Ако обичате детските книги, съвсем лесно е изд. „Рибка” да се превърне във ваш фаворит. Виж, не е лесно обаче да си харесате един-единствен фаворит из пъстрия каталог на издателството. Но в случай, че ми се наложи да определя кое от всички техни заглавия ми е най-мило на сърцето, мисля, е изборът ми ще се спре върху книгите за феята Ванилия на Катя Антонова. „Феята от захарницата” е една от онези (не особено често срещани) съвременни български детски книги, за които с ръка на сърцето мога да кажа, че имат всичко необходимо и да се превърнат в родна класика, и да се харесат на децата по света, в случай че историята има щастието да бъде издадена в чужбина. Очаквах с нетърпение да се появи Ванилия 2, но вместо това се появиха цели… „Четиринайсет Ванилии и половина”! И втората книга ми хареса дори още повече от  първата. А как ли ще се представи третата? Нека разберем! Четем за новите приключения на Ванилия и Филип в „Агент Ванилия в мисия „Горска ягода“.

unnamed-4

Едно да е ясно – всяка среща с Ванилия е абсолютно удоволствие, тъй че лично аз едва ли скоро ще се наситя на нейните приключения. Зарадвах се извънредно, когато поредицата „Феята от захарницата” се превърна в трилогия и нямах търпение да разбера при какви обстоятелства ще се срещнат отново главните герои и в какви ли неприятности ще се забърка моята любимка този път. Защото Ванилия може и да не я бива особено в сладкарството (въпреки, че ако я попитате тя ще твърди тъкмо обратното), но за неприятностите пък е истински магнит.

i-8gmrc6b-x3

След наистина сърцераздирателния финал на „Четиринайсет Ванилии и половина” (признайте си, и на вас ви се насълзиха очите, нали?), Филип и Ванилия бяха разделени. Първите приятели бяха откъснати един от друг когато Ванилия получи възможността да се завърне там, където принадлежи… И при все болката от раздялата, Филип не пожела за нищо на света да се раздели със спомените за своята приятелка. А дали Всесилия си даваше сметка, че запазвайки спомените си, Филип запазва и знанията за местоположението на онова особено дърво в гората извън града, чиято хралупа води нали-знаете-къде?

Е, колко може да изтрае едно детско сърце преди да хукне подир най-добрия си приятел? Не много дълго! И Филип решава да посети Ванилия, но когато попада на нейна територия сред феите започва да се надига притеснение. И не, причината за това съвсем не е Филип, който се опитва да се носи наоколо на тромави крилца с връвчица. Не става дума за присъствието на момчето, а за отсъствието на няколко феи!

unnamed-2

Ванилия и Филип се захващат със случая заедно с чаровната и кротка Тюлипа, чието присъствие… ами, да кажем че вдъхновява Филип и кара Ванилия да ревнува. Дори повече от обичайното. Нещата обаче загрубяват още повече, когато Тюлипа също изчезва, а всички улики подсказват за похищение. При това, похитителят май е… човек!

За щастие, феите си имат свой човек в лицето на Филип, а и Ванилия има вече доста опит в света на хората. Двамата приятели поемат на опасна мисия, за да спасят Тюлипа… и останалит е феи също. А до къде ще ги отведе разследването? И дали две деца ще имат достатъчно кураж и находчивост за да се справят с „големите риби”? Четете и ще разберете!

unnamed

Много се радвам, че Катя Антонова събра отново Филип и Ванилия! Новото им приключение е истинска радост. Ванилия е все така във вихъра си, достойна наследница на Пипи и Тинкърбел. Чудесно е, че героите продължават да се развиват, а наред с хумора и приключенията, книгата не пропуска да засегне и някои важни съвременни теми. Заради силния си емоционален заряд „Четиринайсет Ванилии и половина” май все о ще си остава моят любим роман от трилогията, но след онзи финал, героите наистина заслужаваха да се срещнат отново. И е страхотно, че всички читатели са поканени на срещата. Тук са и умилителните образи от поддържащите роли като вечно белещата картофи мама Петя, госпожа Петрова… Е, завърнали са се и някои от по-малко умилителните герои, но… нека малките детективи да се опитат да познаят кой стои зад отвличанията на феите!

unnamed-1

Илюстрациите на Мила Лозанова отново осигуряват разпознаваемата визия, с която асоциираме поредицата. Оформлението е както винаги страхотно и третата книжка гордо се нарежда на лавицата до своите предшественици. Надявам се, че ще я последват и още!

Още за книгата: https://ribka-publishing.bg/catalog/agent-vaniliya-v-misiya-gorska-yagoda/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s