Ако вече сте имали удоволствието да прочетете „20 невероятни момичета, които промениха света” (изд. „Пан”), то вече знаете какво можете да очаквате от нейното аналогично продължение, „20 невероятни момчета, които промениха света” и едва ли имате нужда от убеждение за да разлистите луксозното издание. Ако пък все още не сте се докосвали до илюстрования сборник с историите на бележити жени като Валентина Терешкова, Одри Хепбърн и Мария Кюри, то не пропускайте да го направите. И разбира се, непременно обърнете внимание и на следващия том. В него писателката Розалба Трояно, този път в компанията на своя колега Джакопо Оливиери, и отново с помощта на куп талантливи италиански илюстратори, ни представя още двадесет велики личности (този път от мъжки пол) от различни сфери на науката, изкуството и спорта.

20-neveroyatni-momcheta-koito-promeniha-sveta-30Никой не се е родил известен. Дори хората, допринесли много за прогреса на човечеството, в началото са били просто деца. В детството си много от тях са преживели невероятни трудности, но препятствията са се превърнали в движеща сила, която ги е тласнала напред в преследване на мечтите им, за да постигнат успехите, заради които ги помним и до днес. Тук ще откриете историите на двадесет необикновени личности – ще научите повече за техния живот, ще прочетете какво са направили и как са изглеждали не само след като са достигнали до успехите си – открития, постижения, изобретения, донесли им слава, а и още по-важно – когато са били на вашата възраст и никой не е предполагал докъде могат да стигнат.

img_4488

„Всеки малък мъж мечтае миг поне да е силен и сам.” (Миряна Башева, „Всичко тече”). А историята познава мъже, които са сбъднали мечтите си и на свой ред са вдъхновили други да вървят по стъпките им и да преследват своите.

От миротворци като Махатма Ганди до милитаристични личности като пълководците Александър Велики и Наполеон Бонапарт, всички големи мъже някога са били малки момчета. А в тази книга можете да прочетете още за следните мъже, оставили дълбока следа в световната история:

– чернокожият атлет Джеси Оуенс, спечелил олимпийско злато в сърцето на Третия райх

– футболната легенда Пеле

– прочутият физик и математик Исак Нютон

– изобретателят Никола Тесла, върху чиито идеи се градят много съвременни технологии

img_4494

– гениалните скулптори и художници Микеланджело Буонароти и Пабло Пикасо,

– аниматорът Уолт Дисни, чиито герои покоряват сърцата и въображението на деца и възрастни по целия свят

– създателят на „Междузвездни войни” и „Индиана Джоунс”, филмовият визионер Джордж Лукас

– емблематичните британски писатели Чарлз Дикенс и Роалд Дал, чиито произведения днес са преведени на почти всички езици

– Мохамед Али, боксьор от световна величина, но също така активист и поет

– предприемчивият и изобретателен Стив Джобс

– музиката също не е забравена, през класиката на Волфганг Амадей Моцарт до класическия рок енд рол на Елвис Пресли, до поетът с китара Боб Дилън

– смелият пътешественик и откривател Марко Поло

– космонавтът Юрий Гагарин, първият човек в космоса

img_4544

Точно както и предишната книга от поредицата, така и „20 невероятни момчета, които промениха света” може да се похвали с изключително любопитно и четивно съдържание. Текстовете са не по-малко вдъхновяващи от страхотните илюстрации, които ги съпътстват. Портретите са нарисувани от италианските художнички Letizia Depedri, Elisa Belloti, Chiara Lamieri и Giovanni Abeille. Книжното тяло не остава по-долу – твърди корици, голям формат и качествена полиграфия. Страхотен подарък за деца над 7 години.

Още за книгата: https://www.pan-bg.eu/?cid=9&bd_id=1965

2 thoughts on “„20 невероятни момчета, които промениха света” от Розалба Трояно и Джакопо Оливиери

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s