Лорън Сейнт Джон е добре позната на родните читатели. Нейните детско-юношески поредици „Опияняващата магия на Африка” и „Мистериите на Лора Марлин” наброяват общо десет книги, които привличат вниманието в богатия каталог на изд. „Фют”. Ако обаче не сте сигурни с кое от заглавията да започнете, или пък вече сте преборили всички десет и копнеете за още, то ще ви зарадваме с новината, че наскоро от печат излезе „Загадката на призрачната сова”. Това е книга първа от новата поредица „Кат Улф разследва”, в която писателката ни среща с 12-годишно момиче, дъщеря на ветеринарен лекар, което въоръжено с много кураж и остър ум е се впуска в разгадаване на опасни мистерии. Животът в китното провинциално градче Блубел Бей изобщо не е толкова спокоен, колкото ви се струва на пръв поглед…

2992

Животът в Лондон определено си има своите плюсове, но за Кат Улф и майка й изведнъж минусите започват да надделяват. Доктор Елън Улф е опитен ветеринар, посветила много на работата си. Може би дори прекалено много. Парадоксално е да си дъщеря на ветеринар, а да нямаш възможност да имаш домашен любимец. Въпреки всичко, Кат стоически понася забързания живот и майчиното отсъствие. Все пак, трудно е да се сърдиш на майка си ако тя е заета да спасява живота на някое загазило животинче, нали така? По-лошото е, когато шефките на майка ти са те обявили за персона нон грата и ти е забранено да пристъпваш в клиниката. Но последната капка е нахлулия късно една вечер в дома им взломаджия… Решението е взето, малкото семейство има нужда от промяна в начина си на живот и скоро майка и дъщеря вече опаковат вещите си и търсят своя нов дом. А Кат дори не подозира какви приключения я очакват там тепърва…

Още от първите страници на книгата правят впечатления няколко неща. Първо, Лорън Сейнт Джон не просто разказва истории, а въвлича читателите в тях. Около десетата страница очаквайте истински прилив на адреналин и високо напрежение. От самото начало личи истинско внимание към детайла! Няма да развалям удоволствието на читателите и да издавам прекалено много, но просто не мога да се сдържа да не илюстрирам това свое твърдение с един адски показателен пример от първа глава.

Кат и майка й се канят да се отърват от някои ненужни вещи. Кат казва: „Искаш да ми кажеш, че имаш нужда от всеки том на Наръчника по ветеринарна медицина на Мерк от 2009 година? Тези томове тежат почти колкото мен. Ако някой от тях падне от лавицата, може да убие човек.”

Разбира се, не обръщаме особено внимание на тази реплика. Не и докато 4 страници по-късно уплашената до смърт Кат не се справя с взломаджията по следния изобретателен начин: „Но преди да разбере какво става, вазата на рафта застрашително се наклони, лавиците на библиотеката се разклатиха и Наръчникът по ветеринарна медицина на Мерк излетя от мястото си с всичките си 3326 страници. Неканеният гост така и не разбра какво го удари по главата.”

 И ако това не ви е впечатлило, то нека да ви кажа, освен че перфектно заложената информация не се набива на очи, но по-късно се оказва наистина ключова, освен, че е напълно оправдано и логично в дома на ветеринарен лекар да се намира подобна книга, Лорън Сейнт Джон дори е използвала заглавието на реално съществуващо издание! Да, точно така, направих си труда да проверя. Единадесетото издание на (явно доста популярното ръководство) „The Merck Veterinary Manual” има точно 3325 страници и тежи скромните 1636 грама. Ето една писателка, която си е написала домашното! Същото внимание личи и нататък, независимо дали в сюжета се споменават географски наименования, бойни изкуства, екзотични животни…

Колкото до сюжета, той е наистина вълнуващ. Веднъж озовала се в Блубел Бей, Кат поема по стъпките на майка си и решава да се пробва със своя собствена агенция за гледане на домашни любимци. Среща се и с Харпър, нейна връстничка с два гипсирани крака, която от скука е готова дори да хакне сайта на Пентагона. А когато първия клиент на агенцията внезапно изчезва, играта скоро загрубява.

„Кат Улф разследва: Загадката на призрачната сова” е страхотно изпипано четиво за всички възрасти. Не оставяйте илюстрациите на Бейди Гуо, главните герои тийнейджъри или наличието на животни в историята да ви заблудят. Това не е една от онез сладникави и наивни детективски книжки за деца, в които накрая се оказва, че повечето опасности са били единствено и само в развинтеното въображение на главните герои. Залозите тук са високи. Стилът е чудесен – динамичен, но никога претупан. Действието  ще ви държи в напрежение до края. 352 страници първокласен младежки трилър. Кат Улф е достоен наследник на Емил Тишбайн и Кале Бломквист и вече нямаме търпение да прочетем следващото й приключение!

Още за книгата: https://www.fiut.bg/kat-ulf-razsledva-zagadkata-na-prizrachnata-sova.html

Lauren St John

Лорън Сейнт Джон е родена през 1966 г. в Зимбабве. Завършва журналистика в Африка и се мести да живее в Лондон, където работи като журналист и пише биографии на спортисти и музиканти – голфът и кънтри музиката са две от страстите й. Мемоарната книга за ранните й години в Зимбабве е публикувана от издателство Хамиш Хамилтън през 2007 г. Живее в Лондон.

Автор е на изключително успешната поредица за приключенията на малката Мартина в Африка – «Белият жираф», «Последният леопард», «Съдбата на слона» и «Песента на делфините».

Носител е на наградата «Блу Питър»

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s