Ако си падате по „Ловци на духове” и/или „Хотел Трансилвания”, то и „Хотелът на ужасите” (изд. „Фют”) е точно за вас! Само да не си помислите, че откриващият роман от поредицата „Агенция Призраци” е някакъв хартиен клонинг на популярен филм. Нищо подобно. При все, че се пръска по шевовете от паранормален хумор, книгата на Пиердоменико Бакаларио има свой собствен колорит и индивидуалност. Запознайте се с Уилард Мьогалей (или просто Уил), който все още не е завършил училище, но ето му се налага да поеме юздите на необичайния семейния бизнес…

Веригата „Хотели на страха“ иска да превърне старо имение в луксозен хотел за хора със здрави нерви и затова търсят найстраховитите призраци на света. Чудесна възможност за Уил и неговата агенция! Но дали младият Мьогалей ще успее да се справи с конкуренцията и да впечатли комисията?

hotelat-na-ujasite-fiut-3800083822554

Имам да направя едно признание. Пристрастен съм към илюстрованите книжни поредици на изд. „Фют”. И това не е от вчера. Мисля, че манията ми започна още с появата на „Хрониките на Спайдъруик” на Тони Ди Терлизи и Холи Блек и продължи с „Приключенията на Минерва Минт”, „Газ до дупка”, „Сам Силвър, тайният пират”, „Детективите Агата и Лари”, „Детективи с машината на времето”, „Йоко”, „SOS животни в беда” и… още много други! Истината е, че каталогът на „Фют” е пълен-препълнен с книжни изкушения, които никога не са ме разочаровали. От избора на поредици, до превода и оформлението, детските и младежки романи на издателството винаги са ме оставяли извънредно доволен, като историите варират от приятно, неангажиращо забавление до неподозирани находки и нови любими книги.

Последно, но не на последно място, за разлика от доста други издателства, „Фют” винаги довършват поредиците си  (аз поне не се сещам за някоя зарязана) и не изневеряват на верните почитатели на някоя серия. А няма нищо, което да мразя повече от изоставена поредица. При това книжките са на повече от приемливи цени, а понякога дори се появяват в промоционални комплекти. Добавете към това и факта, че доста от поредиците не са превеждани от английски, а от немски и италиански (езици, които не разбирам) и вече сигурно разбирате защо зорко следя новите предложения на „Фют”!

Е, поредицата „Агенция Призраци” може и да не е най-най-новото, но пък е нова за мен, тъй че реших да споделя впечатления. От доста време насам все се каня да се сдобия с книжките и да наваксам с книжките на Пиердоменико Бакаларио и ако знаех какво забавление ме очаква, сигурно нямаше да ги оставя да чакат толкова дълго. Но за сметка на това пък, сега мога да си направя подобаващ маратон с първите четири от общо седем книги, съставящи поредицата.

111

И така, „Хотелът на ужасите” ни среща с тийнейджърът Уилард Мьогалей, хилав аутсайдер, който изведнъж се оказва начело на Агенция „Призраци”. Бизнес начинанието може и да е чудновато за читателите, но в света на Уил точно този вид услуги стават все по-търсени и конкуренцията е сериозна. И не става въпрос за залавяне на духове и привидения, а по-скоро за тяхното… доставяне. Кой би искал призраци под покрива си? – ще попитате вие. Вероятно същия тип хора, които докарват гигантски горили за представления в центъра на Ню Йорк, създават увеселителни паркове с клонирани динозаври или планират извънземен туризъм. Списъкът с предприемчиви пионери на рисковите развлечения и алтернативните атракциони се удължава с веригата „Хотели на ужасите”. Новият им обект ще се нуждае от голямо количество страховити свръхестествени „служители” и… агенцията на Уилард ще трябва да се справи както с крупната поръчка, така и със съперниците на пазара.

111

Пиердоменико Бакаларио ни въвежда веднагически в света на поредицата и ни кара да очакваме още. Ще си позволя да повторя тук едно сравнение, което съм правил и преди – подобни поредици се четат толкова леко и бързо, че усещането е сякаш гледаме анимационен сериал. Всички елементи са на лице – от грабващата идея и привличащите вниманието герои до интригуващото действие и добре дозираната комедия. Голяма е и заслугата на художника Матео Пиана, благодарение на чиито илюстрации книгата става още по-привлекателна. Достатъчно е да разлистите „Хотелът на ужасите”, за да искате да разберете повече за историята на романа и да се потопите в неговия лудешки, комиксов свят.

Още за книгата: https://www.fiut.bg/hotel-t-na-uzhasite-agencija-prizraci.html

Откъс: https://www.fiut.bg/media/productattachment/0/1473/2583.pdf

Ревю на Книжен Петър: https://knijenpetar.wordpress.com/2018/04/27/hotelut-na-uzhasite-pierdomeniko-bakalario/

Ревю в „Детски книги”: https://detskiknigi.com/hotela-t-na-uzhasite-prizratsi-pod-naem/

Goodreads: https://www.goodreads.com/book/show/39856147

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s