Миналата година имахме удоволствието да прочетем и представим книжката „Боби в царството на зеленчуците” от Владимир Шишков и д-р Людмила Емилова, с илюстрации от Ива Груева, която съвсем заслужено се сдоби с номинация за наградата за детска литература „Бисерче вълшебно”. Е, тази година пък сред номинациите е нейното продължение – „Боби на празника на плодовете”. Симпатягата Боби и неговият верен спътник принц Морков се завръщат за нови поучителни и здравословни приключения, но този път илюстраторската работа се е паднала на художничката Мая Бочева („Пътешествието на Уики“, „Шишарко”, „Добросъците”).

bobi-na-praznika-na-plodoveteОт изд. „Еуниката” споделят: „Идеята, която идва на Владимир Шишков за поредица от книги за деца, които да им разкажат за чудните сили на зеленчуците и плодовете, събира в един екип него, като  автор на историята,  д-р Емилова, която разработва специалните текстове за картите на героите, Веселин Станков  в ролята на консултант, и  талантливите художнички, които карат историите да оживеят  – в първата книга Ива Груева, а за настояшето издание – Мая Бочева. Надяваме се да научите много интересни и полезни неща от тази история и да се забавлявате. Желаем Ви приятни мигове с Боби и чудните герои от книгата!”

bobi-na-praznika-na-plodovete-1

След като първата книжка ни запозна с множеството качества на зеленчуците, появата на продължение за здравословните свойства на плодовете беше не само логична, но и добре дошла. Не просто заради веселите истории и пъстрите картинки, разбира се. Книжките за Боби са книжки с мисия, написани от специалисти. „Боби на празника на плодовете” продължава по стъпките на своя предшественик и разказва за плюсовете на балансираната диета. Част от мотивацията за написването на книжката са плашещи статистики за все по-често срещани сред децата затлъстяване, наднормено тегло, склонност към диабет и др. здравословни проблеми.

bobi-na-praznika-na-plodovete-2

В новата книжка Боби се сприятелява с куп нови герои от овощните градини и горските полянки. Всеки един от разноцветните плодове се характеризира не само със своята сочност и сладък аромат, но и със съдържанието на най-различни полезни вещества и витамини, които ни помагат да се придържаме към максимата „здрав дух, здраво тяло”. Разбира се, освен приятелите, из страниците на „Боби на празника на плодовете” дебнат и някои недоброжелатели, при това особено изкусителни, пък и често срещани по рафтовете на магазини и супермаркети. Какво ли очаква Боби ако се подлъже по хрупкавите сладости и преработени храни с високо съдържание на захар и сол, по газираните напитки…? Бактериите и вирусите също са в готовност и търсят пролука в имунитета!

bobi-na-praznika-na-plodovete-3

Създателите на поредицата Владимир Шишков и д-р Людмила Емилова отново са в стихията си. А Мая Бочева пък е повече от добре известна на родните читатели – както на малките палавници, така и на техните родители. След милата вещичка Уики от едноименните комикси се превърна във всеобща любимка, нейната създателка Мая Бочева работи по куп авторски образователни проекти, сред които са асоциативните карти „Коя е тази буква?”, книжната поредица „Туй-Онуй” и вървящото към нея анимирано мобилно приложение „Кой светна луната?”. Тъй че може да се каже, че вмъкването на знания и факти сред шарените илюстрации е нещо като специалитет за художничката. Няма съмнение, че изборът на кого да бъде предадена щафетата за рисунките по втората книжка за Боби е повече от удачен.

bobi-na-praznika-na-plodovete-4

Още за книгата: https://eunicata.com/eshop/en/home/57-bobi-na-praznika-na-plodovete.html

https://trud.bg/%D0%B1%D0%BE%D0%B1%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D1%81/

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s