Горещо ли ви е? Тогава защо не се разхладите с едно настръхващо, смешно-страшно зимно приключение? Четем за четвърти пореден път патилата на малката Мортина. Въпреки бледото си личице и сенките под ококорените очи, момиченцето-зомби от Вила Упадък моментално буди симпатии сред читателите, докоснали се до илюстрованата хумористична поредица на Барбара Кантини. Този път италианската писателка и илюстраторка ни е спретнала едно чудно четиво, озаглавено… „Мортина и приятелят призрак“ (изд. „Кибеа”).

Кое е тайнственото дете призрак, което се опитва да проникне във Вила Упадък в навечерието на мрачното празненство по случай Погребението на Старата година? Мортина решава да разкрие откъде се е взел новият ѝ сияещ приятел и заедно с вярната си хрътка албинос Скръбен организира шеметно разследване, което ще разтупти сърцето ѝ.

Някои начумерени възрастни са леко скандализирани от детски книжки, в които главната героиня не е точно жива, обитава ужасяваща къща, пълна със страхотии и се подвизава заедно с духове, призраци и всякакви други характерни за филмите на ужасите персонажи. Мен лично пък този факт не ме притеснява ни най-малко, дори напротив. (В интерес на истината, историите за Мортина са далеч по-миловидни и хрисими от цял куп класически приказки, но това е тема на друг разговор.) Когато бях на възрастта, на която е в момента дъщеря ми, една от любимите ми книги беше илюстрованият детски роман „Вампирко” на Ангела Зомер-Боденбург. Направо бях луд по него! Сега, толкова години по-късно, Мортина е готова да се нареди до него в сърцето ми, а книжките на Барбара Кантини са еднакво обичани както от мен, така и от децата вкъщи.

Ако вече сте чели „Мортина: история, от която да умреш от смях“, „Мортина и омразният братовчед“ и „Мортина и ваканцията на езерото „Мистерия“, то със сигурност знаете какво ви очаква при срещата с нашата героиня – оригинално чувство за хумор, прекрасни илюстрации, любопитни срещи и интересни обрати, и разбира се, непременно ще има усмивки и позитивни послания. Четвъртата книжка е зимна, както й личи още от корицата, но… Който е пропуснал премиерата през декември и не може да чака до следващия сняг, може да си я разлисти и със сладолед в ръка, нищо че не е тематична за сезона.

Зимата е сковала всичко и Мортина направо би си умряла от скука, стига да не беше вече мъртва. И тъкмо когато всичко изглежда безнадеждно отегчително на сцената се появява нов приятел, при това – полупрозрачен. Това веднага разведрява атмосферата и става причина за размяна на истории, ровене из старите книги и забъркване в леки неприятности. На всичкото отгоре наближава послещането на Новата година… или при случая с Мортина и останалите обитатели на Вила Упадък – погребението на Старата година. Задава се бал, та наистина не би било лошо да си намери човек (или призрак) партньор за танци…

Ако книжките от серията имат някакъв недостатък, то това е единствено бързината, с която летят страниците и преди да се усетиш – вече си на финала, а толкова ти се иска да има още! Май е време да препрочетем предишните три, а?

Още за книгата: https://kibea.net/book/2764

Още за Мортина: https://kibea.net/blog/post/2763

Ревю на „Аз чета”: https://azcheta.com/mortina-i-priyatelyat-prizrak-barbara-kantini/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s