Творчеството на Либико Марайа е като машина на времето за всички, които са имали щастието да се докоснат до него в своето детство. Майсторските илюстрации на италианския художник ни връщат в детските ни години, когато сме се докосвали за първи път до очарованието на книгите, по които е работил и сме слушали в захлас гласовете на своите майки и татковци, баби и дядовци… Доскоро книгите на Марайа се предаваха от поколение на поколение като семейни реликви, но ето, че благодарение на изд. „Миранда” вече се радваме не само на техни луксозни преиздания, но дори и наваксваме с книги, които излизат у нас за първи път. А най-новото попълнение в тази чудна колекция е шедьовърът на Джеймс Матю Бари „Питър Пан”. А ако и вие не искате никога да пораснете, то тази книга определено ще ви помогне много!

file_268_32„Питър Пан” е произведение, известно на всички и крайъгълен камък в световната детска литература. Герой на пиеси и роман, още от самата си поява, Питър Пан грабва въображението на мнозина и присъства на сцената, в киното, в оригиналните илюстрации на Франсис Д. Бедфорд… След повече от век, многопластовата история продължава да се радва на нови и нови интерпретации и адаптации, инспирира официални и неофициални предистории и продължения, едни от най-изпъкващите (и любими) сред които са тези на Дисни и Стивън Спилбърг… Ето защо не е лесно да изпъкнеш сред цялото това визуално разнообразие, но Марайа го прави с истинска лекота.

8322b3aaf7f732dd9419f9400da878a9

От птичи поглед към покривите на среднощен Лондон, до зловещия, но интригуващ силует на пиратския кораб на Хук, всяка рисунка на Марайа носи в себе си очарование и драматизъм. Художникът има невероятна дарба да превръща думите в образи, а разпознаваемият му стил е способен да омагьоса читатели от всяка възраст. „Питър Пан” на изд. „Миранда” ще ви накара да повярвате във феи и да се полетите към Небивала земя дори и без помощта на вълшебен прашец. Четката на Марайа ще ви посочи пътя към втората звезда вляво и после чак до сутринта.

11

Още за книгата: https://miranda.bg/shop/%d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b8/%d0%bf%d0%b8%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%bf%d0%b0%d0%bd-%d1%82%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%b4%d0%b8/

Още за книгите на Марайа: https://knijnikrile.wordpress.com/tag/%D0%BB%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%B0/

Сър Джеймс Матю Бари е английски писател, журналист и драматург. Роден е през 1860 го-дина в Киримюр, Шотландия. Автор е на много романи, повести и пиеси. През 1904 година в Лондон на театрална сцена е поставена пиесата му „Питър Пан”, която след авторска преработка през 1911 година е издадена като книга. Преиздавана стотици пъти, филмирана и играна по цял свят, тя му носи световна слава и поставя името му в златната съкровищница на детската литература.

Теодора и Боян Атанасови са едни от най-добрите преводачи от английски език. Техен  е най-популярният превод на „Питър Пан” в България. За първи път е публикуван през 1981 година в изданието на „Народна култура”, а след това и в много други книги през годините. Техни са и преводите на класическите произведения „Пътешествията на Гъливер” на Джонатан Суифт, „Старецът и морето”  на Ърнест Хемингуей  и много други.

11

 Италианският художник Либико Марайа е илюстрирал всепризнати шедьоври на литературата за деца, създавайки сцени с рядка живописна красота. Като майстор илюстратор притежава способността точно да се придържа към съдържанието на текста и великолепно да го допълва. Творчеството му има международна известност – илюстрираните от него книги са познати и обичани в целия свят. Книгата „Питър Пан“ с негови илюстрации се издава за първи път в България.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s