Книгите-игри не са това, което бяха. Е, поне не всички. У нас се появи нещо ново и коренно различно от досегашните ни представи за интерактивна литература. Името на явлението е „Ескейп книга” и идва на български от изд. „Хермес”. Тук читателят не не чете разбъркано епизоди или номерирани страници според изборите си, както в „традиционните” книги-игри. Вместо това, тук всеки играч се явява пленник, който тепърва трябва да разплете куп пъзели и загадки, за да се измъкне от… Ами например от „Кулата на Алхимика” или пък дори от света на популярната компютърна игра „Майнкрафт”.

До момента у нас са издадени две книги от френската серия “Escape Book”. Това са „Кулата на Алхимика” от Франсоа Льовен и „Пленник на света на Майнкрафт” от Ървин Льоен. И двете са новост за българската аудитория, а и ще са приятно разнообразие за тийнейджърите, които се престрашат да „попаднат в капана” им.

Как е структурирана всяка книга? В началото имаме уводен текст, който описва фантастичната ситуация довела до вашето пленничество…

escape-book-kulata-na-alhimika-30

ТИ СИ ПЛЕННИК! Затворен си в една мрачна кула. Трябва да проявиш както смелост, така и съобразителност, за да се справиш със загадките, които ще се изправят пред теб по пътя към свободата. Преобразуване на метали, отвара за дълголетие, философски камък… няма съмнение: за да избягаш, трябва да овладееш най-големите тайни на алхимията. И то бързо! Защото в мрака те преследва зловещият силует на Хриптящия…

plennik_na_sveta_na_mainkraft

Майнкрафт е страхотна игра… стига да си остане само игра!  Чарли, Пина и Алекс попадат в плен на виртуалната реалност, след като откриват, че построеният от тях Майнкрафт свят е изчезнал. Тръгвайки по следите на мистериозен похитител, тримата герои се озовават във вихъра на приключение, криещо както вълнение, така и опасности. Влез в ролята на Чарли и помогни на приятелите си да намерят изход към реалния свят. Нужни са ти смелост и находчивост, за да се справиш с набезите на зомбита и заплетените пъзели по пътя към успеха.   Ще се измъкнете ли невредими?

В края пък е епилога със щастливия завършек. По средата обаче… Текст, избори, символи, диаграми, схеми, карти и куп други чудесии, които ще изискват от вас да четете внимателно и да си размърдате сивото вещество. При това, съвсем не става дума за типичните лабиринти и главоблъсканици от детските книжки. Зърнах наличието на точки живот, дневник и т.н. и си казах, „аха, аз съм ги играл такива навремето”… Да, ама не.

В началото нещата може и да изглеждат объркващи, но… с малко търпение и упорство скоро ще схванете системата. До голяма степен, четивото е нелинейно и напълно интерактивно. Прочитате описанията на различни стаи и елементи, събирате сведения за обстановката, упражнявате съобразителността си и логическото си мислене, стараейки се да откриете правилния път и да не се отклоните забатачите още повече… Всяка следваща стъпка се „отключва” чрез определен шифър или разрешаване на загадка, а трудността постепенно нараства. В общи линии… представете си опит за литературен еквивалент на escape room – пъзелите и уликите са представени на хартия, чрез текст и изображения. Събираш предмети, четеш допълнителни приложения, поместени в края на книгата и т.н.

Да се обясни цялата схема би било равносилно на преписване на цели параграфи от книгите, тъй че чисто и просто човек трябва да пробва, за да разбере дали ще му се понрави тази хартиена форма на забавление и упражнение за ума. Авторите са се постарали да създадат приятна и грабваща атмосфера, която да ви въвлече повече във вашето „бягство”, като успехът им варира. Лично аз все още предпочитам по-литературно ориентираните книги-игри, с които съм израстнал, но не мога да отрека, че и „ескейп книгите” са оригинална хрумка и любопитно начинание. Тъй или иначе, докато трае карантината, по-добре е да се опитвате да избягате от книга, отколкото да понесете финансовите последствия на бягство от собствения си апартамент, тъй че спокойно можете да пробвате. И като споменахме финанси, сигурно знаете, че на 2 април отбелязахме Международния ден на детската книга. По този повод изд. „Хермес” пусна на сайта си намаление от 40% за 150 свои заглавия за деца и юноши, включително и тези две книги.

150_detski_knigi_760

„Кулата на Алхимика” е по-олдскуул ориентирана и определено ми харес а повече, като усещане се доближава донякъде на някои любими фентъзи приключения от старите книги-игри. Но не се и съмнявам, че днешните хлапета ще си паднат преди всичко по „Пленник на света на Майнкрафт”, по напълно очевидни причини.

52743200_950479701815018_8072542280105328640_o

Дело на французите от 404 éditions, и двете книги позволяват преиграване и отборна игра. А съдейки по многобройните заглавия от поредицата, явно концепцията се радва на завидна популярност! Любопитно, как ли ще се приемат у нас? 🙂

StarКнижар

Още за книгите:

https://hermesbooks.com/plennik-na-sveta-na-majnkraft-eskejp-kniga.html

https://hermesbooks.com/kulata-na-alhimika.html

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s