Младежкият свръхестествен трилър „Локуд и Сие” продължава, при това със свръхестествена бързина! В рамките на месец, вече четем „Кухото момче”, третата част от поредицата на Джонатан Страуд. Не можем да се оплачем, от изд. „Студио Арт Лайн” наистина се грижат да не скучаем по време на карантината. (А за капак, всички техни книги са с намаление от 30% на сайта на издателството – https://artline-store.net/) Към триумфиращата до момента триада на харизматичните ни главни герои, Страуд е решил да добави нов член. Локуд, Джордж и Луси се справяха повече от прилично с предизвикателствата от отвъдното, но сега към тях се присъединява фурията Холи Мънро. Новото попълнение към екипа демонстрира впечатляващи способности и завиден професионализъм, но… нарушава динамиката на взаимоотношенията между героите и предизвиква нови емоционални бури. Черепът в буркана пък само налива масло в огъня. А точно това не биваше да се случва, когато наоколо вършее банда безжалостни наемни убийци!

Масивно нашествие от свръхестествени Посетители смайва Скотланд Ярд и предизвиква протести из цял Лондон. „Локуд и Сие“ продължават да демонстрират своята ефективност в унищожаването на духове. Локуд е смел, Джордж – проницателен, Луси – динамична, а черепът в буркана подмята злобни коментари. След като Антъни споделя част от миналото си, екипът е по-сплотен от всякога. Луси все по-силно започва да усеща Портланд Роу като свой дом, докато Локуд и Джордж не я запознават с досадната и свръхефективна нова асистентка – Холи Мънро. Прикрити от паранормалната активност, група наемни убийци нападат карнавала в центъра на града. Ще успеят ли „Локуд и Сие“ да преодолеят личните си проблеми, за да удържат всички фронтове, или лошите чувства ще привлекат още повече неприятности? Впуснете се в третото удивително и ужасяващо приключение на „Локуд и Сие“!

lokud-i-sie-3-kuhoto-momche-31

Третата книга е всичко друго, само не и filler. Авторите в жанра нерядко си позволяват да поразтеглят нещата с някой и друг страничен куест за героите, чиято роля е да докопат някой артефакт или да научат накъде трябва да се отправят тепърва за следващата книга… Не и Джонатан Страуд, не. Няма такива работи. „Кухото момче” не е кухо продължение.

Страуд най-накрая позволява на Локуд да допусне Джордж и Луси по-близо до себе си. А покрай тях и ние, читателите, надзърваме за по-дълго отвъд нахаканата му външност и непоклатимия му имидж и научаваме повече за загадъчното му минало. И по всичко личи, че новата информация тепърва ще играе ключова роля в съдбата на „Локуд и Сие”. Между другото, както вече споменахме, към Сие-то, се присъединява и педантичната и организирана Холи. Да, второ момиче. Очаквах, че Луси ще запази повече хладнокръвие и достойнство, но… чарът на Локуд си казва своето. Луси се оказва неподозирано ревнива и присъствието на госпожица Мънро направо й бърка в здравето. Признавам си, че това малко поорони авторитета на Луси в очите ми, в моите очи тя беше по-горда и независима героиня. Но в момента ръси толкова огън и жупел, че това искрено ме забавлява, тъй че прощавам на Страуд тази непозната до сега страна от характера на персонажа. Все пак, основният източник на хилеж си остава затворен в буркан! Направо да го удушиш на моменти, но той така или иначе отдавна е отделен от шията си… и всичко останало.

С други думи, Джонатан Страуд контролира всички фронтове. Екшън, приключение, хумор, драма, романтика, ужас, развитие на персонажите, разгръщане на света, ескалиращи страсти, пиперливи диалози… Всичко! Ако вече сте фенове на „Локуд и Сие”, то третата книга няма да ви позволи да я пуснете лесно. Всъщност, дори ако я прочетете на един дъх като мен, вероятно пак няма да я пуснете лесно, а ще я мачкотите из ръцете си в отчаян опит да изстискате още! Защо? Защото краят е майко мила и дано скорострелното темпо на „Студио Арт Лайн” продължава в същия дух, тъй като няма да имате търпение за четвъртата част. (От общо пет! Не е истина колко бързо преполовихме тази страхотна серия, нали?)

 

Още за книгата: https://artline-store.net/product/628/kuhoto-momche-lokud-i-sie-kniga-3.html

Още мнения: https://www.goodreads.com/book/show/24397043-the-hollow-boy

 

One thought on “„Локуд и Сие: Кухото момче” от Джонатан Страуд

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s