Точка 18+, моля! Точно така, непълнолетните, къш, къш! Хората със слаби сърца също. Моралисти и пуритани, марш. Да ви няма. За ваше добро го казвам, сериозно. Ще чета „Седем градски гряха” (изд. „Сиела”) на Петър Станимиров и Благой Иванов – сборник от над 200 греховни комикс страници.

Всеки, който пренебрегва комиксите, защото си мисли, че са инфантилно развлечение за деца, трябва да разгърне „Седем градски гряха“ и да се потопи в зловещия, но обаятелен свят на Благой Д. Иванов и Петър Станимиров!

sedem-gradski-gryaha-30

Смъртните грехове са седем. Похот, чревоугодие, алчност, леност, гняв, завист и горделивост. Макар да ни следват от древността, те непрекъснато се адаптират и преобразяват в нови форми, за да съблазнят слабите духом по разнообразен и неочакван начин. Никой не е застрахован от тяхното проклятие, a някои са особено податливи на грехопадението – прегръщат го като непознат, но неустоим любовник в нощта, отдават му се изцяло и са готови да си понесат последствията, независимо от цената. „Седем градски гряха“ ситуира смъртните грехове в урбанизираната джунгла на модерния свят. Книгата, решена в комиксов стил, съдържа седем истории, които привидно не са свързани… ocвен с темата за греха и изкушението, за подлата съблазън и триумфиращия гняв. Писателят и кинокритик Благой Д. Иванов обединява творчески сили с художника Петър Станимиров, за да се роди с тяхна помощ едно от най-противоречивите и впечатляващи създания в българската попкултура. Едновременно литература и изобразително изкуство, единственият по рода си сборник „Седем градски гряха“ ще ви хипнотизира от началото до края… а после задължително идете на църква и се изповядайте!

Наречете го както искате. Комикс-сборник. Сегментирана графична новела. Експеримент. Провокация. Скандал. „Седем градски гряха” разчупва както жанрови табута, така и общоприетите представи за комикс изкуството у нас. Във Франция например едва ли някой би бил особено стъписан или изненадан от подобно издание. На родна територия обаче все още има пътеки за отъпкване. И кой не се плаши от тръните и бодилите си личи от тази книга.

Да. Има нелицеприятни и дори нецензурни моменти, но какво друго се очаква от издание, носещо заглавието „Седем градски гряха”? Веднага казвам, че колеги от блога не пожелаха да ревюират изданието, поради ред причини. Разбирам ги и не ги виня. Никой не е длъжен да харесва поднесеното, или да излиза на сила от литературната си зона на комфорт. Аз обаче се престраших. И въпреки, че определени моменти ми дойдоха леко пресилени, сякаш е търсен целенасочен шок фактор, като цяло не бих се оплакал. Но и не бих и препоръчал комикса на всеки. Защото той не е за всеки. Но това би трябвало да е ясно още от пръв поглед, тъй че ако някой остане обиден или скандализиран, то нека се сърди на себе си. За всеки влак си има пътници и никой не те кара да яхнеш точно този, нали? Ако искаш kid friendly Петър Станимиров, бягай да четеш Бубачко или Зайко.

Във всеки случай, „Седем градски гряха” свидетелства за разнообразието от стилове и теми, които Петър Станимиров умее да използва в разказването на визуални истории. Елементът на изненадата го има. Дори и да не сте чели или разглеждали нищо друго от художника (което силно би ме учудило, хайде бе, хора, толкова комикси в „Дъга”, че и „Над дъгата”, толкова корици и илюстрации, роботи и нибелунги…). Защото техниката и стила се променят (на моменти направо мутират) от комикс на комикс и от грях на грях в рамките на самия албум.

„Седем градски гряха”. Има такъв комикс. И ако вие сте неговата аудитория – ще разберете мигновено.

Книгрешник

Още за книгата: https://ciela.com/sedem-gradski-gryaha.html

sedem-gradski-gryaha_blagoi-d-ivanov-ciela-back

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s