Завръщаме се в този див, див запад, сътворен от разюзданото въображение на Брандън Сандерсън. „Сплавта на закона” е четвъртата книга от поредицата „Мъглороден” и началото на втората трилогия, която продължава във вече издадените „Отсенки от себе си” и „Оковите на скръбта”.

Триста години след събитията, описани в трилогията „Мъглороден”, Скадриал е на прага на модерния свят, с железници, електрическо осветление и опиращи в облаците стоманени небостъргачи. Келсайър, Вин, Сейзед и Дух, както и останалите герои, сега са само част от историята – или по-точно религията. Ала макар науката и техниката да бележат непрестанен напредък, старата магия на аломантията и ферохимията продължава да играе роля в този прероден свят. Извън чертите на града, в просторите, известни като Дивите земи, магиите са важно средство за храбрите мъже и жени, които се опитват да поддържат реда и правосъдието. Един от тях е Уаксилий Ладриан, рядък Двуроден, който може да Тласка метали с аломантия и да използва ферохимията, за да увеличава или намалява теглото си. След двайсет години в Дивите земи Уакс е принуден да се завърне в огромния град Елъндел заради семейна трагедия. Той оставя оръжието и се заема с управлението на своя дом в опит да възстанови финансовото му благополучие. Ала скоро ще трябва да научи по трудния начин, че чистите осветени улици на града са дори по-опасни от прашните равнини на Дивите земи.

Ако вече сте чели „Отсенки от себе си” и „Оковите на скръбта” и тепърва посягате към тяхната предистория, то вече до голяма степен знаете какво да очаквате от книгата. В „Сплавта на закона” ще видим събирането на едно емблематично трио, което ще изнесе на плещите си действието на тази трилогия. Бивш шериф, бивш престъпник и бъдещо ново попълнение към службата на констаблите ше пресекат пътищата си и ще създадат една сплав, която ще влезе под кожата ви до края на поредицата.

Светът, който оставихме в „Героят на времето” е коренно променен. Неумолимото време е засипало с пясъците си голяма част от случилото се в първата трилогия, а нейните герои са се превърнали едва ли не в повече митологични, отколкото исторически фигури. Магията все още е част от бита, но прогресът в науката също си е казал думата. Индустриалната революция се отразява повече от любопитно на сцената, изградена от Сандерсън и сега сред прахоляка на необятните нови територии фучат парни локомотиви… И какви ли не други чудесии. Сред целия този ретрофутуризъм Мъглородните са отстъпили място на Двуродните. Те са на предна линия в това следващо приключение с ярки стиймпънк елементи.

Както приляга, скоро вече се е заформило подобаващото криминале. Уакс и Уейн са последите на „безсмъртния” злодей, а Мараси няма никакво намерение да кротува и да ги остави да я засенчат. Всъщност, точно една такава оправна и опърничава млада жена превръща „Сплавта на закона” в нещо повече от традиционното buddy-дуо и придава много свежест на динамиката между протагонистите. Антагонистът пък има повече от добра мотивация, за да продължава безкомпромисно напред с безумното си дело… И е решен да прати всички в ада, пък било то и с най-добри намерения. Авторът не е забравил да вмъкне хумор на подходящите места, така че хем да не подкопава драмата, хем да не натежава действието. Колкото до битките и екшъна, няма да останете разочаровани. Когато в типичните за уестърните престрелки се намеси и откачената магическа система на Сандерсън, резултатът е нещо смесено между Серджо Леоне и Матрицата. И за да е пълен кефът – имаме си и надъхващо яка от Тодор Христов!

StarКнижар

Още за книгата: https://artline-store.net/product/729/splavta-na-zakona-magloroden-kniga-4.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s