Обичате ли фантастични приключения в небивали светове? Падате ли си по смели герои с чудновата външност и битки със страшни, свръхестествени врагове? А какво ще кажете за дълго и изпълнено с опасности пътешествие в търсене на магически предмети и път към спасение? Тогава поредицата от настолни игри „Реликвите на дракона” е точно за вас! Четири непознати земи, изпълнени със страховити създания и древни съкровища. Четири игри, подходящи за цялото семейство, чиито полета могат да се обединят в една епична карта. Дълги часове забавление и една голяма мисия – да сразите слугите на Черния дракон и да спасите обединено кралство Ярулда от надигналото се древно зло. Дали ще успеете да преборите неизброимите препятствия към щастливия финал? Това не знаем, но едно е ясно – със сигурност ще преборите скуката!

Обикновено посвещаваме отделна статия на всяка отделна игра, но случаят тук е по-различен, тъй като става дума за четири отделни комплекта, които могат да се комбинират в един и си струва да ги разгледаме заедно. Статията се получи дългичка, но… има много, което си струва да се спомене.

nastolna-igra-relikvite-na-drakona-planinata-na-trola-1-va-31

Поредицата игри „Реликвите на дракона” включва четири отделни настолни приключения, дело на екипа на Arhi Games и изд. „Архипелаг” и „Златното пате”. Автори на игрите са Виктор Златарев и Миглена Златарева. Художник на игрите е  Галин Георгиев, а за дизайна и оформлението е отговорна Теодора Димова. Игрите са любопитна инициатива и нова територия за „Златното пате”, но бързо си проличава, че в тяхното създаване е вложено доста желание. Интересно е също така, че първите три игри биха могли да се играят и напълно самостоятелно една от друга (четвъртата е малко по-различен случай, ще стигнем и до това), но ако съберете всички четири приключения имате възможността да разширите неимоверно както възможностите на играта, така и удоволствието от мащабното преживяване.

nastolna-igra-relikvite-na-drakona-planinata-na-trola-1-va-32

На кутиите е указано, че игрите са за аудитория от 8 години нагоре, но с малко помощ от по-възрастните играчи (разясняване на правилата, съвети при някои разклонения на изборите…), няма никакъв проблем в приключението да се включат и по-малки и грачи. Шареното поле и интригуващите персонажи ще грабнат вниманието дори на онези, които все още не могат да прочетат сами указанията.

И като споменахме персонажите… Ако се сдобиете с първата игра, „Планината на трола”, получавате четири пионки, изобразяващи четирите главни героя, но групата се разширява и срещате по един нов герой във втората и третата игра, и ето, че вече имате под  ръка шестима смели авантюристи, измежду които можете да избирате. Ето защо в играта могат да участват от двама, до шестима играчи, но… Събирайки различните игри, всъщност получавате и допълнителни пионки на първоначалните герои, тъй че с малко фантазия, нищо не пречи да включите и още приятели в пътешествието си. Всъщност, вероятно няма да имате никакъв проблем да играете и с цяла дузина играчи… в случай, че имате търпение да чакате толкова много хора да мятат зарчето, преди отново да дойде вашият ред 😉

nastolna-igra-relikvite-na-drakona-zloveshtata-peshtera-2-ra-31

А каква е целта? Това ни разяснява краткото въведение в началото на всяка от игрите. Започвайки с „Планината на трола”, научаваме легендата за раждането на кралство Ярулда, както и за битките срещу Черния дракон, които са се водили преди хилядолетия. Сега крилата му отново засенчват слънцето, а Покварата на дракона никне навред и заплашва да обсеби всичко. И както повеляват традициите във всяко фентъзи RPG, нужна е дружина герои, които да бранят света. (Ако нямате търпение да играете, дори не е нужно да четете въведението. Спокойно можете да го изкарате и по диагонала.)

nastolna-igra-relikvite-na-drakona-zloveshtata-peshtera-2-ra-32

Инри Кармела, Адалар Ренгард, Харимал Гелдор и Тимбул Дулбарон са младите лордове, преобразени в тотемните животни на своя род, които се отправят на поход срещу злото в началото на „Планината на трола”. По-късно, при второто приключение, „Зловещата пещера”, към тях се присъединява и Борванг Сангул, а в „Морето на ужаса” добавяме към групата и Анрия Овела.

Именно героите бяха и причината да посегнем към игрите от серията „Реликвите на дракона”. За поколението, израснало с „Костенурките нинджа”, „Мишки рокери от Марс”, „Swat Kats” и какви ли не други антропоморфни бойци за справедливост, има нещо много притегателно в персонажите от игрите.

