Спомняте си поредицата на „Кратки пътеводители в биографии забележителни” на изд. „Timelines”, нали? След като ви представихме прекрасно оформените и високоинформативни детски издания, посветени на Леонардо Да Винчи, Фрида Кало, Чарлз Дарвин и Амелия Еърхарт, идва ред да се запознаем с един от най-известните учени в историята, чиито открития променят света. Дали ще познаете кой е това? Ето една подсказка – първата жена, отличена с Нобелова награда. Както ни казват първите редове на книгата, „житейската история на Мари Кюри е наистина като приказка – в нея има щастливи и тъжни моменти, битки и победи”.

kratki-patevoditeli-v-biografii-zabelezhitelni-mari-kyuri-30Нека първо да изчистим едно противоречие, преди да сте ме обвинили в правописни  грешки. Дали е Мария или Мари Кюри? И двете! Както научаваме от родословното дърво на нашата героиня още в началото на книгата, на 7 ноември 1867 г. на Владислав и Бронислава Склодовски им се ражда момиченце, което те наричат Мария. „По-късно промених името си на Мари”, казва тя. На запад е прието френското й име, Marie Curie, прието през 1891 г., докато в родната й Полша обичат да подчертават корените й и никога не пропускат моминското й име – Maria Skłodowska-Curie. (И за да ви стане ясно до каква степен поляците се гордеят със своята Мари(я) Кюри, позволявам си малко отклонение и споменавам един свеж пример. Заглавието на скорошната биографична драма „Radioactivity”, в която ролята на Мари Кюри се изпълнява от актрисата Розамунд Пайк, на полски е преведено като… „Skłodowska”. Няма Мари, няма Кюри.)

kratki-patevoditeli-v-biografii-zabelezhitelni-mari-kyuri-34

И така, след като уточнихме тази формалност, нека четем нататък! По традиция, всички книги от серията „Кратки пътеводители в биографии забележителни” ни показват и детството на своите герои. А ако си мислите, че това е несъществено, то помислете отново. Именно в детството се формира характера на човека, и пак тогава мечтите ни са най-цветни и най-дръзки. Ще видим лишенията на които малката Мари е била подложена, ще разберем и защо „характерът й много подхождал на буйната й къдрава коса”.

kratki-patevoditeli-v-biografii-zabelezhitelni-mari-kyuri-35

За днешните деца ще е интересно да научат, че някога момичетата и момчетата не са били никак равноправни. През онези години висшето образование било немислимо за едно младо момиче в Полша. Как тогава да преследваш страстта си към науката? Намесва се истинска конспирация, с тайни писма, които трябва да се пазят от полицията и нелегален университет! А нататък нещата стават още по-интересни и вълнуващи. Всъщност, приключенията на бъдещата госпожа Кюри тепърва започват!

kratki-patevoditeli-v-biografii-zabelezhitelni-mari-kyuri-36

В познатия увлекателен формат на серията, книгата ни представя един невероятен живот, изпълнен с още по-невероятни открития. В тази история има всичко – от тежки изпитания и трагедии до любов, радост и триумф. Подробностите оставям на самата книга. Освен за децата, книгата сигурно ще представлява интерес и за възрастните. Любознателни читатели от всички възрасти могат да научат нещо ново и да погледнат на фактите по различен начин.

kratki-patevoditeli-v-biografii-zabelezhitelni-mari-kyuri-38

Ако има място за критика, то е в превода на някои от полските имена – Zosia и  Kasia не се произнасят Зося и Казя (по-близко би било Зошя и Кашя). Но в защита на изданието ще кажа, че въпросните имена не носят съществена информация за историята, а произнасянето им е дреболия, която повечето читатели дори няма да забележат. Има си и съвсем логично обяснение за тази малка неточност – преводът не е от полски език. И тъй като полският също използва латиница, имената по принцип не подлежат на транслитерация в останалите западни езици, а транскрипцията на доста от тях е малък кошмар.

kratki-patevoditeli-v-biografii-zabelezhitelni-mari-kyuri-39

Книгата отново е с твърда корица, плътна, качествена хартия и чудесен печат. „Кратки пътеводители в биографии забележителни” е не просто сбита хроника на един живот, тя е завладяваща, трогателна и вдъхновяваща история, която си струва да бъде прочетена от децата. Със сигурност ще им е интересно да разберат защо Мари Кюри е „суперзвезда в науката”!

kratki-patevoditeli-v-biografii-zabelezhitelni-mari-kyuri-310

Още за книгата: https://marmot-books.com/product/marie-curie/

Още за поредицата: https://marmot-books.com/product/komplekt-kratki-putevoditeli/

Още ревюта за серията на „Книжни Криле”: https://knijnikrile.wordpress.com/tag/%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%ba%d0%b8-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d0%b5%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%b2-%d0%b1%d0%b8%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%b1%d0%b5/

Изабел Томас е детски автор и редактор, фокусирана върху теми, свързани с хората, науката и природата. Работила е за много издатели, сред които Bloomsbury, Collins Big Cat, Dorling Kindersley и Laurence King.

 Анке Векман е илюстратор на свободна практика, родом от Германия. Завършила е Camberwell College of Art и Kingston University.

kratki-patevoditeli-v-biografii-zabelezhitelni-mari-kyuri-31

One thought on “„Мари Кюри. Кратки пътеводители в биографии забележителни” от Изабел Томас и Анке Векман

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s