Красива, нежна, трогателна, поетична, смислена. Прекрасно композирана книга, чиято история върви като по ноти! Такава е картинната книга „Мечокът и пианото” (изд. „Фют”), донесла известност и немалко награди на своя създател, талантливият илюстратор Дейвид Личфийлд. Едно малко мече ненадейно попада на чудноват предмет – истинско пиано, кой знае как попаднало насред гората. Под тежестта на тромавата мечешка лапа от пианото се разнася ужасното дрънчене, което прогонва младия откривател… и събужда любопитството му. На следващия ден мечето се престрашава и идва отново. Идва и на следващия ден… И на по-следващия… То продължава да идва ден след ден, седмици, месеци и дори години наред. А с всяко следващо посещение звуците на пианото се променяли и постепенно, с много труд и практика, страшното дрънчене се превърнало в омагьосваща музика. А какво се случва след това?

mechokat-i-pianoto-31

Мечето вече не било мече. Вече било голям, едър мечок. Но и не само това. Било се превърнало във виртуозен пианист. Любопитството било довело до практика, а практиката, съчетана с време и упоритост – довела до умение. И както понякога се случва, самородния талант бил забелязан. Мечокът напуснал своя роден дом. Гората останала зад гърба му. Той бил приветстван в големия град като звезда. Под блясъка на прожекторите, сред пълните зали, мечокът се превърнал в истинска знаменитост. Сдобил се със слава и признание, с почитатели… И разбира се, с богатство. Защо тогава щастието му било непълно? Каква била тази неопределена болка, която го измъчвала?

 

„Мечокът и пианото” е прекрасно илюстрирана съвременна приказка, чиито думи и образи ще докоснат читателите от всички възрасти. Дейвид Личфийлд ни кара да се замислим над същността на щастието, над истинските си нужди, над важното в живота. Авторът демонстрира как успехът може лесно да ни накара да кривнем от истинския си път, да изгубим себе си сред светлините… Но и ни показва как можем да се върнем обратно към всичко, което ценим и обичаме и да открием отново истинското щастие. Съдбата на мечока служи като предупреждение, но и като утеха. Защото никога не е твърде късно да се завърнеш към корените си и да преоткриеш радостта и вдъхновението.

11

Като всяка дълбока и многопластова картинна книга, „Мечокът и пианото” също може да доведе до редица важни дискусии между деца и родители. Дейвид Личфийлд дава отправни точки за редица теми. След прочита на книгата можете да поговорите за разликата между артистичния и комерсиалния успех, за изкушенията на славата, за капаните на кариеризма, дори за напускането на дома, имиграцията… „Мечокът и пианото” е наистина богата на теми и послания.

11

Наскоро историята бе продължена с втора книга, с която изд. „Фют” също не пропусна да ни зарадва. За нея също ще ви разкажем скоро на „Книжни Криле”.

Още за книгите и илюстрациите на Дейвид Личфийлд можете да откриете тук: https://www.davidlitchfieldillustration.com/

„Мечокът и пианото” печели наградата „Бисерче вълшебно” 2018 в категорията „Откриватели” (5-7 г.) и по този повод Дейвид Личфийлд изпраща следното благодарствено послание до родните читатели:

 

Още за книгата: https://www.fiut.bg/mechok-t-i-pianoto.html

Ревю на „Детски книги”: https://www.detskiknigi.com/mechoka-t-i-pianoto-priyatelite-i-slavata/

Още мнения: https://www.goodreads.com/book/show/36410741

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s