„Птичето и дървото” на Вера Асенова и Свилен Димитров (изд. „Софт прес”) е нова детска българска книга, която съдържа достатъчно красиви рисунки и емоционален заряд, за да достави удоволствие и на родителите, които ще я четат вечер за лека нощ. Класически приказен изказ, вечни мотиви и трогателна развръзка. Топли и изразителни съвременни илюстрации. И за финал – авторови бележки, които придават след първия прочит придават нов контекст и още повече дълбочина на тази прекрасно разказана история. 

„Мечтателна, успокояваща приказка, която показва, че все някъде има сигурно място и за най-малкото птиче, че големите и малките не могат едни без други. Детето ви ще доразкаже приказката, сгушено в прегръдката ви. Вижте личицето на това синигерче. Напомня ви за някого, нали?“ – Мария Донева

pticheto-i-darvoto-30

Едно малко осиротяло синигерче намира подслон в клоните на иглолистно дърво край морския бряг. Неусетно, дървото се превръща в истински приятел и закрилник, който помага на птичето да порасне щастливо и да размаха криле към нови хоризонти. Но един ден, докато синигерчето е далеч, дървото бива нападнато от черна напаст – бръмбари, готови да изгризат всичко до корен. Дали синигерчето  ще успее да се върне навреме и да помогне на верния си другар? Отговорът може би ще ви изненада…

pticheto-i-darvoto-32

Птичето, загубило родителите си в бурята е герой, към който няма как да останем безразлични. От самото начало приказката ни грабва. Историята е наглед семпла и простичка, следваща традиционната приказна цикличност. Детето многократно и периодично чува репликата „Благодаря ти, дърво! Ти си истински приятел.”, което е изпитан похват за задържане на вниманието и не само. А финалът остава някои неща недоизказани и отворени за интерпретация. Книжката не завършва с точно типичния недвусмислен хепиенд, при все че последната илюстрация е доста оптимистична и със сигурност ще успокои малките читатели.

pticheto-i-darvoto-33

Още при първия прочит на „Птичето и дървото” в мен се събудиха доста асоциации. Отношенията между пернатото геройче и неговият приятел ми се сториха като алегория за осиновяване и приемно семейство. Мотивът за напускането на гнездото също бе осезаема част от приказката. Нападението на бръмбарите пък загатва както за болест, така и за всяко нещастие, което поразява близките ни. Но финалната страница, в която авторката Вера Асенова споделя повече за вдъхновението, мотивите си и работата по книжката ни дава да разберем, че „Птичето и дървото” е не просто достъпна и разбираема трактовка на тези важни теми, поднесена с грижа към децата, но и една дълбоко лична история. Аз също се припознах в героя… Убеден съм, че и децата са напълно способни да достигнат до прозренията и сами, пък макар и под леко по-различен ъгъл, без перспективата на горчивия житейски опит. Не искам да конкретизирам тук и да издавам прекалено много. Хубаво е да откриете значението на книгата сами за себе си.

pileto1-736x1024-1

Колкото до илюстрациите, още щом разлистих книгата и си казах: „Та това прилича на сториборд за анимационен филм!”. Експресивните пози и изражения, ясно предаденото движение, чудесно подбраната палитра… От всяка илюстрована страница на „Птичето и дървото” се усеща драматизъм и динамика. Диалогът между текст  и илюстрации също е доста сполучлив. Едва накрая, четейки биографичната справка за създателите на книгата, научих, че художникът Свилен Димитров е и успешен аниматор. Ето значи, крушката си имала опашка!

Към всичко казано дотук добавяме също и няколко думи за самото книжно тяло – качествен печат, луксозна твърда корица и гланцирана хартия са точно това, което „Птичето и дървото” заслужава!

Още за книгата: https://www.soft-press.com/book/1392/

Представяне по БНР: https://www.bnr.bg/sofia/post/101267324/knijkata-pticheto-i-darvoto-pripomna-zashto-trabva-da-badem-dobri

Представяне по Дарик радио: https://darikradio.bg/pticheto-i-darvoto-prikazka-za-silata-na-obichta.html

Представяне по бТВ: https://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/kak-decata-da-badat-dobri-prijateli.html

ptiche_1920x1080-e1586870519348

За автора

 Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри, Великобритания. Приказката „Птичето и дървото“ се ражда, докато приспива двегодишната си дъщеря, която като всяко дете е жадна за вълшебства и истории, в които доброто побеждава.

За илюстратора

 Свилен Димитров завършва анимационна режисура в НАТФИЗ, където става популярен с нестандартните си късометражни филми. През 2004 г. създава анимацията в номинирания за Оскар документален филм Super Size Me, а през 2008 г. дипломният му анимационен филм The Air Ace е показан в програмата Generation на „Берлинале“ и печели повече от десет награди. Следващият му филм Rew Day (2012) e селектиран на повече от 50 фестивала, сред които тези в Анеси, Хирошима и Сидни. Започва работа по „Птичето и дървото“, впечатлен от чистата емоция и силното послание, които приказката носи.

 

 

4 thoughts on “„Птичето и дървото” от Вера Асенова и Свилен Димитров

  1. Благодаря от сърце и на Вера Асенова, и на Свилен Димитров. Прочетох книжката на един дъх, на крак в книжарницата и я купих веднага. Беше като любов от пръв поглед, която ми се отплати със щастливи моменти, които презивях четейки книжката на моята внучка пак и пак. А тя няма още 3, но се вълнуваше, посочваше с пръстчета, повтаряше с едни ококорени големи очи. Няма излишна дума, прекрасни илюстрации! Благодаря ви за гениалното творение, мили хора!

    Liked by 1 person

  2. Благодаря от сърце и на Вера Асенова, и на Свилен Димитров. Прочетох книжката на един дъх, на крак в книжарницата и я купих веднага. Беше като любов от пръв поглед, която ми се отплати със щастливи моменти, които преживях четейки книжката на моята внучка пак и пак. А тя няма още 3, но се вълнуваше, посочваше с пръстчета, повтаряше с едни ококорени големи очи. Няма излишна дума, прекрасни илюстрации! Благодаря ви за гениалното творение, мили хора!

    Liked by 1 person

  3. Благодаря от сърце и на Вера Асенова, и на Свилен Димитров. Прочетох книжката на един дъх, на крак в книжарницата и я купих веднага. Беше като любов от пръв поглед, която ми се отплати със щастливи моменти, които преживях четейки книжката на моята внучка пак и пак. А тя няма още 3, но слушаше притихнала, вълнуваше се, посочваше с пръстчета, повтаряше и гледаше с едни големи очи. Няма излишна дума, прекрасни илюстрации! Благодаря ви за гениалното творение, мили хора!

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s