Творчеството на Катина Недева вече е добре познато на читателите (и екипа!) на „Книжни Криле”. Освен като художник, чиито илюстрации допринасят извънредно много за прекрасните истории „Пиано от картон” и „Зимни слънчогледи” от Анета Дучева (изд. „Жанет 45”), вече сме представяли Катина Недева и чрез първите три книжки от поредицата й „Смешни факти за животните” (изд. „Робертино”). Днес е ред на още една авторска детска книга, която е и дипломна работа на младата художничка – кратката, но поучителна приказка „Птиче село” (изд. „Жанет 45”).

Книжката „Птиче село“ е дипломният проект на авторката. В нея ще видите едни по-различни илюстрации, каращи детето да фантазира, както и кратка история, която учи малките читатели колко е хубаво, когато правим добро.

Идва есента, пойните птици се готвят за своето пътуване на юг, но… Отминалото лято пернатите приятели са прекарали в красиви къщички, които са им били подарени от децата. И сега на птичките съвсем не им се иска да изоставят разноцветните си, приветливи домове. Решението? Да отлетят заедно с домовете си! Но ако на охлювите и костенурките им се отдава да пътуват заедно със своите къщички, то при птиците нещата са доста по-различни. Тежкият товар изморява крилата им и ги тегли надолу… Как ли ще завърши всичко?

Приказката завършва щастливо – а радост и на птиците, и на малките читатели. Нещо повече – топлият финал на книгата носи и една красива, ненатрапчива поука. „Птиче село” говори простичко и разбираемо за разликата между жаждата за притежание и истинската нужда, за споделянето и за това, как красивите материални вещи понякога ни теглят надолу, докато дареното щастие ни помага да се извисим.

„Птиче село” се чете за минути, но остава в сърцето за дълго. Илюстрациите са апликации със спорадични елементи на графика и са издържани в добре познатия стил, любим на почитателите на Катина Недева.

Още за книгата: https://books.janet45.com/books/1285

Ревю в „Детски книги”: https://www.detskiknigi.com/ptiche-selo/

Представяне по БНР: https://bnr.bg/ru/post/100732429

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s