Ако си мислите, че илюстрованите книги-дневници са сравнително скорошна мода в детската литература, то явно сте в грешка. Не вярвате ли? Документирано е, че подобни книги са се писали в античността! А ако искате доказателство, то ето го пред вас – „Аз, Зевс, и бандата от Олимп” (изд. „Гея Либрис”). Цели две дузини разнородни богове и герои от Древногръцката митология ви очакват в книгата на немския писател Франк Швийгер и художничката на Рамона Вулчнер.

zeus-wwwЗащо великият герой Ахил се разхожда в женски дрехи? Какво общо с Троянската война имат „Царицата на красотата“ Афродита и една златна ябълка? А защо наричат Ариадна „Ревлата от Наскос“? Не ровете в Интернет, не разлиствайте прашни енциклопедии. В тази книга ще намерите отговорите на тези и още много въпроси от първа ръка – от Бандата от Олимп.

 

zeus_8Може би децата ви вече са учили в училище за сложното и изпълнено с разнообразни дарби родословно дърво на Зевс, а може би материалът тепърва предстои. Може би си падате по книгите за Пърси Джаксън и компания, а може би все още сте една идея по-млади от основната им тийн аудитория и на творчеството на Рик Риърдън все още не му е дошло ред. Може би сте разлиствали шеговити илюстровани книги за античния свят, като част от поредицата „Страховитото в историята” например… или пък тя ви е дошла прекалено страховита. Няма значение, защото какъвто и да е случаят „Аз, Зевс, и бандата от Олимп” вероятно ще ви разсмее и ще ви помогне да опознаете древния пантеон на богове и герои една идея по-добре и… под различен ъгъл.

zeus_3

Книжката е действително забавна, както за познавачи, така и за лаици. Всички митологични персонажи са представени доста духовито, както чрез текст (истории от първо лице) , така и чрез остроумните и приятно стилизирани илюстрации. Сами разбирате, че 24 не е голяма цифра що се отнася до броя на включените тук имена, тъй като митологията на древните гърци е пълна-препълнена с богове и полубогове, смъртни и безсмъртни, храбреци и хитреци, като повечето от тях спокойно биха могли да станат обект на самостоятелна книга, но…

zeus_7

Без да е суперизчерпателна, „Аз, Зевс, и бандата от Олимп” е повече от добра отправна точка. Франк Швийгер и Рамона Вулчнер са приготвили една хумористична визитна картичка на някои от най-разпознаваемите и интересни митични фигури.

Още за книгата: http://www.gealibris.com/product/%D0%B0%D0%B7-%D0%B7%D0%B5%D0%B2%D1%81-%D0%B8-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BF/

Франк Швийгер е роден през 1968 г. и е израснал в Холщайн. Завършва латински език и история и от 1999 г. работи като гимназиален учител. Живее със семейството си в околностите на Рендсбург. Издадени са няколко негови исторически романа за деца и юноши.

zeus_6

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s