Ваканция е. Почивате си в сянката на чадъра, разположили сте се удобно в хамак… И дори не ви хрумва да се замислите от къде са се взели подобни предмети в бита ни! Факт, че сме заобиколени от хиляди неща, които приемаме за абсолютна даденост – гениално прости приспособления, чието съществуване е толкова естествено, сякаш винаги ги е имало. Но без значение дали вярвате или не, все някой е трябвало да се сети дори за привидно елементарни открития, като… клечките за зъби например! Друг път пък се оказва, че хрумки, които сме считали за сравнително съвременни нововъведения, са всъщност далеч по-древни, отколкото сме си представяли. С интересни истории и куриозни факти за куп такива предмети е пълна „Енциклопедия на обикновените неща” (изд. „Прозорец”).

Те са навсякъде около нас. Използваме ги всекидневно, минаваме край тях, а никога не спираме, за да се замислим над въпроса откъде са дошли. Кои са те, ще попитате? Най-обикновените неща на света, разбира се. Например обувките, чадърите, четките и клечките за зъби, чорапите, куклите и така нататък, и така нататък. Откъде са дошли? Кой ги е изобретил, как са създадени и по какъв начин са се променяли във времето? Ако ви е любопитно да узнаете, тогава непременно прочетете тази книга и научете тяхната история.

Като дете веднъж получих малка книжка, пълна с кратки истории за произхода на камара чудесии, като джинсите, кламерите, безопасните игли и сламките за пиене. Доста от историите вече съм забравил, а и самата книжка сякаш е потънала вдън земя, и макар, че чудесно си спомням вида на корицата, уви заглавието ми убягва… Не, че човек не може спокойно да преживее и без знанието за това кой се е сетил да слага гумички върху моливите за писане, или пък от къде са се взели самите моливи… Но пък не може да се отрече, че веднъж замисли ли се човек по подобни теми, ще има да го гложди любопитството! (Да не говорим пък за въпросите по подобни теми, с които понякога ни обстрелват децата…) Е, дали моето томче с изобретателски анекдоти от едно време ще се открие или не е под въпрос, но наскоро открих негов страхотен и богато илюстриран наследник с логото на изд. „Прозорец”.

„Енциклопедия на обикновените неща” е дело на чешката писателка Щепанка Секанинова и художничката Ева Чупикова. В 88 страници, защитени от луксозна твърда корица, са разкрити тайните около произхода и развитието на множество от нещата, които (често от векове наред, та чак до днес) правят живота ни по-сигурен, удобен и лек. Без излишна фактология и куп отегчителни дати и термини, но и без прекалено опростяване или пък подценяване на младите читатели, текстът на Щепанка Секанинова е точно в златната среда между енциклопедичното знание и любопитните, четивни истории.

Илюстрациите на Ева Чупикова са чудесни и са точно това, от което текстът се нуждае. Рисунките са едновременно информативни и реалистични, отразяващи атмосферата на различните исторически периоди, но и достатъчно стилизирани и отдалечени от строгата, документална визия, за да стане ясно от пръв поглед, че книгата не е учебник, а четиво, целящо да носи удоволствие наред със знанията.

Още за книгата: https://prozoretz.com/bg/knigi-45/encyclopedia-obiknoveni-neshta-716

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s