Мумините се славят със своята гостоприемност и уютният им дом е винаги отворен за всевъзможните пътници, които пристигат в долината им. Но понякога гостите идват в повече на всяко домакинство. Ето, че в стаята на Муминтрол се загнездва такава напаст, че той се вижда принуден да се изнесе и да си построи нов дом. Това, разбира се, е съпроводено с цял куп забавни премеждия, с които всички малки и големи почитатели на Туве Янсон ще се забавляват от сърце. Четем луксозното цветно издание на комикса „Муминтрол строи къща” (изд. „Жанет 45”).

mumintrol-stroi-kashta-31

Покрай карантината напоследък все по-често си пожелаваме спокойно и уютно прекарване на дългия престой вкъщи. А Муминската долина е място, където винаги съм се чувствал като у дома си. Там е едновременно и спокойно, и уютно, но същевременно – никога скучно. Този път в къщата на любимото ни семейство се отбива Мюмлата, при това с цял отбор от седемнадесет нови дечица. Плюс-минус едно-две. От време на време се губят, но са толкова много, че кой ти ги брои. А когато най-накрая Мюмлата все пак хваща пътя… след нея остава най-щурата й щерка – Малката Мю. Пословично проклета, майстор-дразнител, абсолютен зевзек, и все пак… добра душа. Мю обаче превзема стаята на Муминтрол и неволята го принуждава да си построи дом. А как един горд, млад трол строи къща, където при това смята да заживее с любимата си госпожица Снорк? Кривите основи и стъпките на Малката Мю в цимента ще са най-малкият проблем.

moom-house-03

Творбите на Туве Янсон носят едно специфично чувство, обгръщащо, меко и топло, като любимо одеяло, и този комикс не е изключение от правилото. Човек не знае на кое да се радва повече. На прелестните рисунки в любимия, емблематичен стил на финландската художничка? На колоритните персонажи, в които често разпознаваме черти от собствените си характери? Или пък на пропитите с толкова хумор и житейска истина проницателни диалози, любящо сатиризиращи човешките взаимоотношения? По невероятно закачлив начин Туве Янсон коментира (но без да осъжда) куп теми – от либералното отглеждане на децата, до бюрокрацията, от лимита на любезността до мъжкото его, и какво ли не още. И всичко това в жизнерадостни панели, подходящи дори за най-малките читатели.

„Муминтрол строи къща” е една от най-култовите истории в комиксите на Туве Янсон. При това далеч не само заради поредната „първа среща” с Малката Мю. Историята е така разпознаваема, че именно тя служи като основа за сценария на пилотния епизод от новия анимационен сериал „Moominvalley”. И това далеч не е първата екранизация на комикса! 😉

Преводът на Анелия Петрунова е по традиция безупречен. Точно както качеството на полиграфията и книжното тяло.

Още за книжката тук: https://books.janet45.com/books/1192

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s