Духовитият хумор на Джулиан Гоф и първокласните илюстрации на Джим Фийлд превръщат поредицата „Заек и Мечка“ (изд. „Timelines“) в едно неустоимо книжно изкушение за малки и големи. В това сме се убедили отдавна – още с дебютната книга, „Заешки вредни навици дребни”, в която героите се срещат за първи път. Нетипичното дуо е живото доказателство, че противоположностите се привличат – кой иначе би помислил, че един дребен, начумерен, нервен дългоух мърморко и философски настроена грамада с тежка стъпка ще станат първи приятели? Дружинката стана още по-колоритна с новите персонажи, които се появиха във втора книга, „Вредител в нашата обител”. Пролетните приключения на Заека и Мечката доказаха, че явно авторите имат богат запас от свежи идеи, еднакво забавни и за деца, и за възрастни. Човек няма как да не посрещне с отворени обятия и продължението на поредицата! Книги 3 и 4 са вече факт, тъй че е крайно време да надзърнем отново в гората и да видим какво ще ни сервират този път познатите хубостници. Спускаме се направо към „Заек и Мечка 3: Летяща закуска в атака се впуска”.

zaek-i-mechka-3-letyashta-zakuska-v-ataka-se-vpuska-30

Действието в първата книга се развиваше през зимата, във втората се разпролети, логично беше да дойде лятото. „Летяща закуска в атака се впуска” заварва нашите приятели да се киснат блажено в езерото, разхлаждайки се по време на летните горещини. Уви, идилията им е прекъсната от някакъв неидентифициран профучаващ обект, който прелита току над главите им. Мечката посреща явлението с ненарушено спокойствие и умерено любопитство. Заекът обаче, както знаем, е истински специалист по истериите и веднага се „филмира”, че „най-отвратителното нещо на света, а днес е най-лошият ден въобще”.

zaek-i-mechka-3-letyashta-zakuska-v-ataka-se-vpuska-32

Какво точно е най-отвратителното нещо на света, това не е съвсем сигурно, но вероятно е нещо от рода на „Рижоперука!”, „Данъкосметка!” или дори „Мокропръц!”, та… сами разбираме (смеейки се на глас), че положението наистина е страшно и с профучаващото нещо шега не бива. Параноичното бръщолевене на Заека скоро успява да влезе под кожата и на някои други горски обитатели, а идентичността на новопристигналото профучало нещо е разкрита и горкото създание е набедено за какво ли не, но… можем да разчитаме на Мечката да запази самообладание и да подходи разумно, давайки пример и повод за размисъл на останалите.

zaek-i-mechka-3-letyashta-zakuska-v-ataka-se-vpuska-33

Напълно в тон с предните книжки от поредицата, „Заек и Мечка 3: Летяща закуска в атака се впуска” е престъпно забавна и майсторски илюстрирана. Някъде там обаче, между хилежите и симпатичните картинки, историята ни говори и на друго ниво, засягайки теми като страха от неизвестното, предразсъдъците към новото, непознатото и различното, дискриминацията, отхвърлянето… но и правото ни да грешим, стига да се поучим от собствените си грешки и да се постараем да ги поправим.

zaek-i-mechka-3-letyashta-zakuska-v-ataka-se-vpuska-30-1

Още за книгата: https://marmot-books.com/product/letyashta-zakuska/

Още за поредицата: https://marmot-books.com/product/%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bf%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82-%d0%b7%d0%b0%d0%b5%d0%ba-%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d1%87%d0%ba%d0%b0/

Още ревюта за „Заек и Мечка” в „Книжни Криле”: https://knijnikrile.wordpress.com/tag/%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%BA-%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D1%87%D0%BA%D0%B0/

Ревю в „Аз чета”: https://azcheta.com/letyashta-zakuska-v-ataka-se-vpuska-i-hapesht-napadatel-ili-nov-priyatel/

zaek-i-mechka-3-letyashta-zakuska-v-ataka-se-vpuska-31

Джулиан Гоф е писател, драматург, поет, музикант и сценарист, носител на множество награди. Роден е в Лондон, израснал е в Ирландия, живее в Берлин. Джулиан Гоф е популярен и като автор на финала на Minecraft – най-успешната компютърна игра за деца от всички възрасти. Джулиан обича да пие кафе и да краде прасета.

Джим Фийлд е признат илюстратор, дизайнер на персонажи и режисьор на анимации. Израснал е във Фарнбъро, работил е в Лондон, живее в Париж. Първата му книжка с картинки „Привет, Котки!“, написана от Питър Бентли, печели Наградата за забавна детска книга „Роалд Дал” на Booktrust. Най-голяма известност му носят рисунките на жаби върху дънери в популярната история „Ей, Жабо!“. Обича да свири на китара и да пие кафе.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s