По лицата ни разцъфва широка усмивка щом си припомним „Продавач на надежда” от Джани Родари. Затова пък, нищо чудно да сбърчите нос, прочитайки заглавие като „Продавача на омраза”. Та то звучи като пълния антипод на оптимистичния хуманизъм на Родари, при това е върху корицата на не на някой трилър или хорър, а на новата детска книга на изд. „Робертино”. Но не бързайте да подминавате книгата. Уви, гневът и омразата понякога се разпространяват бързо, като горски пожар, и дори и най-малките и невинните не остават недокоснати от тях. Всъщност именно в гората се появява и продавача на омраза от историята на писателя и психолог Слави Стоев, вече добре познат със своята поредица „Лиско Лис и приятели”. А илюстрациите на талантливата Матея Аркова ще се харесат както на децата, така и на почитателите на Доктор Сюс!

В спокойния свят на животните се разнесе една интригуваща новина, която за кратко разбуни духовете и ги разсея от работата по зимните приготовления. Първо един, после втори, накрая много животни заразказваха, че в гората се е появил продавач на омраза.

„Продавача на омраза" от Слави Стоев

Въпреки, че целевата аудитория на книгата е съвсем различна, един паралел, който ми хрумна още в началото на „Продавача на омраза” бе „Фермата на животните”. Там Оруел използва формата на своеобразна разширена басня, представяйки ни едно микрообщество от животни, като всеки вид представлява различен характер, прослойка, социален клас и т.н., а авторът демонстрира порочните практики, които съпътстват жаждата за власт, показва мутацията на строя, на която човешката история е ставала свидетел нееднократно… Общото е, че и в „Продавача на омраза” Слави Стоев използва животните като алегория за човешките взаимоотношения, пък макар и тук сцената да е горска, а фокусът да пада върху междуличностните дрязги и тяхното ескалиране, къде поради липсата на диалог, къде поради изгубен самоконтрол…

prodavacha-na-omraza-31

Слави Стоев отново е успял чрез редица приказни случки да илюстрира определени психологически механизми, на които сме подвластни. Целта, разбира се, е да опознаем и осмислим същите тези механизми, за да разбираме по-добре и себе си, и другите, а по този начин да достигнем и до по-голям самоконтрол и по-добро общуване. Да се предадат подобни послания на най-малките не е лека задача, но авторът определено познава материята и има усет как да я адаптира и поднесе на младите читатели.

prodavacha-na-omraza-30

И ние, и децата ни живеем във време, в което често споменаваме „интернет тролове” и „хейтъри”, говорим за вербално насилие, за „фалшиви новини” и манипулиране на мнението, скрита пропаганда и контрол на масите… Ето защо ми се струва, че една подобна книжка, която ни учи да не даваме на омразата място в сърцата и умовете си, е не просто желателна, а и крайно необходима. Запознайте се с „Продавача на омраза”, за да се опазите от него.

Още за книгата: https://robertino.bg/product/prodavacha-na-omraza

oo-953x1024-1

Слави Стоев  е психолог с дълъг стаж в работата с възрастни. Преди време се насочва към писането на истории за деца, които им помагат да осъзнават и управляват по-добре това, което става вътре в тях и в света около тях. Книгите му, освен интригуващи и забавни, са и полезен инструмент, в който той влага опита си за овладяване на най-често срещаните трудности, които могат да бъдат развивани като умения още от най-ранна възраст.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s