Няма какво да се лъжем. Ние, възрастните, не обичаме правилата. Някак си обаче сме свикнали с тях. И дори ги спазваме. Предимно. Поне когато ни гледат. Виж, при децата правилата най-често са си истински кошмар. Ето защо и днешната книга сигурно ще прозвучи кошмарно на доста хлапета. Защото „Детска академия за добри обноски“ е книга за правилата. Но… Тук има едно голямо НО… не бързайте да я подминете с досада. Авторката Невена Басарова-Дичева подхожда към правилата по различен начин. За нея това са „тези правила, които не ограничават, а дават свобода на всяко дете. Свободата да може, свободата да знае как да постъпи, свободата да бъде себе си и да има приятели. Свободата да избере да бъде специално.” И под правила и добри обноски далеч не се разбира само да не говорим с пълна уста, да не си качваме лактите на масата или пък с коя ръка да се ръкуваме, а с коя да държим букета. Тук разбираме още куп неща, като например, че ВАЖЕН е част от уВАЖЕНие, с какви обноски и културни различия можем да се сблъскаме по света, както и че рицарството може би все още е живо.

Експертът по добри обноски Невена Басарова събира тук най-важното от своя опит в обучението по етикет. С помощта на прекрасните илюстрации на Стелияна Донева книгата се превръща във вълнуващо приключение, което помага на читателите да откриват света около себе си с уверена усмивка. На страниците на „Детска академия за добри обноски“ всяко дете ще открие как:

 • да прави добро впечатление, където и да се появи;
 • да се запознава и да се ръкува правилно;
 • да спазва добра хигиена;
 • да печели нови приятели;
 • да пътува с добри обноски в самолет, автомобил и влак;
 • да управлява гнева и страха си;
 • да прави разлика между мечти и цели;
 • да се храни възпитано и да хапва лесно „трудни“ храни;
 • да бъде любезно и да отстоява личното си пространство;
 • да се чувства добре прието в детската градина и в училище;
 • да общува безопасно в интернет;
 • да опазва природата;
 • да е най-щастливото дете в света!

8778647575674

Като деца и ние не си падахме особено по добрите маниери. Всички тези правила, с коя ръка се държи вилицата, а с коя ножа (с която ти е по-удобно, естествено!), или пък да не говориш с пълна уста… Ами ако си хем гладен, хем имаш нещо много важно и интересно за казване?! Вместо разни книги за добри обноски, много по-забавно беше да четем Астрид Линдгрен, нали? И всъщност, именно чрез нейния Карлсон разбрахме, че понякога дори и перка на гърба и къщичка на покрива не може да замаже положението, когато си падаш леко лакомник и егоист. И нямаме против някой да спи с крака върху възглавницата като Пипи Дългото чорапче… стига чорапите му да не понамирисват.

detska-akademiya-za-dobri-obnoski-30

Бунтът срещу правилата и щуротиите са си естествена част от детството, но да не забравяме все пак, че на никого не му е приятно да чуе, че му „липсват първите седем” или пък „няма елементарно възпитание”. А и Невена Басарова-Дичева съвсем не се опитва да строи децата в две редици, да ги ограби от тяхната спонтанност и здравословна пакостливост и да ги превърне във вирнали носове малки сноби. Дума да не става!

11

В интерес на истината, етикетът и добрите обноски са доста разтегливи и всеобхватни понятия и Невена Басарова-Дичева се е постарала да ги разгледа и представи в различен контекст в главите на „Детска академия за добри обноски“. Засегнато е всичко, от личната хигиена, през създаването на добро първо впечатление, до екологичната етика. Особено ни допаднаха съветите за това как да се справяме с по-цапащи и проблемни ястия, както и примерите, които илюстрират как любезно, но твърдо да казваш „не” и да отстояваш позицията си и личното си пространство.

А сега, нека дадем думата на самата авторка:

Още за книгата: https://www.soft-press.com/book/1372/

Невена Басарова-Дичева е основател и управител на Първа детска академия за добри обноски, където обучава деца, тийнейджъри и техните родители как да се държат в обществото. Невена е сертифициран треньор по емоционална интелигентност, сертифициран експерт по социален етикет от престижната академия Minding Manners International в Лондон и създател на иновативната методика „Гъвкава дисциплина“, с помощта на която децата се възпитават в уважение към правилата и в същото време имат свободата и простора да се развиват. Носител е на годишна награда за обучение и развитие на списание Business Lady.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s