След „Домът е там, където е сърцето”, грабнахме с нетърпение и втора книга от същите създатели! И ако „Драконче на име Яйчице” на Хайди и Даниъл Хауърт все още не се е превърнала в международен бестселър, то причината за това е една-единствена. Чисто и просто от изд. „Робертино” са изпреварили западната премиера и докато англоговорящите читатели могат единствено да пуснат предварителна поръчка на книгата, то част от българските деца вече са се влюбили в „Драконче на име Яйчице”. Това е историята за един малък, сладък люспест аутсайдер, на когото му предстои да научи, че това да си различен, не означава, че си по-малко значим и способен.

Трудно е да си различен. За Яйчице това бе почти невъзможно. Той беше първият дракон, който някога се е излюпвал от пукнато яйце и това го правеше забележителен. Как да намери своето място в семейство от легендарни дракони, когато не прилича на тях? Дребен за възрастта си и дори не може да лети… Яйчице не харесва и глупавото си име. То всеки ден му напомня, че не е като другите. Но понякога най-малкото създание може да предизвика най-голямата промяна. Понякога тези, от които най-малко очакваме, ни изненадват най-много.

„Ignis” на Джина Уилсън с илюстрациите на  Пи Джей Линч е една от любимите ми картинни приказки. В нея се разказва за приятелството между малко момиче и симпатичен дракон, който не може да открие своя огън. По много приятен начин, като теми и сюжет, „Драконче на име Яйчице” ми напомни донякъде на „Ignis”, но илюстрациите на Даниъл Хауърт са още по-миловидни и разчувстващи. На децата гарантирано ще им се прииска да гушнат Яйчице и да се сприятелят с малкото драконче с големи, изразителни очи. Ако сте си паднали по бебето Беззъб от хитовата анимация „Как да си дресираш дракон”, то Яйчице като нищо ще се превърне във вашия нов любимец.

Лесно е да се идентифицираме с малкия, неуверен герой. Че кой ли от нас не е изпитвал несигурност, кой ли не се е съмнявал в себе си, особено пък поглеждайки нагоре, към онези, които са се доказали и издигнали. Дали има място и за нас сред тях или пък каквото и да правим, просто не предопределени да бъдем малкото, непохватно изтърсаче със смешно име? Чувството, че не си точно като другите и може би нещо наистина ти липсва, е способно да се загнезди у всеки от нас, при това от съвсем ранна възраст. И именно такива истории ни помагат да го преборим и да се научим да оценяваме себе си подобаващо.

„Драконче на име Яйчице” е приказка, която учи, че нито големия размах на крилата, нито острите зъби те правят легендарен. И дори да си се излюпил от пропукано яйце, важното е какво излиза от яйцето, а не каква е била черупката му. Съчетаваща вечно актуални теми със съвременен стил и прекрасни илюстрации, „Драконче на име Яйчице” тепърва ще разпери книжните си криле и ще открие много нови (по)читатели.

Още за книжката: https://robertino.bg/product/drakonche-na-ime-yaaychice

2 thoughts on “„Драконче на име Яйчице” от Хайди и Даниъл Хауърт

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s