11111

Всяка от тези игри има четири пионки за героите, тъй че ако съберете и трите, ще разполагате с общо 12. Всеки от героите има специфични умения, които са полезни при битка (като например обръщане на зара, добавяне на допълнителни точки при атака или защита и т.н.), но като цяло, тези способности са добре балансирани, тъй че просто грабнете животното, което ви харесва най-много и… смело напред!

nastolna-igra-relikvite-na-drakona-moreto-na-uzhasa-3-ta-31

Зловеща сянка преминава над кралство Ярулда. Въпреки, че сянката отминава, тази внезапна поява на Дракона слага край на спокойният живот, които от хилядолетия водят жителите на тази земя. Покварата, която той посява, започва постепенно да разяжда страната и сърцата на хората. Ордите диви маорги, живеещи в пустошта отвъд високата северна планина, стават все по-агресивни и жестоки. Те нахлуват в земите на кралството и започват да грабят от градове и села. Дали не минават през плетеницата от дълги подземни тунели на пещерите в непристъпната северна планина? Морските ниргали дръзват отново да изплуват от дълбините и други, по-големи заплахи дебнат отвсякъде. Само отделни райони още в далечното минало са били подсилени с магия срещу влиянието на Покварата. Шестимата лордове, крепящи властта на краля, са твърде заети да отбиват атаките по границите. Кой би спасил страната от пораженията на Покварата и от нашествието на Дракона? Все пак обаче не всичко е толкова безнадеждно, колкото изглежда. Оказва се, че техните наследници са останали почти неподвластни на зловредната Поквара. Изменила се е само външността им, като всеки се е преобразил в тотемното животно на рода си.Оказва се, че техните наследници са почти неподвластни на Покварата. Тя само изменя вида им. Но не може да заличи тяхното благородство и чувство за дълг. Те се отправят на път за да съберат разпилените древни реликви. Само когато тези реликви бъдат отнесени във вече съществуващите убежища на хората, пазителите на кралството ще бъдат готови да се изправят срещу най-голямата заплаха – Дракона. Той обаче също се стреми да се добере до реликвите и слугите му вече са се сдобили с някои от тях. Слухове, че в планините на север от столицата се е появил опасен трол, насочват търсенето на младите бранители първо в тази посока. Изпитанието, което предстои, няма да е лесно за никого. Но от него зависи оцеляването на цялото кралство сред хаоса, който го обкръжава. Ще ти стигне ли смелост и ти да станеш част от това приключение? Избери сам с кой от младите лордове ще се впуснеш в приключението.

11111

Играта е състезателна, но това съвсем не означава, че е достатъчно да хвърляте висок зар и да стигнете първи до финала. Все пак, мисията ви е да съберете възможно най-много от реликвите на дракона, да сразите чудовищата, които му служат, а ако съберете и някое и друго съкровище по пътя, това също е от полза. Успехът ви се определя чрез натрупаните по време на играта точки, чийто брой зависи както от бързината ви, така и от всичко, което сте успели да натрупате по пътя.

11111

По картата са разпръснати (сравнително равномерно) различни полета, които ви дават възможността да изпитате късмета си, да залагате на зарове с хитри джуджета, и разбира се – да влизате в битка. Всеки сразен противник ви позволява да се сдобиете с пазените от него артефакти и скъпоценности, а ако битката се окаже тежка и сте на път са изгубите има опция за бягство, както и вариант да се съюзите с друг играч. Последното едва ли  ще ви се наложи, освен в случай че се изправите срещу своеобразния бос в играта – могъщ противник с повече точки живот от останалите. В „Планината на трола” това е… ами, трола. Из „Зловещата пещера” дебне огромен Скорпион. В „Морето на призраците” ще се натъкнете на страховит призрачен Кораб. И най-накрая, в „Замъкът на дракона”, естествено, ще трябва да премерите сили с архизлодея, самият Черен дракон!

razshirenie-za-relikvite-na-drakona-zamakat-na-drakona-4-to-31

Cлед като преодоляват набор от изпитания, добили увереност в себе си и подсилили убежищата на кралството със събраните реликви, младежите храбро пристъпват към входа на Замъка на Дракона! Време е да се изправят пред най-голямата заплаха, надвиснала над кралството. Съвсем скоро ще разберат, че реликвите, дали защита на убежищата са им осигурили и друго предимство в битката с Дракона. Но за да стигнат до него, ще трябва да преминат през 6 заключени врати, ключовете за които се пазят от зловещите обитатели на замъка – хикридите. Тези призрачни създания от хилядолетия смразяват кръвта и на най-смелите ако се случи да замръкнат в околността, когато цялата местност се оглася от протяжните им скръбни песни. Щом младежите пристъпват през портите на замъка, жалните стенания на хикридите отекват в коридорите и ги карат да потръпнат. Огненият дъх на дракона изпълва въздуха в целия замък, но младите лордове безстрашно пристъпват напред. Ще ги последваш ли и ти в това последно изпитание?

