Стигнахте заедно с мен до том 3 на „Страшни приказки за мрачни вечери” (изд. „Сиела”)? Поздравления. Куражлии сте. Явно не ви стряскат нито мрачните (и понякога кървави) истории, събрани от фолклориста Алвин Шварц, нито пък графичния ужас и гротеската в илюстрациите на Стивън Гемъл. И като заговорихме за том 3… задава се и 3 март! По случай Деня на освобождението на България в книжарници „Сиела“ и на http://www.ciela.com отново ще връхлети Серафим с традиционното и дългоочаквано намаление от цели 50% на всички книги на издателства „Сиела“ и Deja Book. Използваме случая да ви представим и това издание. Току виж списъкът ви за пазаруване набъбнал с още една настръхваща книжка!

Достатъчно смели ли сте за последната колекция от страшни приказки? Ще излезете ли на среща с красиво привидение? Бихте ли доближили мъгливо тресавище, ако из него дебнат страховити твари? Възможно ли е да надхитрите мистериозното черно куче, което всяка вечер навестява дома ви? Знаете ли как да победите истинска вещица? Ще успеете ли да избягате от плашилото Ха ролд? B богато илюстрирания сборник „Страшни приказки за мрачни вечери 3“ американският писател и фолклорист Алвин Шварц събира някои от най-дръзките и увлекателно разказани митове и легенди, а цялостното художествено оформление отново е дело на изключителния Стивън Гемъл. За да се справите с Торбалан и с досадния полтъргайст, който обитава дома ви, за да разберете как да реагирате, ако срещнете призрак във влака или ако ви ухапе паяк, трябва да разгърнете точно тази книга – тя ще ви шокира и разсмее, но и ще ви подготви за всички странни създания, които тихичко ви наблюдават в мрака!

Scary Stories-3-PRESS

Изненадващо, но Алвин Шварц явно е действал на принципа save the best for last. 25-те „Страшни приказки за мрачни вечери”, които са се загнездили в том 3 бият съдържанието на предишните два тома, или поне в моите очи е така. Част от разказите са наистина паметни („Уговорката”, „Проблемът”, „Харолд”…) и от тях биха се получили страхотни късометражни филми.

И знаете ли какво? Явно не само аз съм бил на това мнение. Миналата година се е появил едноименен филм „Scary Stories to Tell in the Dark”, на базата на класическата в САЩ поредица на Алвин Шварц, и продуциран от един от моите любимци, небезизвестният кинематографичен къртач на мивки Гийермо дел Торо („Хелбой“, „Лабиринтът на фавна“, „Огненият пръстен“…). Ха познайте, какво ще гледам тая вечер?

И след като този трейлър ви е дал чудесна представа за атмосферата и тона на книгата, все пак да се върна на темата… Том 3 излиза през 1991 (в края на септември, навреме за Хелоуин, разбира се!), което ще рече, че има цяло десетилетие разлика между първата и последната книга от поредицата. И мисля, че това си личи ясно. Алвин Шварц не само, че е ошлайфал разказваческите си умения (кратките и семпли изречения са по-ударни и въздействащи!), но и историите загрубяват и вдигат летвата за персонажите. Е, вярно, хлапетата все още не са въоръжени с мобилни телефони и оплетени в социални мрежи, но покрай „То” и  Stranger Things отново е на мода атмосферичния ретро хорър с елементи на носталгия и точно това има тук в изобилие.

Ако трябва да изберете един от трите тома, който да прочетете, то „Страшни приказки за мрачни вечери 3” е най-готиният и съдържателен от трите. Но, предупреждавам ви, след него най-вероятно ще останете жадни за още, и тогава рискувате лекичко да недоволствате относно 1 и 2. Така че, защо направо не направите като мен и не ги подкарате всичките наред?

Книгрешник

Още за книгата: http://ciela.bg/books/book/strashni-prikazki-za-mrachni-vecheri-3/3097

Реклама

One thought on “„Страшни приказки за мрачни вечери 3” от Алвин Шварц, илюстрирана от Стивън Гемъл

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s