Модите в детската литература идват и си отиват, предпочитанията на децата се менят, но присъствието на детските приказки си остава неизменно и непоклатимо. Последните години ставаме свидетели на какви ли не издания. От преводи на неподправените оригинали с всичките им мрачни и кървави подборности, типични за средните векове, до съвременни преразкази и интерпретации, които се опитват да освежат старите приказки с нови обрати и модерен контекст. Виждаме и класически приказки, илюстрирани смело в по-авангардни и артистични стилове, но не липсват и тези, които се придържат към по-традиционната и лесната за възприемане от децата визия. Ако предпочитанията ви клонят по-скоро към второто, то подходящ избор би бил сборника „Златна книга на приказките” на изд. „Софтпрес”. Между луксозните твърди корици на книгата са поместени някои от най-любимите на поколения деца приказки – преразкази по Братя Грим, Шарл Перо, Ханс Кристиан Андерсен, Карло Колоди и др. 

zlatna-kniga-na-prikazkite-softpres-30Съдържанието на книгата включва:

– „Хензел и Гретел“

– „Малката русалка“

– „Джак и бобеното стъбло“

– „Дядо и ряпа“

– „Трите прасенца“

– „Котаракът в чизми“

– „Пинокио“

– „Грозното патенце“

zlatna-kniga-na-prikazkite-softpres-30-1

Приказките са повече от познати на майки и татковци, баби и дядовци, тъй че няма да се спираме обстойно на тяхното съдържание. Текстът е адаптиран и заема около една четвърт от всяка от илюстрираните страници, и именно на илюстрациите ще обърнем повече внимание в ревюто.

11

„Златна книга на приказките” всъщност е колективно издание, тъй че не очаквайте еднотипен стил, в който да бъде визуализирана всяка една от подбраните приказки. Художниците са използвали дигитална техника, и работата им варира както като усещане и дизайн на героите, така и като умение и краен резултат. Човешките фигури в илюстрациите към „Хензел и Гретел” например стоят сковани, подобно на дървени кукли и може би този художник в частност би се справил по-добре с „Пинокио”.

11

Затова пък „Трите прасенца” са особено приветливи и слънчевите тонове в тяхната приказка радват. Напълно удачно, именно прасенцата са и на корицата на книгата. Като цяло, „Златна книга на приказките” ще допадне на тези, които си падат по-скоро по анимационната визия, отколкото по носталгичното ретро.

zlatna-kniga-na-prikazkite-softpres-32

Издателите споделят: „Златна книга на приказките“ е съкровищница, която потапя най-малките читатели в света на любимите им герои и техните приключения. Между кориците на книгата децата ще открият някои от най-обичаните приказки на всички времена, които ще ги отведат във вълшебни гори и морета, в кралства на великани и в уютни къщички и дворове с куп чудати обитатели. „Златна книга на приказките“ ни връща в чудния свят на вълшебствата и ни среща с любими герои като Пинокио, Хензел и Гретел, грозното патенце и др. Луксозното издание включва букет от най-обичаните приказки, които неизменно присъстват в библиотеката на всеки дом.

zlatna-kniga-na-prikazkite-softpres-33

„Имало едно време три малки прасенца. Три братчета, които много си приличали. И трите били весели и игриви. Дори имената им си приличали: Ниф-Ниф, Нуф-Нуф и Наф-Наф. Цяло лято се забавлявали и играли на слънце.

После дошла есента. Една сутрин Наф-Наф се събудил и усетил, че му е студено. Предложил на Ниф-Ниф и Нуф-Нуф да си построят топла и стабилна къщичка. Братята му обаче прекалено много ги мързяло да работят и предпочитали да си играят. Наф-Наф останал сам, но запретнал ръкави и се заловил за работа.

Дните ставали все по-студени и по-студени. Братчетата на Наф-Наф също решили да си направят къщички. Но искали да ги построят възможно най-бързо, затова къщичките им не били много здрави. Ниф-Ниф си направил къщичка от слама, а Нуф-Нуф – от пръчки. Като приключили, отишли при Наф-Наф.”

Из книгата

 Още за книгата: https://www.soft-press.com/book/1359/category_148

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s