Един български научнофантастичен роман, претендент за съвременна класика, се завръща. И има защо. Близо четири десетилетия след своето първо издание, екологичната анти-утопия „Енерган 22” (изд. „Вижън Букс”) май е по-актуална от когато и да било, а на места думите на нейният автор Хаим Оливер звучат направо пророчески.

В близкото бъдеще градовете са потънали в смог и чистият въздух не е безплатен… Много растителни и животински видове са загубени завинаги. Цените на горивата са високи и използването на автомобили е лукс. Големите корпорации контролират правителствата. На този фон един честен журналист получава предложение от възрастен индиански жрец, който може би има решение за задушаващото се човечество. Дали съществува екологично и ефективно гориво на символична цена? Следва шеметно пътуване в различни части на Южна Америка. Дали старите тайни ще  бъдат разкрити  и забравените  престъпления ще бъдат наказани?…

Energan_22_Cover_1_Front

Камара култови и стойностни книги от миналото пожълтяват по лавиците на домашните библиотеки и при все, че понякога знаем, че могат да ни предложат много, някак си пак не стигам до тях. Понякога дребният шрифт, сбитите редове и ретроградните корици са достатъчни, за да посегнем не към класиката, а към някое лъскаво, ново издание. Не знам чия е била идеята „да извади „Енерган 22” от нафталина”, както се казва, но определено съм с две ръце за!

Мрачното бъдеще, което Хаим Оливер обрисува в началото на 80-те вече ни се вижда далеч по-вероятно. Всъщност, човечеството не е променило посоката си на развитие (хм, дали точно „развитие” е правилната дума?) и начинът ни на живот ни е приближил с няколко декади до сбъдването на почти апокалиптичната ситуация, описана в романа. Излязло от контрол замърсяване, кислородът е суровина, за която се заплаща, точно както днес се заплаща за ток, вода, газ… Простолюдието се храни със синтетични боклуци и крачи сред тежки облаци смог. А иронията е, че алтернатива има, но тя не е изгодна за хората с калкулаторите, там горе. Нищо лично, просто бизнес.

Алтернативата в този случай се нарича „енерган”, чудотворно, евтино и екологично чисто гориво, а-ла „само прибавете вода”. Може би ще ви в началото ще ви се стори като някаква наивна deus ex machina, но не това е важното. Чисто и просто, защото „енерган” е алегория за всяко научно откритие, което настъпва пръстите на корпорациите, повдига въпросителни относно установените икономически механизми, и съответно така и не стига до широко разпространение. Не е лесно да пуснеш кокала, а алчността понякога е толкова силна, че не се брои нито природа, нито човечество, важни са само приходите, тук и сега.

Както казах още в самото начало – актуална книга. А освен всичко и увлекателна, и приключенска. С лек ретро привкус. Добра фантастика за ценители. Браво, „Вижън Букс”.

Книголет

Още за книгата: https://artline-store.net/product/600/energan-22.html

Хаим Оливер (Оли) е роден в Кюстендил на 8 януари 1918 г. Учи икономика, музика и журналистика, завършва френски колеж в София през 1936 г. Следващите две години учи едновременно външни отношения във Висш икономически институт във Виена и композиция, пеене, пиано в същия град. От 1938 г. се заема с нелегална забранена дейност на територията на Третия Райх. Заловен и изпратен в концлагер, откъдето успява да избяга. След войната е кореспондент на различни вестници и в радиото. През 1959 г. завършва журналистическа школа в София. Умира на 7 август 1986 г. Автор е на редица нефантастични творби и сценарии за филми (игрални, научно-популярни и анимационни). Лауреат на комунистически награди. В научната фантастика дебютира с детската повест „Великият поход на династронавтите“ (1966 г.), екранизирана през 1984 г. като „Федерацията на династронавтите‎“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s