Освен че е Международен ден на детската книга, днес е също така и… четвъртък. Това значи, че вече сме оставили зад себе си понеделник, вторник и сряда. Да погледнем назад тогава и да видим как е минала до тук „Седмицата на мишлето”. Къде можем да разберем това? Ами разбира се от първите три книжки на новата римувана поредица на Катя Антонова и изд. „Рибка”. Обичайните ежедневни занимания се превръщат във весели патила, разказани остроумно и със звънлив ритъм, придружени от красивите илюстрации на Кремена Ягодина и отпечатани върху твърди картонени страници, за да могат да им се радват дори и най-малките рибки и мишлета.

Не е необходимо да ти се случват невероятни приключения, за да бъде животът ти интересен! Всеки един ден може да е забавен и приятен – макар да си е ден като ден. Вижте мишлето! Цялата му седмица е изпълнена с простички, но весели занимания. Успокояваща и мила серия книжки, създадена специално за най-малките деца. Какво прави мишлето в понеделник, вторник и сряда? Готви! Спортува! Ремонтира! И още как! sedmicata-na-mishleto-190

Мишлетата не са рядкост в детските книжки, а ролите които играят могат да бъдат всякакви, от верни помощници до пакостливи крадци на сирене. Каква е обаче ролята на мишлето на Катя Антонова? ГЛАВНА роля, разбира се! Дългоопашаткото ще ни демонстрира, че освен из омагьосани замъци, сред морските дълбини или космическите простори, наистина куп интересни неща могат да се случват и в собствения ти дом! А май при сегашното карантинно положение, когато не можем да си подадем мишето носле навън, точно такива историйки ще са ни по-нужни от всякога.

poned_1

„Седмицата на мишлето” започва с „Понеделник”, а както добре знаем, приоритет на малките мишлета е да напълнят малките си коремчета. Нахлупило готварска шапчица с размера на напръстник, мишлето вече ни приветства от прекрасно оформената корица и ни кани да го последваме в кухнята. Тя пък не е особено съразмерна, но освен затруднения, това си има и своите плюсове. Вярно, че готварските пособия ти идват леко едрички, но затова пък кой би отказал сладка купа за облизване с пропорциите на плувен басейн? Няма как да не се влюбим в поредицата още от първата книжка, както заради гореспоменатите весели рими и майсторски рисунки и художествено оформление, така и заради равните дози палавост и трудолюбие, с които главното геройче ни става така симпатично.

vtorn-1

След като сме си похапнали обилно, апетитът ни за следващата книжка е още по-голям! Темата тук е спортна, а това става напълно ясно още от самото начало, дори за тези, които все още не познават буквичките. Та нали готварската шапка е заменена от гиричките в ръцете на мишлето? Ето как разчитайки самите илюстрации децата веднага могат да се ориентират коя книжка държат в ръцете си! А мишленцето не просто спортува, но ни напомня и някои други здравословни навици, свързани с храненето и контакта с природата.

srqda-1

В сряда не се сяда, както се казва, и е ред на чаровния малък персонаж на Катя Антонова и Кремена Ягодина да се изживее като типичния специалист по всичко. От ремонти, пребоядисване и освежаване на обстановката, до трикраки столове, мишлето е твърдо решено да си опита силите като майстор и да „оправи всички проблеми налични”. Дали ще му се отдаде? Това вече ще разберете от книжката!

srqda-2

Чудно замислена и с прекрасна стилизация, поредицата „Седмицата на мишлето” започва впечатляващо и обещаващо. Качеството на книжното тяло е наистина на ниво, ако вече сте чели изданията на Ил Сунг На, то имате представа какво да очаквате. Това е поредното доказателство от „Рибка”, че и в България спокойно могат да се създават книжки, които да са адекватен отговор на световните тенденции и преводната конкуренция. Дизайнът на „Седмицата на мишлето” е съвременен, но текстурите, внимателно подбраната цветова гама и цялостното оформление носят чаровно ретро усещане, сякаш държим в ръцете си „ръчна изработка”, нещо ценно и истинско, което се е предавало в семейството ни от няколко поколения. И макар, че книжките са съвсем нови – вероятно наистина съдбата им ще е именно такава!

poned_2

Интервю с Кремена Ягодина: http://ribka-publishing.bg/intervyu-s-kremena-yagodina-ilyustrator-na-poreditsata-sedmitsata-na-mishleto/

Повече за поредицата „Седмицата на мишлето“:

http://ribka-publishing.bg/catalog/ponedelnik/

http://ribka-publishing.bg/catalog/vtornik/

http://ribka-publishing.bg/catalog/sryada/

 

2 thoughts on “„Понеделник“, „Вторник“ и „Сряда“ от поредицата „Седмицата на мишлето” на Катя Антонова и Кремена Ягодина

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s