Прочутият барон Мюнхаузен отдавна се е превърнал в нарицателно за всички самохвалковци с буйно въображение. Но дори и на този знаменит герой няма да му се наложи да послъгва и украсява истината що се отнася до новото издание на „Софт прес“. „Приключенията на барон Мюнхаузен“ се завръщат за ново поколение читатели в луксозно издание с пищните илюстрации на младата украинска художничка Марина Пузыренко.

priklyucheniyata-na-baron-myunhauzen-softpres-30В своите забавни истории барон Мюнхаузен разказва за многобройните си изпитания из близки и далечни земи. Смелостта, която неустрашимият герой проявява по време на път, лов или война, не просто трогва, но и разсмива малки и големи читатели, зажаднели за приключения. Историите за приключенията на барон Мюнхаузен забавляват читателите вече повече от двеста и петдесет години. Те са колкото неправдоподобни, толкова и забавни. Благодарение на смелостта и съобразителността си той винаги успява да се справи с неочаквано сполетели го изпитания по време на път, лов или война. А маниерът му да разказва за преживелиците си, без да проявява излишна скромност, може не само да ни удиви, но и да ни разсмее.

priklyucheniyata-na-baron-myunhauzen-softpres-33

Хвалебствените разкази на пословичния барон Йеронимус Карл Фридрих фон Мюнхаузен (1720-1797) са така забавни и небивали, че развличат големи и малки до ден днешен. Нещо повече – с течение на времето записките на Рудолф Ерих Распе, по-късно допълнени от Готфрид Аугуст Бюргер и Йохан Кристиян Дитерих, са се превърнали в истинска литературна класика. Това научаваме от кратичкия, но доста информативен увод на книгата.

А дали ще го заварим на върха на някоя висока камбанария, яхнал топовно гюле или пък в търбуха на огромна риба, щурите авантюри на барон Мюнхаузен са му спечелили неувяхваща вечна слава. И не е никак чудно, че освен да удивляват и разсмиват читатели от всички възрасти, те продължават да вдъхновяват и все нови и нови художници и предизвикват нови интерпретации.

priklyucheniyata-na-baron-myunhauzen-softpres-34

В минали ревюта сме ви представяли както веселяшката трактовка на Христо Жаблянов, така и смайващата стиймпънк версия на Борис Стоилов. А сега идва ред и на по-класическите илюстрации на художничка Марина Пузыренко, която вече е позната на родните читатели с работата си по най-новото издание на „Чудното пътешествие на Нилс Холгерсон“ от Селма Лагерльоф, което отново се появи с логото на изд. „Софт прес“. Стилът и техниката на украинската илюстраторка напомнят до голяма степен на прелестните детски издания от средата на миналия век, когато творят майстори на четката от ранга на Джани Бенвенути, Либико Марайа и Кремонини. Рисунките по страниците на „Приключенията на барон Мюнхаузен“ са детайлни и изразителни и пренасят читателя в центъра на действието.

priklyucheniyata-na-baron-myunhauzen-softpres-35

Текстът на книгата е адаптиран превод от руски на Христина Йотова, а руската версия пък е преразказ по немския оригинал. В 64 страници голям формат са се събрали цели тридесет приключения на едноименния главен герой. Деца и възрастни ще посетят Луната не веднъж, а цели два пъти, ще се отправят към зимния Санкт Петербург, до невероятния Остров от сирене и какво ли не още. А ако не си падате по сиренето – спокойно, за вас има еленско печено и токайско вино. „Приключенията на барон Мюнхаузен“ идва с твърда корица и плътна гланцирана хартия.

Още за книгата: https://www.soft-press.com/book/1386/

priklyucheniyata-na-baron-myunhauzen-softpres-30-1

priklyucheniyata-na-baron-myunhauzen-softpres-31

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s