Има определени новини, които ти сгряват душата. Като например, когато любима група се е събрала отново след дълги години за ново турне. Или пък когато случайно научиш, че отново са пуснали любимите ти бисквити от детството. Или пък, че обичана книжна трилогия се е сдобила с четвърта книжка! Пухкавите мотове на Радостина Николова се завръщат в още едно вълнуващо приключение! „Вълшебникът се смее последен” идва, то се знае, от изд. „Мармот” и с вълшебните илюстрации на Мелина-Елина Бондокова.

valshebnikat-se-smee-posleden-priklyucheniyata-na-motovete-4-30

Когато човек се среща за първи път с мотовете не е сигурен какво точно да очаква. Да, по заглавието и илюстрациите веднага си личи, че ще четем нещо детско и фантасмагорично с участието на орда пъстри пухчовци. Но това далеч не ни дава цялостна представа за магията, която предстои. Защото, съгласете се, има детски книги, които по една или друга причина не успяват да грабнат дори децата, други пък са вълнуващи единствено и само за тях, но го има и онзи тип детска книга, който успява да омагьоса дори и родителите. И точно такива се оказаха „Приключенията на мотовете”. Човек е в състояние да се разочарова ужасно, когато види, че детето вече спи и явно продължението ще трябва да остане за утре вечер… Но така или иначе чете още няколко страници напред, защото не може да се стърпи да не надзърне поне лекичко какво се случва по-нататък в историята.

png1

Трилогията на Радостина Николова ни е особено на сърце, и няма как да е друго яче. Всъщност нейното ревю бе сред първите статии на блога „Книжни Криле” през лятото на 2016 година. Тогава все още издателство „Мармот” не се беше появило на бял свят, а читателите все още не подозираха, че скоро ще се запознаят с еленчето Вундаба (от „Моите красиви рога”), „Кико без крила”… Но след миналогодишната книга на Радостина Николова, абсолютно очарователната „Шантавѝя до Шия“, летвата е вдигнати високо, а заедно с нея – и нашите очаквания.

png2

Разбира се, самият факт, че ще прекараме още 160 страници в компанията на симпатичните мотове е повод за радост и достатъчна причина да грабнем четвъртата книга от поредицата. Но големият въпрос е дали в новата книга ще открием нещо ново? Чувството да се завърнеш в Мотилия е прекрасно, но читателите, които са отраснали с Мукс, Пагу и компания вече са една идея по-големи и може би ще имат нужда от нещо повече… Дали „Вълшебникът се смее последен” ще ни го предложи? Справили ли са се Радостина Николова и Андрей Михов?

„От последната ни среща с мотовете изминаха толкова години, че някой дори написа в „Древната книга“ как злите модове са само страшна легенда. Магу порасна в пакостливо любопитно мотче. Но точно това нейно любопитство беше и причината легендата да напомни за себе си, а мотове и модове отново да се изправят едни срещу други в напрегната последна битка… Мачa ще свири един непохватен вълшебник, чийто опит в магията и въдворяването на ред се изчерпва с това да превръща предметите във вази. Иначе е добър по душа, просто е малко непохватен. Ще видите. Готови ли сте? Тогава, атака!”

За някои неща просто трябва време. И четейки „Вълшебникът се смее последен” ни става ясно, че времето за това ново приключение на мотовете наистина е дошло. Идеята е узряла, историята се е оформила и е искала да бъде разказана, моментът е дошъл!

png3

 

Мотовете и злите им братовчеди модовете ще забъркат нелоша каша, в центъра на която ще се окаже един добродушен, но леко завеян и неопитен вълшебник. Мукс и Мрън, пълководците на двата рода, се оказват запратени на шеметно пътуване, по време на което ще им се наложи волю или неволю да си сътрудничат. Съдбата на техните родове е неясна и само общите усилия могат да доведат нещата до добър край. Но дали старите вражди и различията могат да бъдат загърбени току-така? Със сигурност няма да е лесно!

Топлият уют, магията и хуморът отново са тук, дългоочакваната среща със старите приятели е точно такава, каквато трябва да бъде – тоест усещането е сякаш никога не сме се разделяли. Да, децата са пораснали, но и мотовете не са останали по-назад. А който е чел предишните книги, няма как да отрече – самата Радостина Николова също е пораснала много като разказвач.

png4

Постарахме се това ревю да е максимално обективно, но ако случайно сме били мъничко пристрастни, то е защото просто човек не може да не се радва на успеха на слънчеви хора като семейството Радостина Николова и Андрей Михов. Хубаво е, когато виждаш, че някой, който върши това, което обича и го прави като мисия, със сърце и душа, успява да се развива и да върви напред, напук на всички трудности.

Още за книгата: https://marmot-books.com/product/vylshebnikat-se-smee-posleden/

На сайта на наградата „Бисерче вълшебно”: https://www.biserche.com/book/valshebnikat-se-smee-posleden-prikljuchenijata-na-motovete-chast-4/

Откъс от книгата: https://otkasi.com/2020/01/05/eto-kak-se-gubi-mot-iz-vylshebnikyt-se-smee-posleden-ot-radostina-nikolova-i-andey-mihov/74/

One thought on “„Приключенията на мотовете 4: Вълшебникът се смее последен“ от Радостина Николова и Андрей Михов, с илюстрации от Мелина-Елина Бондокова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s