Една безспорната класика на пионера на фентъзи жанра Джордж Макдоналд се завръща. „Принцесата и гоблинът” се сдоби с ново издание от изд. „Изток-Запад”. Изданието запазва оригиналните илюстрации на Артър Хюс, но идва в нов превод от Стефан Георгиев и неустоима корица, използваща една от най-известните творби на гениалния шведски художник Йон Бауер.

Публикуван за пръв път през далечната 1872 г., днес прочутият роман има над 500 различни издания и няколко адаптации за сцена, телевизия и кино. Той разказва историята на малката принцеса Айрини и нейния приятел Кърди, които се впускат в опасни приключения, за да попречат на гоблините да завладеят земите на хората. Но страховитите обитатели на пещерите под кралството са многобройни и коварни, а Кърди и Айрини разполагат само със смелостта си и с един вълшебен пръстен. Ще успеят ли храбрите деца да осуетят плановете им, преди да е станало късно? Една неостаряваща история за вечната борба между доброто и злото, подходяща, както казва авторът, „за всеки, който се чувства като дете, независимо дали е на пет, или на седемдесет и пет“. И действително – също като „Хрониките на Нарния“, тази привидно детска книга носи дълбока символика. Тя не само възпитава в християнските ценности, но ни убеждава в съществуването на духовния свят и в силата на вярата.

printsesata-i-goblinat-30

Историята на малката и любопитна принцеса Айрини е добре позната. Предшественица на Алиса, Дороти, Уенди и Луси, Айрини преживява невероятни приключения, намира верни приятели и съюзници, изследва тайнствени тунели и се изправя пред страховити врагове, заговорничещи срещу обитателите на повърността.

Аз се докоснах за първи път до този сюжет чрез прекрасния анимационен филм от 1992, който се разпространяваше у нас на видео касети през 90-те под заглавието „Принцесата и гоблинът”. Едва няколко години по-късно обаче си дадох сметка, че филмът е по прочута детска книга. И чак от послеслова научих, че авторът на книгата е прадядото на съвременното фентъзи, а приказните патила на Айрини са сред вдъхновенията за любими мои книги като „Хобитът” и „Хрониките на Нарния”. До онзи момент дори не бях обърнал внимание, че романът е на близо 130 години!

Първото българско издание, което е попадало в ръцете ми беше озаглавено „Принцесата и таласъмите” и беше част от популярната по онова време „жълта поредица” на изд. „Пан” „Вечните детски романи”. И при все, че съм чел книгата, пък макар и преди доста време, новото издание от „Изток-Запад” просто не ми позволи да не си припомня любимия роман на Джордж Макдоналд.

Новото издание, освен с в пъти по-красива корица (трябва да призная че Джордж Макдоналд и Йон Бауер си подхождат като мед и масло), може да се похвали и с доста по-добър печат. И ако си мислите, че в случая това не е решаващ фактор, то веднага ще ви оборя – в старото издание, което съм чел аз навремето оригиналните илюстрации на Артър Хюс от 1872 на места са едва различими тъмни форми, което е наистина жалко.

Четейки „Принцесата и гоблинът” отново, с удоволствие установявам, че това протофентъзи не е изгубило нито частица от своя архаичен, приказен чар. Препоръчвам книгата на читатели от всички възрасти – както на младите любители на класически приказки, готови за подобен сюжет, развит до обема на цял роман, така и на по-възрастни читатели, които са пропуснали книгата като деца, но изпитват любопитство към корените на фентъзи жанра.

Още за книгата: https://iztok-zapad.eu/knigi-za-detsa-i-yunoshi/princesata-i-goblinat

Откъс: https://iztok-zapad.eu/image/catalog/materials/princesata-i-goblinat.pdf

Джордж Макдоналд (1824–1905) е шотландски белетрист и поет, един от бащите на фентъзи жанра. Неговите приказни романи са любими на няколко поколения деца и са оказали голямо влияние върху редица други писатели, сред които Луис Карол, К. С. Луис, Дж. Р. Р. Толкин, Л. Франк Баум, Маделин Ленгъл, Питър Бийгъл, Т. Х. Уайт, Едит Несбит, Марк Твен, Нийл Геймън и Урсула Ле Гуин. Самият К.С. Луис (“Хрониките на Нарния”, “Писмата на Душевадеца”) в предговора “Джордж Макдоналд: Антология” казва: “Никога не съм скривал факта, че винаги съм го смятал за учител, дори ми се струва, че никога не съм написал книга, в която да не го цитирам.” Толкин признава, че образите на гоблините в „Хобит“ са базирани до голяма степен на тези в книгата на Макдоналд.

Реклама

One thought on “„Принцесата и гоблинът” от Джордж Макдоналд, с илюстрации от Артър Хюс

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s