11111

Системата на битките е изключително проста, както подобава на семейна игра, и това е наистина добре дошло ако играете с децата си. Но ако сте по-закоравели играчи и търсите по-добре развит ролеви елемент, с трупане на опит, качване на нива и т.н. ще трябва да разчитате на собственото си въображение и сами да разширите правилата на играта и да се договорите с останалите играчи каква система ще използвате. Не би трябвало да е особен проблем,  вероятно всеки, който е имал досег с по-детайлни ролеви системи бързо ще даде идеи по темата.

11111

Играейки игрите подред проследявате историята отначало до край и се приближавате все повече и повече към заветната цел. Всяко отделно приключение отнема средно между 40 и 60 минути, за да бъде изиграно. Всяко евентуално преиграване е леко различно, тъй като размествайки съкровищата на случаен принцип по картата, никога не се знае с кои артефакти ще успеете да се сдобиете. А ако съчетаете картите в една и сте по-голяма компания, то спокойно можете да мятате зарчетата и цял ден!

Плюсовете на игрите от „Реликвите на дракона” са:

-Подходяща за играчи от всички възрасти

-Обширен свят и интересни герои

-Много приятен илюстративен материал

-Лесни и бързи за усвояване правила

-Качествени приложения (пионки, картички и предмети от плътен, здрав картон, стабилни пластмасови поставки за героите и злодеите…)

-Удобна кутия с отделения, в които можете да сортирате картичките, предметите и останалите приложения към играта

-Добър баланс между настолна игра и приказно приключение, дава възможност за въвеждане на ролеви елемент

-Възможност за индивидуално изиграване или за комбиниране на игрите в епично приключение

-С всяка следваща игра се разширява не само игралното поле, но и разнообразието от врагове, магически предмети и възможности.

 

Но сме длъжни да отбележим и критиките. Нищо, което да ви попречи да се насладите на преживяването, просто някои дребни недостатъци, които биха могли да бъдат изгладени при евентуално преиздаване.

-Книжките с правилата към първата и втората игра, незнайно защо, са леко по-голям формат от самата кутия и трябва да бъдат огънати в единия край, за да влязат в кутията.

-Историите на игрите можеха да са по-ангажиращи, подкрепяйки повече изграждането на света и придавайки повече индивидуалност на героите. (Но от друга страна – това оставя повече на въображението на играчите!)

-Картата на четвъртата игра, „Замъкът на дракона”, леко се разминава като илюстрация и цветове от съседните карти, с които се свързва и стои сякаш е била нарисувана отделно.

-Отново четвъртата игра, „Замъкът на дракона”, не върви с картички и пионки на героите, което може да се окаже проблем за играчите, които не притежават нито една от предните игри. Вярно е, че няма логика да си купите тепърва четвъртата игра, без да сте пробвали нито една от предишните, но все пак… Този проблем се преодолява лесно, достатъчно е просто да грабнете някакви други фигурки или пионки, да знаете, че притежавате нещо от порядъка на 16-17 точки живот, и евентуално да измислите специално умение за персонажа си, което все пак да не го прави всесилен и да не улеснява прекалено битките.

-С малко повече изобретателност, би могло да се постигне и възможност за пренареждане на картите по различен начин. Ако парчетата на „пъзела“ игрално поле пасваха между себе си в различни комбинации, това би позволило на играчите на създават нови трасета за бъдещи преигравания.

11111

Заключението? „Планината на трола”, „Зловещата пещера”, „Морето на призраците” и „Замъкът на дракона” са много приятно забавление за малки и големи. Ако сте фен на ролевите игри, но търсите нещо по-достъпно за начинаещи играчи, то серията „Реликвите на дракона” е напълно подходяща за целта. Стига да имате добра компания и свободна маса, която да окупирате с полето за игра, очакват ви много приятни мигове. Играта позволява вариации, тъй че не сте длъжни да следвате стриктно всички правила, можете да доразвиете или промените условията според вкуса си. „Реликвите на дракона” е вълнуващо приключение, което да споделите със семейство и приятели.

Още за игрите тук:

https://zlatnoto-pate.bg/bg/catalog/155/749

https://zlatnoto-pate.bg/bg/catalog/155/750

https://zlatnoto-pate.bg/bg/catalog/155/989

https://zlatnoto-pate.bg/bg/catalog/155/990

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s