Не, „Силвър и вампирите” (изд. „Gaiana“) не е някакъв откачен постмодернистичен сикуъл на „Островът на съкровищата”. Нито ремикс на класика от рода на „Гордост и предразсъдъци и зомбита” или „Робинзон Крузо на Марс”. Силвър не върви с патерица и не е еднокрак. Всъщност, Силвър върви на четири крака. Не защото е прекалил с рома, а защото просто такава му е природата. Виждате ли, Силвър е котарак. Котарак, който има човек. (Ако случайно не знаете, хората нямат котки, котките имат хора). А по страхотно стечение на обстоятелствата, човекът на Силвър е не друг, а авторът на отличения с наградата „Константин Константинов“ роман „Злостории”, Явор Цанев. И тъй като е трудно едно такова мъркащо присъствие рано или късно да не те вдъхнови, ето че Силвър освен човек, вече си има и собствен роман, в който мери сили със зъбати свръхестествени врагове! А родната детска литература? Тя вече пък си има паметен нов герой!

Нощем бродят и пият кръвчица,

плашат и старци, и малки дечица.

Няма ли стража, те ще се върнат,

но ще избягат, котака щом зърнат.

Защото се знае – вампирът и злото

стават на пепел, щом дойде среброто…

Силвър е малкото коте със сребриста козина, което Мая и Алекс намират на село и прибират в града. Една година по-късно, през ваканцията, те се връщат при баба си и най-неочаквано им се случват поредица страховити приключения. Освен това децата откриват колко необикновен котак е всъщност техният домашен любимец. Защото вампирите…  А пък той…

51065955._uy2427_ss2427_

От опит знаем, че приключенията трудно се случват в присъствието на родителите. Ето защо е добре, че родителите на Мая и Алекс печелят круиз от лотарията и дим да ги няма. И както се случва в такива ситуации, двете хлапета са моментално заточени на село при баба. Но когато в мрака дебне нещо зло и гладно? На помощ идва един неочакван и необичаен съюзник…

Едно от най-важните неща за мен в една история, било то детска или за възрастни, било то книга или филм, това са главните герои. Мога ли да се идентифицирам с тях? Разбирам ли мотивацията им? Адекватни ли са реакциите им? И най-вече… Пука ли ми за тях? Явор Цанев веднага се е погрижил за това. Всяко дете понякога усеща липсата на родителско внимание, чувства се хванато в капана на скуката, изправя се пред страха от тъмнината и неизвестното… И не на последно място – има специална връзка с животните. Животните са доверени приятели, сродна душа, спътници в добро и зло.

И всичко това е прекрасно уловено в „Силвър и вампирите”, тъй че при все наличието на свръхестествен елемент, никак не ни е трудно да се вживеем и да вярваме в прочетеното. Изобщо, това е една от онези книги, идеални за сгушване в тъмното, да я четеш под светлината на лампата, докато клоните на дърветата хвърлят странни сенки в стаята ти, а спорадични тайнствени звуци нарушават ношната тишина.

В самото присъствие на свръхестествено пък се е прокраднала една изключително приятна фолклорна нишка, която ще убеди децата, че дори и по нашите географски ширини си имаме собствени, традиционни страшилища, които по нищо не отстъпват на всички онези (май превърналите се в клишета) западни зверове на хорър жанра.

„Силвър и вампирите” се очертава да бъде една от съвременните детски книги, които тепърва ще бъдат многократно разлиствани, при това далеч не само заради оригиналната хрумка с анимираното котенце в долния ъгъл на страниците!

Още за книгата: http://gaiana-books.com/%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5/%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b2%d1%8a%d1%80-%d0%b8-%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%8f%d0%b2%d0%be%d1%80-%d1%86%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d0%b2/

Ревю в „Детски книги”: https://detskiknigi.com/silvr-i-vampirite/

Откъс от книгата: https://otvadkoritsite.wordpress.com/2020/02/11/yavor-tsanev-silver-i-vampirite/

Представяне по БНР:

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s