„Пиано от картон” на Анета Дучева е приказка, но една по-необичайна и различна приказка. Измежду куп определения, с които се канех да я опиша в увода на този текст бе и думата „съвременна”. Съвременна, защото четейки я неволно си представях днешните деца в ролите на малката Алекс, нейните съученици и тайнствената й приятелка Рея. Но когато се замислих, осъзнах, че макар и наистина съвременна (защото „Пиано от картон” излиза през 2016 г.), всъщност това е една история извън времето, която спокойно би могла да се случи и с деца от моето поколение, би могла да се случи на родителите ни, или пък на нашите баби и дядовци… Защото любовта към красивото не знае възраст. Защото мечтите и копнежите не са чужди на никого. И защото борбата и стремежът за тяхното постигане неизменно са част от живота на всички ни. Ето защо ми се струва, че и нежната и затрогваща книжка на изд. „Жанет 45” също е за всички.

Алекс е обикновено момиче. Тя няма братя и сестри, живее сама с майка си, „а татко й живееше някъде другаде и се обаждаше все по-рядко”. С шепа думи Анета Дучева нанася най-важните щрихи върху своята героиня и ни кара веднага да я обикнем, да й съчувстваме и дори да се идентифицираме с нея. Един ден Алекс надзърва в кабинета по музика, където госпожа Иванова свири на пиано и пред очите й се разкрива необичайна гледка – там е и едно непознато момиче, което танцува прелестно. Изглежда само Алекс е способна да види Рея, но това не я озадачава, а я кара да се влюби още повече в звуците на пианото.

204616_b

Мечтата на Алекс е да се научи да свири. Но макар и да не звучи непостижима, постигането на такава мечта почти винаги е свързано с много уроци и упорита работа. И Алекс наистина е упорита, но дали майка й може да си позволи уроците? Едно е сигурно – и момиченцето, и майка му ще дадат всичко от себе си, за да може малката Алекс да се научи да свири… А в тази история за любов и всеотдайност, специална роля има и едно нарисувано у дома „Пиано от картон”.

Историята на Анета Дучева съдържа много сърдечност и мъничко магия. „Пиано от картон” няма да ви остави безучастни, особено ако някога сте имали мечта, която ви се е струвала така далечна. Книжката ми напомни за сцените от биографичния филм „Пеле”, в които бедните, но жизнерадостни бразилски хлапета, които не могат да си позволят обувки и футболни топки ритат босоноги саморъчно направените кълбета от задигнато пране. Макар и съвсем различна като усещане, формат и стил, „Пиано от картон” ми напомни също и за „Момчето милиардер” на Дейвид Уолямс, и по-специално, краят на книгата, когато Джо и баща му губят всичко, но от всичките си скъпи вещи момчето решава да спаси единствено старата си ракета, направена от ролки от тоалетна хартия – играчка от бедното му детство, ръчно направена и подарена му от татко му.

Анета Дучева ще достигне до сърцата на читатели от всяка възраст, и особено до децата, а илюстрациите-апликации на Катина Недева прекрасно акомпанират приказката и допълват приятното чувство от нейния прочит.

Още за книгата тук: https://books.janet45.com/books/1195

Още ревюта: http://knijanka.com/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8/%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE-%D0%B1%D1%8F%D0%BB%D0%BE-%D0%BF%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BD

https://www.detskiknigi.com/piano-ot-karton-sviri-s-klavishite-na-dobrotata/

2 thoughts on “„Пиано от картон” от Анета Дучева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s