Преди няколко дни издателство „Пан” сбъдна една моя отколешна мечта, а именно – да четем на български език комиксите за Пипи Дългото чорапче! Това издание щеше да е повече от добре дошло във всеки един момент, но май наистина няма ше по-подходящо време за родната премиера на оригиналните комикси на Астрид Линдгрен и Ингрид Ванг Нюман! Няма и по-страхотен подарък, който почитателите на Пипи да си направят за нейния 75-ти рожден ден. Луксозния първи том с голям формат и твърди корици е истински празник за всички, които обичат творчеството на шведската писателка и събитие за ценителите на деветото изкуство. „Пипи – най-силното момиче на света” наистина не бива да се пропуска!

Пипи е една от най-популярните литературни героини. За децата тя е любим приятел, извор на вдъхновение и подражание. За родителите им Пипи е радост, смях и носталгия. Вълшебницата Астрид Линдгрен и нейната достойна партньорка – художничката Ингрид Ванг Нюман – ни предоставят забавните истории на Пипи, Томи и Аника със стотици илюстрации в този забавен комикс. „Пипи – най-силното момиче на света“ е комикс, създаден през 50-те години на миналия век. Излиза като поредица в списание „Клумпе Думпе“. Днес най-малките приятели на Пипи може да я срещнат за първи път в тази красиво оформена книжка с оригиналния текст на Линдгрен и с реставрираните илюстрации на Ингрид Ванг Нюман.

Ако следите „Книжни Криле”, то може би си спомняте статията за комиксите за Пипи, която публикувахме тук преди няколко години. Вече цяло десетилетие събирам детските комикси на „Enfant”, импринтът на бутиковото комикс издателство „Drawn and Quarterly”, насочен към малките читатели и семейната аудитория. Именно чрез техните издания се докоснах за първи път до комиксите на Туве и Ларш Янсон в превод на английски, доста преди да се появят българските преводи на малка част от историите. А когато започнаха да издават преведените от  шведски и реставрираните колекции на оригиналните комикси за Пипи от 50-те години… направо бях във възторг! През годините съм ги препоръчвал с повод и без повод на много хора, и все се надявах, че някой слънчев ден ще ги видим и на български език и… ето, че тоя слънчев ден наистина настъпи!

Нееднократно съм споменавал, че през 90-те, докато бях ученик, доста от учителите имаха крайно негативно отношение към комиксите. За тях те не бяха д уховна храна, а „дъвка за мозъка”, несериозна работа, за глупавите, мързеливи американчета, които сричат и не могат да четат приказки и романи, ами все трябва да зяпат картинки… Ех, как ми се ще да можех да през онези години да им тикна под носа „Пипи – най-силното момиче на света” и да им видя реакцията! Дори и най-големите скептици относно стойностите на комикса като разказваческа форма и начин на изразяване не биха могли да се опълчат срещу факта, че самата Астрид Линдгрен с най-голяма радост се е изявявала и като сценарист на комикси.

И тук ще цитирам част от предишната ни статия: „А това, което прави комиксите още по-забележителни е, че техен художник е не друг, а Ингрид Ванг Нюман (Ingrid Vang Nyman) – оригиналната илюстраторка на „Пипи Дългото Чорапче“, чиито рисунки познаваме и ние от деца. Ето защо и преминаването на Пипи от проза към комикс е особено гладко и естествено! Героите изглеждат по същия начин, атмосферата е идентична, излъчваща двуизмерна детска наивност и невинност. Тук са и дръзките, ярки цветове, и леко шантавата и изкривена геометрия на обектите, която подобно на бунтарския дух на самата Пипи разчупва законите (на перспективата).“

„Пипи – най-силното момиче на света” е истинско библиотечно съкровище! Лично аз използвах комиксите за да представя Пипи на децата си още в най-ранна възраст, когато все още бяха малки за по-дълги книжки и продължителни глави, но нямаха никакви проблеми с проследяването на забавни историйки в картинки. Превеждах им „в ефир” от английски, разбира се, но сега вече край на това! От сега нататък ще се радваме на комиксите на български.

Но освен за малките читатели, изданието със сигурност ще предизвика много топли чувства у всички, които обичат от сърце Пипи и Астрид Линдгрен и/или проявяват интерес към културата на комикса. Като си представи само човек, че ако се бяхме родили в Швеция нашите баби и дядовци са щели да четат тези комикси на родителите ни… „Пипи – най-силното момиче на света” е като да се докоснеш до истинска реликва от миналото.

Още за книгата: https://www.pan-bg.eu/?cid=9&bd_id=2008

One thought on “„Пипи – най-силното момиче на света” – комикси от Астрид Линдгрен и Ингрид Ванг Нюман

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s