Ако се зачетете в скорошното ни ревю на „Защо не цъфтиш?” от Катарина Мацурова, ще откриете в текста ни един сериозен пропуск. Никъде не сме споменали, че симпатичното мече от шеговитата илюстрована приказка на словашката художничка всъщност се подвизава и из други нейни книжки! Ами да, мечето Ърни е герой на цяла поредица, а тя вече продължава и на български език с „Еди се учи да лети” (изд. „Робертино”). А от къде на къде точно пък мечка ще дава уроци по летене? По-добре не питайте…

Спомняте ли си на какви изобретателни планове е способен Мечо Пух, само и само да се добере до капчица мед? Ето ви подсказка: „Бре, бре!… Май че ще вали!“. Не знаем дали има по-ранен документиран случай на мечка, понесла се във въздуха с балон, но… В тази книжка мечето Ърни смело върви по стъпките на своя класически колега. Но той не полита с цел да си напълни тумбачето, а с една далеч по-благородна мисия, а именно – да научи своя приятел щрауса Еди да лети.

"Еди се учи да лети"

Еди е птица, но никога не лети. Вместо това ходи навсякъде пеш. „Защо не летиш?“ – Ърнест пита приятеля си. „Защото никой не ме е научил“- отговаря Еди. Затова мечето Ърнест решава да научи Еди да лети. Дали ще се справи? Насладете се на втората книга от поредицата на Катарина Мацурова, която майсторски изрисува своите герои и ги облича в много хумор и забава.

78180996_127873115323713_8302373930098753536_o

Да, идеята едно мече да дава уроци по летене на  щраус е смехотворна, а става дори още по-гъделичкаща, когато я нарисува умел художник с гъделичкащо чувство за хумор като Катарина Мацурова. Но ако се понесем над комичното и карикатурното, ако погледнем на историята от птичи поглед… какво ще забележим?

78180996_127873115323713_8302373930098753536_o-1

Наистина можем да разглеждаме „Еди се учи да лети” като серия от шеговити шаржове. Можем дори да лепнем на книжката и етикета „образователна”, тъй като демонстрира на децата, че всъщност съществуват птици с различни умения. И големият щраус, и малкото киви не летят, а ходят и тичат, пингвините се гмуркат и плуват… Но най-важното тук е, че не всички птици летят. Без дори да сте се усетили, чрез „Еди се учи да лети” вие четете на детето си една книжка, която се бори срещу клишетата, стереотипите, предразсъдъците и общите знаменатели.

"Еди се учи да лети"

Как? Защото „птиците летят” е вярно като цяло, но не бива да забравяме за частните случаи. И ако някоя птица не лети, то това не я прави по-малко птица от останалите. Започнахме ли да схващаме вече ли на къде бие книжката? И да си признаем, няма да е никак чудно ако малчуганите са усетили посланието инстинктивно, дълго преди нас.

Още за книжката: https://robertino.bg/product/edi-se-uchi-da-leti

Още от Катарина Мацурова: https://www.behance.net/kmacurova

One thought on “„Еди се учи да лети” от Катарина Мацурова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s