„Принцеса под прикритие” (изд. „Труд”) е дебютния роман на Кони Глин, за мнозина явно позната повече под своето YouTube амплоа, Noodlerella. Е, може и да не следя онлайн идолите на днешното младо поколение, но затова пък следя сладурски детски и тийн четива, а това определено предизвика любопитството ми. Няма значение колко милиона гледания е натрупала авторката му, заглавието и страхотната корица на художничката Матея Аркова са факторите, които ме привлякоха към това новоиздадено четиво, което се явява и начало на поредицата „The Rosewood Chronicles”.

Лоти Пъмпкин живее в таванската стая на улица „Бетесда Хил“, номер дванайсет, в Сейнт Ийв, заедно с мащехата си Бийди. Тя е обикновено момиче, което копнее да бъде принцеса. Елинор Пруденс Улфсън, единствена дъщеря на крал Александър Улфсън и престолонаследница на Марадова, не живее в подобно място. Тя обаче е принцеса, която копнее да бъде обикновено момиче. Когато съдбата поставя и двете четиринадесетгодишни момичета в едно и също общежитие в престижното училище “Роузууд Хол”, се оказва, че външно те твърде много си приличат. А това е и началото на интересен, но и опасен план. Но някой е разбрал тайната им и в “Роузууд Хол” нищо не е такова, както изглежда

princesa-pod-prikritie-trud-9789543986224

Ако полюбопитствате предварително относно книгата и прочетете някои от западните рекламни изречения или отзиви от читатели, рискувате да останете леко излъгани. Някои описват книгата като смесица от „Хари Потър” и „Дневниците на принцесата”. И докато второто е по-скоро вярно, то първото по-скоро не е. Да, имаме осиротяло момиче от таванска стаичка, което попада в престижно училище, но до там. В този ред на мисли, ако трябва да опишем „Принцеса под прикритие” като смесица от каквото и да било, по-скоро бих се спряла на „Пепеляшка”, „Принцът и просякът” с момичета в главните роли и „Програма за защита на принцеси” (ако някой си спомня симпатичния филм на Disney Channel отпреди десетина години със Селена Гомес и Деми Ловато в главните роли).

Разбирайте, вълшебни пръчици и летящи метли няма, но имаме несъществуващи европейски монархии, измислени специално за книгата, престижни колежи или шикозни интернати, млади аристократични наследници и симпатични, лоялни телохранители, мечти да избягаш от сякаш предопределения ти път и да откриеш собствената си съдба и… куп опасности, които да ти попречат да го направиш!

11

Друга заблуда може да се окаже, че на места книгата е отъждествявана като Young Adult. Моля моля, чист Middle Grade си е, много малко YA, ако изобщо забележите нещо. Без да лепя етикети и да слагам граници, смятам, че аудиторията на книгата ще са основно момичетата между 10 и 14 години. На по-младите може да им дойдат в повечко колежанските интрижки и загатнатия романс, а на по-възрастните пък принцесешките сюжети и сладурските персонежи може да им се сторят прекалено наивни. Но… ако си падате по филмите на Disney Channel, ако са ви на сърце по-невинните истории, в които има сюжетни обрати и напрежение, но нещата не се разгорещяват прекалено, то това е вашата книга.

Книголина

Още за книгата: http://trud.cc/?cid=9&pid=11052

Откъс: http://trud.cc/ReadBookPart.php?path=2928_263d84d59ef8a6ee890439b40a823948

Докато е студентка, Кони Глин поставя началото на изключително успешния си „Ю Тюб“ канал Noodlerella (комбинация от имената на любимата й храна и любимата й Дисни принцеса). В него Кони дава израз на „слабостите“ си, които включват комикси, анимация, видео игри, косплей и всякакви сладурски нещица. Кони има повече от 950 000 последователи на канала си и над 86 милиона гледания. През 2016 г. тя дебютира и в киното, озвучавайки Мокси Дюдроп във великобританското издание на „Тролчета“.

One thought on “„Принцеса под прикритие” от Кони Глин

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s