Серията „Мъглороден” първо продължи, а след това се завърна! За голямо щастие на всички, които навремето са пропуснали началото на епичната сага, „Последната империя” бе преиздадена, а съвсем скоро я последва и продължението – книга втора, „Кладенецът на възнесението”. „Студио Арт Лайн” продължават неуморно с благородната кауза да радват родните фенове на Брандън Сандерсън, при това книгите на фентъзи гуруто идват една след друга със завидно темпо, а отскоро и с размазващо яки нови корици от Тодор Христов, които наистина не оставят никакво място за недоволство.

Злото се е променило. А войната едва започва… Те правят невъзможното, като свалят едно богоподобно същество, чиято жестока власт е продължила хиляда години. Вин – момиче от улицата, превърнало се в най-могъщия Мъглороден, и Елънд Венчър – млад идеалистичен благородник, който я обича, трябва да построят върху пепелищата на империята едно ново, здраво общество. Но едва са започнали, когато ги нападат цели три армии. Лутадел е обсаден и когато всичко изглежда изгубено, една древна легенда им вдъхва надежда. Никой обаче не знае къде се намира Кладенецът на Възнесението и каква е силата, която съдържа. Може би ще се окаже, че премахването на лорд Владетеля е било най-лесната част. Голямото предизвикателство ще е да оцелеят след неговото падане. Величествено, епично фентъзи… Сандърсън майсторски поема по традиционни пътища и след това ги преобръща наопаки, без да разочарова. Той умее да изгражда реални светове и действителни, страдащи и борещи се герои.

product_787

Ако Брандън Сандерсън не беше станал писател, най-вероятно щеше да е цирков артист. Защо ли? Ами защото кой друг може да жонглира така умело със сюжетните линии, без да накара поне малка част от сюжета да изпадне и да се сгромоляса в някой plot hole? И кой друг умее да балансира така добре жанровите елементи, обръщайки очакванията на читателите с главата надолу? Сандерсън е чиста проба фентъзи акробат, и след края на тази книга, след всичко, което се е случило на арената, цялата публика под купола на необозримото въображение става на крака и ръкопляска! Толкова добър роман е „Кладенецът на възнесението”.

 

Да, интрото е дългичко и особено след като предния том е бил в ръцете ми съвсем неотдавна, доста от препратките и припомнянето на предисторията ми се сториха леко излишни, но ако съм научил едно, четейки Сандерсън, то е че дори ако реши да издевателства над търпението на своите читатели, накрая човекът прави нещо лудо и ненормално, с което да им се отплати с лихвите. Финалът е влудяващ и  те оставя да чакаш развръзката със стиснати зъби, но… Нима сте очаквали нещо друго?

 

Сандерсън не е от най-стегнатите писатели, човекът обича да се разпростре на широко, да ви омаломощи от епичност, но вселената му и магическата му система са толкова брутално яки, че не вярвам някой да тръгне да се оплаква. Ако имате известен опит с произведенията на автора, знаете от какъв магнитуд са конфликтите, интригите и баталните сцени в неговите книги. И все пак „Кладенецът на възнесението” съвсем спокойно може да ви остави зяпнали от удивление за пореден път и протягащи хищно пръсти към следващия том! (А съдейки по експедитивността на издателството до момента, и той едва ли ще закъснее. Ура!)

StarКнижар

Още за книгата: https://artline-store.net/product/603/kladenetsat-na-vaznesenieto-magloroden-kniga-2.html

Още ревюта: http://knigolandia.info/book-review/mugloroden-2-sanderson/

https://knigoman.wordpress.com/2012/06/12/brandon-sanderson-the-well/

http://angelbogdanov.blogspot.com/2012/08/blog-post.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s