Вероятно сте забелязали, че детските книги, посветени на исторически личности и техните постижения стават все по-популярни. При това, вместо със снимки и статистики, тези книги са пълни с артистични, стилизирани илюстрации и художествени драматизации на сцени от живота на откриватели, пионери и хора на изкуството. Дали защото осъзнаваме, че сухите факти, цифри и дати често не са достатъчно за да оценим жертвите и постиженията на първите в различни области? Или пък защото във време, в което инфлуенсъри и знаменитости със съмнителни качества се превръщат в новите идоли, младите имат нужда от по-градивни личности за вдъхновение? Историите на двадесет вдъхновяващи исторически фигури от различни сфери откриваме в новото издание на „Пан” „20 невероятни момичета, които промениха света”. (И преди да сте попитали, да, има и книга с 20 момчета, но за нея ще говорим в отделно ревю  😉 ) .

20-neveroyatni-momicheta-koito-promeniha-sveta-pan

Избрахме за теб историите на двадесет момичета и млади жени, които отначало не са се чувствали необикновени, но са се превърнали в такива, често без да си дават сметка за това. Каква е тайната им? Научили са се да се вслушват в себе си и да следват поривите на сърцата си. Освен това са работили дълго, за да постигнат целите , които са си поставили, дори когато никой не е вярвал, че ще успеят. За това ти препоръчваме да четеш техните истории една по една, без да бързаш. Отдели времето, което ти е нужно, да помислиш, остави се да те обгърнат като приятен аромат.

img_4528

Ако вкъщи си имате страстни любопитковци на възраст от седем нагоре, то не се колебайте да поставите тази книга някъде в обсега им. Твърде вероятно е скоро да ги заварите забили нос в страниците й!

В изданието са включени:

-художничките Фрида Кало, Тамара де Лемпицка и Мария Сибила Мериан, всяка една от които е оказала огромно влияние в сферата на визуалните изкуства

-писателката Джейн Остин, завещала ни класики като „Разум и чувства“ и „Гордост и предразсъдъци“

-откривателката на фосили и пионер на палеонтологията Мери Анинг

img_4481-създателката на първия алгоритъм и първият програмист в историята Ада Лъвлейс

-активистката Емелин Панкхърст, повела Суфражетките и помогнала на жените във Великобритания да извоюват своето право на глас

-Мари Кюри, носителка на две Нобелови награди (за физика и химия), първата жена-преподавател в Сорбоната, чийто открития променят света

-Мария Монтесори, чиито трудове имат небивало значение за съвременната педагогика

-незабравимата прима балерина Анна Павлова

-Коко Шанел, сътворила истинска модна (и не само модна!) революция

-небезизвестната кралица на криминалето, Агата Кристи

-безстрашната жена-пилот Амелия Ърхарт

-кино легендите Хеди Ламар и Одри Хепбърн

-Джейн Гудол, изследовател и еколог, променила представите ни за социалните навици на шимпанзетата

-Едит Пиаф, чийто глас покорява света

-Валентина Терешкова – първата жена в космоса

-олимпийската спринтьорка Уилма Рудолф

-Малала Юсафзаи, получила Нобелова награда за мир „за борба срещу потискането на деца и младежи и за правото на децата на образование“.

img_4534-1

Галерията е впечатляваща, с внимателен подбор, достъпен език (отговорна за текста е Розалба Трояно) и чудесни илюстрации (дело на пет италиански художнички – Alida Massari, Laura Sighinolfi, Maria Elena Gonano, Patrizia Manfroi, Simona Bursi). Историите демонстрират борбеност, амбиция и кураж, вяра в себе си и достигане на нови хоризонти. Отличното съдържание идва и в подобаващо книжна тяло – квърди корици, деветдесет страници, голям формат, качествен цветен печат.

Още за книгата тук: https://www.pan-bg.eu/?cid=9&bd_id=1966

9782366772074_q-475x500-1

One thought on “„20 невероятни момичета, които промениха света” от Розалба Трояно

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s