Знаменитата картинна класика „При дивите неща” на Морис Сендак най-накрая се появи за първи път и на български език. Повече от половин век след своята поява, и цяло десетилетие след като Спайк Джоунз засне филм по нея, тази емблематична за световната детска литература книга достига и до българските читатели, при това в цялото си необуздано величие. Луксозното издание е с логото на изд. „Лист” и превод от Стефан Русинов.

На малкия Макс очевидно му е криво. Облечен във вълчата си премяна, той самият май съвсем се е увълчил. Майка му го нарича „Диво нещо такова!”, на която Макс отвръща: „Ще те изям!”. Момчето е изпратено в стаята си без вечеря, и така започва пътешествието му през вълните на фантазията и дебрите на подсъзнателното. Така Макс попада „При дивите неща”.

pri-divite-neshta-30

През 1963, когато излиза тази книга, Морис Сендак вече бил значително популярен, благодарение на работата си по серията за Малкото мече, написана от Елзе Холмелунд Минарик. (У нас тези книжки не са познати, но сериалът на Nelvana е излъчван по телевизията и издаван на DVD.) Но все пак, изглежда, че „При дивите неща” била изпреварила времето си. Творбата на известния илюстратор разбунила духовете. Навремето доста родители са били скандализирани от подобна „детска” книга. Поведението на главния герой било възприемано като осъдително, непристойно и какво ли не още. Немалко библиотекари и педагози също заклеймили изданието. Явно доста възрастни били забравили собственото си детство, или пък горделиво отказвали да признаят, че и на тях им се е случвало (а и продължава да им се случва) да се поддават на негативни емоции и да дават воля на своите „диви неща”.

pri-divite-neshta-31

Дори днес далеч не всички оценяват прямотата и честността, с които Сендак представя първосигналното, дивото, дори агресивното и деструктивното. А щем или не щем, те са част от природата ни и не бихме могли да очакваме, че децата, а и хората като цяло, могат винаги да са господари на действията си. А и може би не е здравословно винаги да държим „дивото” в себе си оковано и заключено.

pri-divite-neshta-32

Едно обаче е вече сигурно – „При дивите неща” е признато многопластова и извънредно любопитна книга. Дали се е превърнала в любимо четиво на децата или любим обект за анализа на психолози и литературни критици, всеки има право на свое мнение и интерпретация. А интерпретациите са наистина много, особено имайки предвид корените на автора. Вероятно всеки един читател е склонен да открие нещо ново и различно „При дивите неща”. И без значение какво е то, преживяването си струва.

(Същото важи и за филма по книгата от 2009 година)

През 1964 г. „При дивите неща“ е удостоена с медала „Калдекот“, с който всяка година се отличават най-добрите американски картинни книги. Морис Сендак е носител и на наградата „Ханс Кристиан Андерсен“, връчвана веднъж на две години на най-добрите илюстратори на детски книги в света; наградата „Лора Ингълс Уайлдър“ на Американската библиотечна асоциация като признание за цялостното му творчество; Националния медал за изкуство заради приноса му към американските изкуства; първата мемориална награда „Астрид Линдгрен“ за световна детска литература, основана от шведското правителство. „При дивите неща“ е част от своеобразна трилогия, заедно с „В нощната кухня“ и „Там, навън“. По думите на Морис Сендак трите книги са „вариации на една и съща тема: как децата овладяват различни чувства – гняв, скука, страх, тревога, ревност – и съумяват да се справят с реалността на животите си.”

Още за книгата: http://www.listpublishing.eu/pri-divite-neshta-maurice-sendak/

Представяне по БНР: https://www.bnr.bg/sofia/post/101239703/shedyovarat-na-moris-sendak-pri-divite-neshta-ima-i-balgarsko-izdanie

Ревю на „Детски книги”: https://detskiknigi.com/moris-sendak-otvezhda-i-blgarskite-chitateli-pri-divite-neshha/

Представяне на „Площад Славейков”: https://www.ploshtadslaveikov.com/parvo-zabranena-dnes-preporachvana-ot-uchitelite-v-amerika/

Още ревюта:

http://lemuriaaaaa.blogspot.com/2020/02/blog-post_15.html

https://www.goodreads.com/book/show/51020529

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s