Агенция „Призраци” оперира в Манхатън, тъй че беше само въпрос на време работата да отведе Уил Мьогалей и дружката му Тъпър извън обитаваните от духове стари къщи и зловещите замъци и да ги вкара в… небостъргач. Логично, нали? Е, небостъргачът в третата книга от поредицата на Пиердоменико Бакаларио и изд. „Фют” не е кой да е. „Призракът от небостъргача” си е избрал да тормози същата сграда, която вече си е патила от катерещата се по нея гигантска маймуна. Точно така, става въпрос за „Емпайър Стейт Билдинг“. Този път обаче докторите  Венкман, Станц, Спенглър и Зедмор не са на линия. Не. За положението трябва да се погрижи един и без това доста угрижен тийнейджър…

Шефът на охраната на „Емпайър Стейт Билдинг“ е отчаян. Страховит призрак броди из най-известния небостъргач в Ню Йорк и тормози посетителите! Готов е да напусне сградата, ако му платят много, много пари! За щастие, Уил Мьогалей и приятелят му Тъпър вече имат план как да разрешат случая…

216985_b

Любимата ми корица от поредицата до тук! Абсолютен фаворит! Илюстраторът Матео Пиана отново влиза в остроумния тон на Пиердоменико Бакаларио и се заиграва с известната снимка „Lunch atop a Skyscraper” от 1932 година, от която винаги са ми омеквали колената и ми се е завивало свят.

А зад корицата? Литературният аналог на парче шоколадова торта! Сладко и апетитно изглеждащо приключение, „изяждаш” книжката бързо, със страхотен апетит, и искаш още едно парче! (И го получаваме с четвъртата част, „Ловец на призраци”, но да не изпреварваме събитията).

111

Уил продължава да си има разправии от всякакъв характер. Сякаш не му стига алчната му леля Мод, ламтяща за завещаното му семейно наследство, съмнителната компетентност на Тъпър, конкуренцията на съперничещите агенции… Да не забравяме и постоянното оплескващите се опити да направи добро впечатление на момичето, завладяло сърцето и мислите му – чаровната Сюзан от втория етаж. (Да, Уил успява да бъде забелязан, но не в най-благоприятна светлина…) А за капак сега има и нов случай с един особено проклет призрак, който не е обвързан с правила и договори и се е развилнял на воля из „Емпайър Стейт Билдинг“. Ха познайте, на кого ли се пада съмнителното удоволствие да го спре?

Пиердоменико Бакаларио не щади героите си и постоянно ги забърква в каши, от които те се измъкват едва след куп забавни перипетии. Наличието на призраците отново е по-скоро комично, отколкото зловещо, а чувството за хумор на автора на моменти е направо заразително. Допада ми как всяка една книжка от поредицата е ново приключение, но авторът не забравя да продължава и сюжетните линии, които са като лайтмотив на цялата поредица – несигурното бъдеще на агенцията и още по-несигурните перспективи на Уил да се сдобие с гадже в лицето на възлюбената Сюзан. Стискаме му палци и… няма как, продължаваме веднага към четвъртата книжка!

Още за книгата: https://www.fiut.bg/prizrak-t-ot-nebost-rgacha-agencija-prizraci.html

Откъс: https://www.fiut.bg/media/productattachment/0/1608/2732.pdf

Ревю от Книжен Петър: https://knijenpetar.wordpress.com/2019/05/03/prizrakut-ot-nebosturgacha-pierdomeniko-bakalario/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s