Имате ли малчуган вкъщи? Или пък може би ви предстои да имате малчуган вкъщи? И в двата случая, вероятно ви предстоят доста ситуации, в които у вашето малко човече ще бушува ураган от чувства, които често трябва да бъдат изразени, а думите не достигат. Ние „големите” пък, типично по свое му, ще се опитаме да предлагаме своите думи и действия, като предложения и модел за подражание. Понякога точно това е нужно. Но понякога… не. Ето защо очарователната книжка „Зайчето ме изслуша” (изд. „Хермес”) на илюстраторката Кори Доерфелд ще е еднакво приятно (и полезно) четиво както за дечицата, така и за родителите.

Тейлър е разстроен заради неприятен инцидент и животните искат да му помогнат. Всяко животно идва при момчето с идея как да го разведри, но никой не успява да го накара да се почувства по-добре. Докато накрая не се появява зайчето. То знае точно какво да направи. С краткия и силно въздействащ текст и симпатичните илюстрации „Зайчето ме изслуша“ е прекрасна история за това как да се справим с тъгата и разочарованията и колко е важно да изслушваме другите.

zaicheto_me_izslusha_cover

Накратко – Тейлър строи впечатляваща кула от кубчета, която, уви, се срутва зрелищно и предизвиква у момченцето смес от разочарование, яд, тъга и фрустрация. След ятото пакостливи гарги, които срутват кулата при Тейлър едно след друго се отбиват куп животни, всяко от които има свое предложение как нещата да продължат нататък. Пилето кудкудяка съчувствено и иска да поговори за проблема. Грамадната мечка предлага да покрещят заедно на воля и така да изпуснат парата. Слончето със слонската си памет предлага да си спомнят как са били подредени кубчетата и да издигнат кулата отново. Присмехулната хиена се опитва да обърне всичко на майтап. И т.н. и т.н. Но всяко от животните си тръгва, след като Тейлър не реагира положително на тези идеи. Докато накрая не се появява зайчето.

9780735229358_il_6_ae5d8

Ако все още не сте се досетили от заглавието, зайчето не предлага нищо друго освен подкрепа. Вместо да говори, то слуша. Вместо да се суети наоколо, то просто се сгушва до Тейлър и остава до него. И както ще се убедим, точно от това май е имало нужда момченцето.

Историята е колкото семпла и предвидима, толкова и истинска и поучителна. Най-простичките решения понякога са най-добри и ефективни, но не ги съзираме, макар и да са под носа ни. „Зайчето ме изслуша” е брилянтно разказана история – изключително пестелива откъм думи, но с впечатляващи и изразителни илюстрации, които детето разчита мигновено.  За това помага както стила на художничката, така и изчистените страници с бял фон и липса на „декори“.

81-ms8ysjll

Влюбих се в „Зайчето ме изслуша” дълго преди книгата да се появи на български. Познавах очарователния стил на Кори Доерфелд, тъй като на базата на търсене и онлайн поръчки различни сайтове вече ми бяха предлагали нейни книги, и имах удоволствието да взема от местната библиотека полското издание на „Зайчето…”, което беше четено и препрочитано нееднократно преди да го върнем обратно за да му се порадват и други. Миналото лято пък, докато си бях в Пловдив се отбих до офиса на „Хермес”, и тъкмо свърших с подписването на внушителна купчина екземпляри на „Сбогом, дневнико!”, когато от екипа на издателството ми се похвалиха, че са купили правата за „Зайчето ме изслуша” и се канят да я издават на български (при това заедно с още няколко красоти, които ще бъдат обект на бъдещи ревюта!). Ами, зарадвах се, пък! И как да не се зарадвам? Една от най-нежните и смислени истории за най-малките, които ми бяха попадали в последно време щеше да бъде достъпна и за българските деца. От където и да го погледнеш, новината си е хубава.

zaicheto-me-izslusha_760

И преди да завърша, нека да ви кажа и още една хубава новина – по случай 2 април, Международен ден на детската книга, от изд. „Хермес” пуснаха на намаление от цели 40% общо 150 детски книги, измежду които е и „Зайчето ме изслуша”. (Безсрамна offtopic самореклама и product placement: между тях са и двете части на моето творение „Сбогом, дневнико!”.) Ще откриете намалените книги тук: https://hermesbooks.com/knigi/150-detski-knigi.html

Още за книгата: https://hermesbooks.com/zajcheto-me-izslusha.html

Още от талантливата Кори Доерфелд: https://www.coridoerrfeld.com/

Ревю в „Детски книги”: https://www.detskiknigi.com/zajcheto-me-izslusha-silata-na-mlchalivoto-prisstvie/

Реклама

One thought on “„Зайчето ме изслуша” на Кори Доерфелд

  1. Хубава книжка, която учи децата на емпатия. В YouTube канала за Детски книжки има много детайлно описание на книжката. Ето тук може да се разгледа подробно:

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s