Българските читатели се запознаха с Кристофър Едж чрез две ръководства за млади писатели, които спокойно биха могли да бъдат настолни четива за всички креативни тийн (и не само) умове. „Как да пишем страхотни истории!” и „Kак да станеш страхотен #автор” (изд. „Софт прес”) бъкат от свръхполезни практически съвети за всеки, който е тръгнал по творческата пътека, особено пък за онези, които имат писателски амбиции. Дойде ред да проверим откъде накъде пък точно Кристофър Едж е тръгнал да раздава акъл. Дали следва собствените си съвети и до колко работят те на практика? С други думи, дойде ред да прочетем художествена литература от въпросния господин. И прочетохме! „Другите светове на Алби Брайт“ се оказа наистина майсторски изпипано младежко четиво за болката от загубата, борбата със скръбта и… фантастичните хоризонти на квантовата физика. За какво обаче се разказва в новата книга на автора? Какво ни готви Кристофър Едж в „Уравнението на Джейми Дрейк”?

Обиколка около Земята с Международната космическа станция, изумителни факти от света на физиката и дори среща с разумно същество от далечния Космос – новият роман на Кристофър Едж е за всеки, който иска да полети към звездите и да създаде нови приятелства.

Полет с ракета, безтегловност и космически разходки като супергерой! Бащата на Джейми Дрейк е астронавт в Международната космическа станция и истинска звезда в очите на цялото училище. Само че Джейми иска командир Дрейк просто да е до него – у дома. Особено когато разходката му до старата обсерватория завършва със странен сигнал в телефона и извънземни теории. Но тези проблеми бързо са забравени, когато мисията в Космоса се обърква и бащата на Джейми се оказва в опасност. Сега е време синът също да се превърне в герой.

jamie-drake-e1583875017110

Каква корица, а? Сякаш самото книжно тяло ти шепне напевно „Прочети ме!”. Младо момче, самотна обсерватория, нощно небе, далечни светове… Вече знаем, че ни очаква история за герой с взор, отправен към звездите, израстване, откриване на себе си и преследване на тайните на вселената. И романът на Кристофър Едж напълно задоволява всички тези очаквания, а в много отношения дори и ги задминава. „Уравнението на Джейми Дрейк” не е просто шеметно приключение. Тя е оригинална, мъдра, забавна и трогателна книга.

Едж отново е съчетал прекрасно научното, фантастичното и емоционалното.И като всяка добра фантастична история, всъщност ни говори (кога пряко, кога между редовете) не за извънземни и космически полети, а за важните неща от живота ни тук, на Земята. Понякога родителите трябва да спасят децата си. Но понякога спасението на родителите е в ръцете на децата. Такъв е и случаят с Джейми Дрейк.

11

И преди да попитате, отговаряме на въпроса, който самите ни е си зададохме още при вида на корицата. „Уравнението на Джейми Дрейк” не е продължение на „Другите светове на Алби Брайт“. Или поне не в класическия смисъл на думата. Двата романа са напълно самостоятелни и отделни истории. Затова пък имат някакво сходно литературно ДНК, което ги кара да звучат така, сякаш принадлежат един на друг. Не става въпрос само за стил, теми и идеи, но и за цялостното усещане, преживяването от книгата като цяло. Има и още една допирна точка и това е наличието на „баща-звезда”. Тъй че ако не сте чели нито един от двата романа, то няма значение кой от двата ще подхванете първи. Нито пък дали ще прочетете и двата. Въпреки, че ако прочетете единия твърде вероятно е да зажаднеете за още и тогава спасението ви ще е вторият. (Нещо подобно на „вселената” на Дейвид Уолямс, при който всички романи разказват отделни сюжети, но винаги в даден момент героите се отбиват до магазинчето на Радж.)

Съдейки по корицата на „The Infinite Lives of Maisie Day”, друг младежки роман на Кристофър Едж, явно и тази книга спада към този цикъл от „духовни продължения”. Дано скоро прочетем и това заглавие на български!

Още за книгата: https://www.soft-press.com/book/1384/category_119

За посланията и уроците в „Уравнението на Джейми Дрейк”: http://www.danybon.com/predstavi-se/uravnenieto-na-jamie-drake/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s