Понякога по-малко значи повече. И това важи особено за добрите кратки форми. Добрите сборници с разкази могат да бъдат ударна доза свежи идеи, стегнато развити и хвърлящи ни от един жанр, стил (или дори свят) в друг. По-малко страници, но пък повече сюжети. По-малко думи, повече подбор и по-голямо въздействие. Всичко това демонстрира Явор Цанев в „Home, sweet Home!”. Шестата книга от колекция „Дракус” на изд. Гаяна определено заслужава шестица.

Повече от 20 истории в под 200 страници. Направете си математиката за средната продължителност на разказите. След това изхвърлете математиката през прозореца, защото няма формула, по която да изчислите удоволствието, което ще си доставите с тази книга.

cover-home-full-cover-2

Става ясно, че стабилна част от съдържанието на сборника е участвало в различни конкурси и инициативи, но тъй като не държа из късо всички културни събития, интернет форуми и дейностите на различните творчески и фен общества у нас, за мен разказите си бяха съвсем нови. Нещо повече, до един бяха оригинални. И което ме изненада – осъзнах, че историите, макар и отделни, достигащи до различни измерения на жанровото, все пак са обединени тематично от идеята за дома и множеството значения и интерпретации на това разтегливо понятие.

Напълно съм убеден, че не един и двама известни западни автори биха се радвали на подобен кладенец на идеи и биха черпили с години наред, развивайки и разплувайки концепциите една по една до размерите на цели романи, изпълнени с много пълнеж. Винаги ме е дразнело когато попадна на принципно чудесна история, която страда основно от разводняване, защото някой очевидно е гонил обем страници. „Home, sweet Home!” е пълната противоположност.

Някои от разказите човъркат из мрака на неосъзнатото, в други пък има ярки, едва ли не кинематографични моменти. Всъщност, ако „Home, sweet Home!” беше попаднала в ръцете на правилните хора, като нищо можеше да се превърне в библията на някой хитов фантастичен сериал-антология. Е, за сега, разказите не могат да се стриймват, но ако им отделите време, уверявам ви, думите на Явор Цанев ще се прожектират направо в главата ви.

Ревю на Книжен Петър: https://knijenpetar.wordpress.com/2016/06/02/home-sweet-home-yavor-tsanev/

Ревю на Katri Mei Lightdeth: http://ekaterinaes.blogspot.com/2016/02/home-sweet-home.html

Ревю от Amairo: http://amairobookshelf.com/bg/2018/07/13/home-sweet-home-%D1%8F%D0%B2%D0%BE%D1%80-%D1%86%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%B2/

Goodreads: https://www.goodreads.com/book/show/26180435-home-sweet-home

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s