След „Хотелът на ужасите“ агенцията на Уилард Мьогалей е извоювала своето място на пазара, но няма начин да лежиш на стари лаври. Нужни са ти свежи постижения или си аут! Да не забравяме, че както всеки друг пубер, и на Уил постоянно му се налага да балансира между многобройните си задължения и отговорности и личния живот, а това никак не е лесно. Особено пък когато все още не си завършил училище, си падаш по момичето от втория етаж, а новият ти клиент е полупрозрачен и се носи безплътен из въздуха! Такива ми ти работи из „Агенция „Призраци“ 2: Кошмарното семейство“ (изд. „Фют”).

Уил и Тъпър се заемат с необичайна задача – да помогнат на призрака Джералд най-накрая да се наспи! Но за тази цел трябва да измислят как да освободят къщата му от непоносимо шумното семейство Клифърд. И докато търсят решение, се натъкват на още една причина да се справят с натрапниците, за да възтържествува справедливостта…

koshmarnoto-semeistvo

Обикновено хората си имат неприятности с призраците, обитаващи къщите им. Но в „Кошмарното семейство“ Пиердоменико Бакаларио е решил да обърне това клише наопаки, при това още от първа глава. Облеченият в пижама призрак на Джералд Плам е тормозен от присъствието на „едни проклети дебелаци”, които не му дават (вечен) покой в собственият му обладан дом. Нали сте чували фразата „може да събуди и мъртвите”? Е, тя важи с пълна сила, при това съвсем буквално, за натрапниците семейство Клифърд.

11

При все, че сцената на действието е нашето съвремие, Бакаларио умело вмъква на правилните места по някой и друг готически елемент за по-призрачна атмосфера. Е, косите ви със сигурност няма да настръхнат, но затова пък настроението на книгата се подсилва, а читателското любопитство се изостря. Ежедневието на Уил пък е предадено по толкова истински и непринуден начин, че повечето подрастващи (а и не само те) ще могат лесно да се идентифицират с героя и да му стискат палци до последната страница.

Хапливите диалози на Уил и Тъпър (със спорадичната намеса на един особено устат папагал) карат главните герои да звучат съвсем истински, при все че си имат вземане-даване с гости от отвъдното. Пак те внасят комедиен елемент дори в по-напрегнатите сцени и ни напомнят, че при все вълнението и прелитащите призраци, все пак Агенция „Призраци” не се взима прекалено насериозно. Но това пък не й пречи да засяга теми, които са сериозни за подрастващите.

Още за книгата: https://www.fiut.bg/koshmarnoto-semejstvo-agencija-prizraci.html

Ревю на Книжен Петър: https://knijenpetar.wordpress.com/2018/05/05/koshmarnoto-semeystvo-pierdomeniko-bakalario/

Goodreads: https://www.goodreads.com/book/show/39856157

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s