Ето, че дойде ред и на есенното приключение на Заека и Мечката. Дърветата изчезват безследно, гората е под заплаха, наоколо се навърта невиждан звяр с огромни зъби… Заекът отново е в пълна паника, а Мечката е влудяващо спокойна. „Хапещ нападател или нов приятел” (изд. „Timelines”) е завършека на любимата поредица на Джулиан Гоф и Джим Фийлд, и можете да се обзаложите, че едни от най-остроумните диалози и най-изразителни илюстрации до сега са запазени за десерт!

zaek-i-mechka-4-hapesht-napadatel-ili-nov-priyatel-30Дърветата не летят, това е ясно. Следователно не би трябвало да отлитат на юг, когато се застуди, нали? Ако не зимуват… тогава ЗАЩО ИЗЧЕЗВАТ??? Подобна мистерия е повече от достатъчна да опъне нервите на Заека, а когато към нея се добавят и следите от огромни зъби, оставени по самотните пънове изнервянето вече преминава в истински ужас. Защо тогава Мечката не дава никакви признаци на безпокойство? „Защото безпокойството няма да оправи нещата.”

zaek-i-mechka-4-hapesht-napadatel-ili-nov-priyatel-31

Мечката посреща стоически дори покъртителната вест, че сред изчезналите дървета се оказва и дървото с меда. Заекът е готов да обяви бедствено положение. А онова зловещо „ХРУС!” съвсем не му помага да се успокои. Е, за по-големите читатели ще е ясно още от корицата, че в дъното на мистерията стои някой бобър. Но дори и те едва ли ще очакват, че новият персонаж в поредицата, бобърът Кастор, ще отприщи диалог за смисъла от строенето на бентове… който неусетно се превръща в разговор за обърканите приоритети, за същността на успеха, прогреса, щастието и приятелството.

zaek-i-mechka-4-hapesht-napadatel-ili-nov-priyatel-32

Виждате ли, Кастор е типичният работар и кариерист – има дългосрочен план и действа за неговото реализиране. Сблъсъкът му с алтернативната гледна точка, с външното мнение, го кара да погледне на живота си под нов ъгъл и да види действията си под нова светлина. Кастор поставя под въпрос собствените си ценности и спирайки за момент изпълнението на графика си, поемайки си дъх от работата, той се вглежда в себе си… и открива тъжна празнина, която дори и най-големия бент не е в състояние да запуши. Дори и да е „по-нов, по-голям и по-хубав”.

zaek-i-mechka-4-hapesht-napadatel-ili-nov-priyatel-34

„Хапещ нападател или нов приятел” е история, която съвсем спокойно може да бъде описана с отличителните черти на своите герои – тя е истерично смешна като Заека и същевременно мъдра и съзерцателна като Мечката. Джулиан Гоф и Джим Фийлд са майстори-разказвачи, които използват съвременни изразни средства, за да забавляват читателска аудитория от всички възрасти, но поредицата „Заек и Мечка” не е просто забавна. Чрез динамичен стил, скоростна размяна на реплики, свежарско чувство за хумор и живи, експресивни илюстрации Гоф и Фийлд не само ни карат да се смеем на глас, но и засягат актуални теми. Теми, по които не винаги знаем как да представим на децата си, но тези книжки пък някак си го постигат с истинска лекота.

zaek-i-mechka-4-hapesht-napadatel-ili-nov-priyatel-30-1

Още за книгата: https://marmot-books.com/product/%d0%b7%d0%b0%d0%b5%d0%ba-%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d1%87%d0%ba%d0%b0-%d1%85%d0%b0%d0%bf%d0%b5%d1%89-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb-%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%bf/

Още за поредицата: https://marmot-books.com/product/%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bf%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82-%d0%b7%d0%b0%d0%b5%d0%ba-%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d1%87%d0%ba%d0%b0/

Още ревюта за „Заек и Мечка” в „Книжни Криле”: https://knijnikrile.wordpress.com/tag/%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%BA-%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D1%87%D0%BA%D0%B0/

Ревю в „Аз чета”: https://azcheta.com/letyashta-zakuska-v-ataka-se-vpuska-i-hapesht-napadatel-ili-nov-priyatel/

Джулиан Гоф е писател, драматург, поет, музикант и сценарист, носител на множество награди. Роден е в Лондон, израснал е в Ирландия, живее в Берлин. Джулиан Гоф е популярен и като автор на финала на Minecraft – най-успешната компютърна игра за деца от всички възрасти. Джулиан обича да пие кафе и да краде прасета.

 Джим Фийлд е признат илюстратор, дизайнер на персонажи и режисьор на анимации. Израснал е във Фарнбъро, работил е в Лондон, живее в Париж. Първата му книжка с картинки „Привет, Котки!“, написана от Питър Бентли, печели Наградата за забавна детска книга „Роалд Дал” на Booktrust. Най-голяма известност му носят рисунките на жаби върху дънери в популярната история „Ей, Жабо!“. Обича да свири на китара и да пие кафе.

One thought on “„Заек и Мечка 4: Хапещ нападател или нов приятел” от Джулиан Гоф и Джим Фийлд

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s