма креативна свобода – чрез Чапек в една-единствена книга могат да бъдат разказани цял куп истории от различни ери и култури, като голямото фантастично приключение на робота служи като своеобразна рамка за комиксите. „Роботът Чапек и лабиринтът на Сърдитото лигаво чудовище” също използва този принцип и радва феновете на книжната поредица с нов запас от разкази в картинки.

В третия комиксово-литературен омнибус, Чапек се събужда от кратка дрямка (има-няма някакви си 15-16 века) и на минутата е въвлечен в нови авантюри. През цялото това изминало време семената на неговото просвещение не само са покълнали, но и са дали неочаквани плодове… Да видим, дали на Чапек ще му се усладят или ще му приседнат? Чапекополис, чапекундери, звучи сякаш името и делото на Чапек 01 са на особена почит, но… неочакван обрат все пак отвежда металния герой в лабиринта на сърдитото лигаво чудовище, а по пътя през него роботът остава верен на себе си и отново е готов да разкаже увлекателни сюжети, дори и в лицето на опасността.

„Роботът Чапек и лабиринтът на Сърдитото лигаво чудовище” е не по-малко радваща и интригуваща от своите предшественици. Четивото е страхотно забавление както за млади читатели, така и за поотхвръкнали фенове на българските комикси. Вторите със сигурност ще забележат и оценят с колко мерак е работена книгата. Форматът и концепцията на серията Роботски приключения всъщност позволяват едва ли не неограничено количество продължения, тъй че наистина се надяваме, че тази среща с Чапек 01 ще се окаже поредна, но не и последна!

Още за книгата: https://kibea.net/book/2796

Още за Чапек: https://kibea.net/blog/post/2696

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s